Mesi nije svemoguć 1Foto EPA-EFE FRANCK ROBICHON

Jedan od „papirnatih“ favorita Svetskog prvenstva, Argentina je pretrpela ubedljiv poraz od Hrvatske (3:0), a od poraza navijače još više zabrinjava pristup igri „gaučosa“  koji sada, kolo pre kraja takmičenja u grupi, imaju samo teoretske šanse da se nađu u osmini finala.

Moraju da pobede Nigeriju, ali i da strepe od ishoda meča Hrvatska – Island. Naravno, osim selektora Horhea Sampaolija, kojem se zamera da je napravio lošu selekciju, pogrešna taktika, nemanje autoriteta… najveći krivac je, naravno, Lionel Mesi.

Sportski dnevnik „Ole“ u tekstu pod naslovom „Mesijeva noćna mora“ piše, između ostalog,  da je „kapiten opet bio odsutan, igrao je loše, samo se pojavio na utakmici s koje je otišao gledajući u pod. S takvim Leom nije bilo šanse za pobedu“.

Trener madridskog Atletika Dijego Simeone tvrdi da Mesi nije jedini  krivac.

– Mesi je jako dobar, ali kada igra pored vrhunskih igrača. Koga biste izabrali između Ronalda i njega u normalnom timu? Ne vidim vođu reprezentacije, vlada anarhija. Vidim ekipu koja je izgubljena – tvrdi Simeone.

Bivši reprezentativac Argentine Pablo Zabaleta kaže da ne pamti kada je gledao lošiju reprezentaciju.

– Njima kao da je nedostajala duša. Bilo je baš čudno. Selektor mora da sedne sa igračima i otvoreno popriča šta se događa. Nikada ranije nisam gledao ovakvu utakmicu Argentine, nikada. Žao mi je Mesija, jer mislim da mu je ovo bila poslednja prilika da nešto osvoji sa reprezentacijom. Nezadovoljan je, a naredni Mundijal je daleko i ne bih bio iznenađen ako se penzioniše posle Rusije rekao je Zabaleta.

S druge strane „vatreni“ su posle rutinske pobede protiv Nigerije (2:0) prosto deklasirali Argentinu, ne samo rezultatski već i igrom i potvrdili da zaslužuju epitet „favorita iz senke“. Hrvati su ovim trijumfom obezbedili plasman u osminu finala Svetskog prvenstva i bezbrižno dočekuju meč sa Islandom u kom mogu da kalkulišu i „biraju“ da li će „juriti“ prvo mesto i igrati u najboljem sastavu, ili će se pak selektor Zlatko Delić odlučiti da odmori neke igrače i izvesti „kombinovani“ sastav. Delić tvrdi da je meč sa Islandom daleko, a o trijumfu nad Argentinom selektor tvrdi da je to jedna o najvećih u istoriji Hrvatske.

– Čestitam mojim igračima, ovo je za većinu nas najveća pobeda u karijeri. Moji momci su u svakom segmentu bili bolji od Argentine, radili su tačno ono što smo se dogovorili. Stavio sam Brozovića kao zadnjeg veznog jer je brži od ostalih, ali cela ekipa je odigrala odlično,  bili smo jako kompaktni i više nego zasluženo slavili veliku pobedu – rekao je Delić.

Izjavu selektor Argentine Horhea Sampaolija posle meča da su Argentinci dominirali prokomentarisao je Šime Vrsaljko.

– Ne znam šta je on gledao, ja sam video Argentince koji padaju i plaču kao devojčice. Igrali smo agresivno i puni želje i tako smo ostvarili veliku pobedu, iako je moglo da bude još golova. Baš smo bili moćni – rekao je desni bek hrvatske reprezentacije.

Na pitanje kako je zaustavljen Mesi Luka Modrić je dao jednostavan, ali tačan odgovor – „Jeste on, možda, i najbolji, ali nije svemoguć“.

Tu se i „krije“ tajna uspeha „vatrenih“ – oni su tim, Argentina je – Mesi. Ako on nešto uradi sam onda u redu, ako ne, onda je neuspeh neizbežan, a da je nešto „trulo“ u reprezentaciji Argentine naslutilo se i tokom kvalifikacija za Svetsko prvenstvo kada su se Argentinci u poslednjem kolu bukvalno provukli, a ceh za to „provlačenje“ ispostavili su im Hrvati.

Buručaga umesto Sampaolija?

Kao glavni krivac za debakle Argentine označen selektor Horhe Sampaoli, pa su se nakon utakmice pojavile informacije da su igrači održali sastanak i zatražili da on ne vodi ekipu na poslednjem susretu protiv Nigerije.

„Gaučosi“ su, kako navode mediji iz te zemlje, zatražili da na klupi bude Horhe Buručaga.

Hrvati slavili uz pesmu Tompsona

Fudbaleri Hrvatske su pobedu nad Argentinom proslavili pevajući, između ostalih, i Tompsonove pesmu „Bojna čavoglave“.

– Korak naprijed, puška gotovs i uz pjesmu svi, za dom braćo, za slobodu borimo se mi… Čujte srpski dobrovoljci, bando, četnici, stići će vas naša ruka i u Srbiji – je deo teksta pesme koju su pevali hrvatski fudbaleri.

Takođe, hrvatski mediji pišu da je tokom intoniranja himne u centru Zagreba nekolicina navijača podigla ruku i nacističkim pozdravom odslušala himnu.

Kempes: Mesi ili Maradona – glupost

Legendarni argentinski napadač Mario Kempes tvrdi da je svako poređenje Mesija i Maradona glupost, neumesno i pogrešno.

– Glupo je o tome i pričati. Mesi je dobar, ali nikada nije osvojio Svetsko prvenstvo. Ja sam osvojio titulu prvaka sveta 1978. godine, Maradona 1986. u Meksiku, a Mesi to tek treba da uradi. Sa ovakvim timom – teško. Današnja Argentina ima samo Plan A. Plan B i Plan C ne postoje. A Plan A je daj loptu Mesiju i pomoli se Bogu da će on nešto da uradi. Ali, ako on nije na nivou, ne postoji druga ideja. U ovom timu Argentine vidim mnogo Mesijevih prijatelja, ali ne i Mesijevih saigrača –  tvrdi Kempes.

 

Grupa D

  1. kolo: Argentina – Island 1:1, Hrvatska – Nigerija 2:0.
  2. kolo: Argentina – Hrvatska 0:3, Nigerija – Island

Hrvatska         2          2          0          0          5:0       6

Island 1          0          1          0          1:1       1

Argentina       2          0          1          1          1:4       1

Nigerija           1          0          0          1          0:2       0

  1. kolo (26. jun): Sankt Peterburg: Nigerija – Argentina (20), Rostov: Island – Hrvatska (20).

 Grupa E

  1. kolo: Kostarika – Srbija 0:1, Brazil – Švajcarska 1:1.
  2. kolo: Brazil – Kostarika 2:0, Srbija – Švajcarska (sinoć).

Brazil  2          1          1          0          3:1       4

Srbija  1          1          0          0          1:0       3

Švajcarska     1          0          1          0          1:1       1

Kostarika        2          0          0          2          0:3       0

  1. kolo (27. jun): Moskva: Srbija – Brazil (20), Nižnji Novgorod: Švajcarska – Kostarika (20).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari