Mesi umakao Luisu Suarezu kao najbolji strelac južnoameričkih kvalifikacija za Mundijal 1Foto: EPA-EFE/Paolo Aguilar

U južnoameričkim kvalifikacijama za Svetsko fudbalsko prvenstvo 2026. u SAD, Kanadi i Meksiku već su odigrana četiri kola u njihovoj ligaškoj dvokružnoj trci za mundijal.

Argentina, koja jedina ima sve pobede, savladala je i Peru u Limi bez primljenog gola, tako i osmi put od kada je zaposela tron za svetskog prvaka potkraj prošle godine u Kataru.

Oba gola postigao je njen najbolji igrač Lionel Mesi, koji se na taj način izdvojio kao najbolji strelec ikada u kvalifikacijama na trlu Južne Amerike. Ukupno je dao 31 pogodak. Do meča u peruanskom glavnom gradu čelo je delio s urugvajskim golgeterom Luisom Suarezom, koji se u klupskom fudbalu ističe i u 37. godini u dresu brazilskog velikana Gremija, ali u reprezentaciji ne igra posle Mundijala u Kataru.

Iza njih dvojice je 36-godišnji Bolivijac Marselo Moreno s 22 gola, ali on i dalje nosi dres nacionalnog tima. Bez pogotka je u prva četiri kola. U Južnoj Americi se kvalifikacije završavaju s 18. kolom u septembru 2025.

U Evropi kvalifikacije počinju tek u martu 2025. Vodeći na Starom kontinentu svih vremena je portugalski as Kristijano Ronaldo s 36 golova, a prati ga Poljak Robert Levandovski s 30. Vreme će pokazati da li su to i konačne brojke dvojice veterana.

Najubojitiji ikada je legenda fudbala Gvatemale Karlos Ruiz (44), koji se istakao s 39 pogodaka u zoni Severne i Srednje Amerike i Kariba (CONKAKAF). Iranac Ali Daeji je dao 35 golova za Iran.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari