Mesi i Nejmar imaju iste snove 1Foto: FoNet/ AP

Dve i po decenije u formatu koji je UEFA omogućio profit od više milijardi evra, Liga šampiona novu sezonu započinje večerašnjim mečevima, među kojima se izdvajaju dueli Barselone i PSV, Intera i Totenhema, dok je apsolutni derbi zapravo meč u kojem će Liverpul ugostiti PSŽ.

Naravno, za ljubitelje klupskog fudbala u Srbiji, pa čak i na Balkanu, akcenat će sasvim sigurno biti na povratničkom meču Crvene zvezde, posle dve i po decenije i to protiv čuvenog Napolija.

Barselona je tokom leta bila među najaktivnijim klubovima na tržištu. Način na koji su doveli Malkoma iz Bordoa, koji je poslednjeg dana prelaznog roka na aerodromu sa majkom čekao menadžera da zajedno krenu u Rim, gde ih je očekivala delegacija Rome, i dalje se prepričava. Barsa bi trebalo da je kvalitetnija u odnosu na prošlu sezonu; pojačali su sve linije tima, ali je utisak da Luis Suarez i dalje nema alternaciju, kao i da veznom redu nedostaje jedan unikatni organizator igre, sposoban da igra visoki presing. U najavi svoje prve sezone kao kapiten Barselone, nakon odlaska Andreasa Inijeste u Japan, Lionel Mesi je kao apsolutni prioritet odredio osvajanje Lige šampiona. NJegov jedini takmac Kristijano Ronaldo ima jednog “uška” više (ukupno pet) i to će sigurno biti dodatni motiv za maestralnog Argentinca.

– Prošla sezona je bila veoma uspešna, osvojili smo Kup Kralja i Primeru, ali istina je da smo svi bili razočarani zbog eliminacije u Ligi šampiona od Rome u četvrtfinalu, pogotovo zbog načina na koji smo ispali. Novi igrači će nam pomoći da budemo još bolji, doneli su dosta kvaliteta našoj ekipi. Moramo da obećamo da ćemo dati sve od sebe da donesemo pehar Lige šampiona na Nou Kamp – poručio je Mesi, koji je u novoj sezoni već postigao četiri gola.

PSV je verovatno rival po meri Katalonaca na startu Lige šampiona: prvak Holandije odlično je startovao u novom prvenstvu. Okosnica tima je zadržana, Luk de Jong je najbolji napadač ekipe, dok je Stiven Bergvajn verovatno budući as svetskog formata i igrač koji će narednog leta sigurno dostići cifru od 80 miliona evra. Holanđani igraju lep, napadački fudbal i sigurno će pokušati da visokim presingom na startu meča iznenade Barsu.

Liverpul i PSŽ slove za favorite za osvajanje Lige šampiona. Redsi su bez poraza u novoj sezoni; Jirgen Klop je vezni red dodatno pojačao angažovanjem sjajnog Keite koji je jedini novajlija u startnoj postavi, pored sjajnog golmana Alisona. Trio Mane-Firmino-Salah i dalje je najuboitiji u Premijer ligi (osam golova od starta sezone), a kao prošlosezonski finalista Liverpul se sigurno nada da može napraviti dodatni iskorak i osvojiti šestog “uška”. PSŽ je tokom leta uspeo da odbije sve atake Reala u pokušaju da dovede Nejmara. Tomas Tuhel, novi trener, zaveo je određeni disciplinu, promenivši režim ishrane igrača i sam pristup treninzima. S obzirom na petogodišnju surovu dominaciju u Francuskoj, način da “sveci” zadrže Nejmara i naredne sezone jeste da 1. juna podignu trofej Lige šampiona, u suprotnom, Brazilac će izvesno uraditi sve da pređe u Real.

Nagradni fond 2,04 milijarde evra

UEFA je ove sezone budžetom predvidela da klubovima u takmičarskoj 2018/19 bude podeljeno čak 2,04 milijardi evra, dok će klubovima u Ligi Evrope biti usmereno 510 miliona. Prošle godine je klubovima učesnicima grupne faze Lige šampiona garantovano po 12,7 miliona, a ta svota će ove sezone biti povećana na 15,25 miliona evra. I nastupi u grupnoj fazi mogu doneti značajan novac, s ozbirom na to da će UEFA svaku pobedu nagraditi sa po 2,7 miliona evra, a remi sa 900.000 evra. U osmini finala timove čeka po 9,5 miliona evra, u četvrtfinalu po 10,5, a u polufinalu po 12 miliona. Finalisti će dobiti po 15 miliona evra, a šampion još četiri miliona. Na svu tu sumu trebalo bi dodati prihod od prodaje ulaznica i TV prava.

Raspored

Grupa A

utorak

Monako – Atletiko 21.00

Briž – Dortmund 21.00

Grupa B

utorak

Inter – Totenhem 18.55

Barselona – PSC 18.55

Grupa C

utorak

Liverpul – PSŽ 21.00

Crvena zvezda – Napoli 21.00

Grupa D

utorak

Šalke – Porto 21.00

Galatasaraj – Lokomotiva 21.00

Grupa E

sreda

Benfika – Bajern 21.00

Ajaks – AEK 18.55

Grupa F

sreda

Mančester siti – Lion 21.00

Šahtjor – Hofenhajm 18.55

Grupa G

sreda

Plzenj – CSKA 21.00

Real – Roma 21.00

Grupa H

sreda

Valensija – Juventus 21.00

Jang Bojs – Mančester junajted 21.00

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari