Mesto u Ligi šampiona sanjaju mnogi timovi 1Foto: EPA-EFE/ SALVATORE DI NOLFI

Iako je u većini liga „petica“ odavno poznato ko će postati novi šampion u nacionalnim prvenstvima, dotle je borba za izlazak u Evropu, a pogotovo plasman u Ligu šampiona nikad neizvesnija.

Praktično, u pomenutim ligama gotovo je po pravilu uključeno po pet, šest ekipa u borbu za evropska takmičenja, a sve njih na tabeli deli razlika od svega nekoliko poena.

U Italiji, Engleskoj, Španiji i Nemačkoj prve četiri ekipe imaju obezbeđeno mesto u Ligi šampiona naredne sezone, dok u Francuskoj prve dve ekipe idu u najelitnije klupsko fudbalsko takmičenje, a trećeplasirana u kvalifikacije.

Italija

Popularni Kalčo vraća se na stare staze slave nikad interesantnijim šampionatom. Iako je nepobedivi Juventus svom višegodišnjem šampionskim timu pridodao i jednog od najboljih fudbalera današnjice, Kristijana Ronalda, i čini se lakše nego ikada odbranio šampionsku titulu na „Čizmi“, a Napoli sa standardno kvalitetnom ekipom poprilično lako obezbedio kao i proteklih godina plasman u Ligu šampiona skoro pa već osiguranim drugim mestom, Roma i Inter su razočarali formom i rezultatima i poprilično bledim izdanjima ovog proleća, pa su u trku za najelitnije klupsko evropsko takmičenje „uvukli“ Atalantu i Torino, kao i Milan i Lacio, te će borba za plasman u evropska takmičenja naredne sezone biti aktuelna do poslednjeg kola.

Posle 34 odigrane runde u „pol poziciji“ su trećeplasirani Inter sa 62 i četvrtoplasirana Atalanta sa 59 bodova, a prate ih Roma sa 58, Torino i Milan sa po 56, i Lacio sa 55 bodova.

Mesto u Ligi šampiona sanjaju mnogi timovi 2
Foto: EPA-EFE/ PAOLO MAGNI

Kako je do kraja sezone ostalo još svega četiri kola, jasno je da svaka ekipa može da osvoji maksimalno još po 12 bodova, mada će i raspored biti od velike važnosti za pomenute klubove.

Upravo on ne ide „na ruku“ jednom od najprijatnijih iznenađenja ove sezone u ligi „petica“, ekipi Atalante iz Bergama, koja se već ovog vikenda sastaje sa Lacijom, a za dve nedelje sa Juventusom i obe utakmice će igrati na gostujućem terenu.

Roma će za deset dana dočekati Juventus, na svom „Olimpiku“, a Torino već ovog vikenda Juventus u gradskom derbiju, a u poslednjem kolu će ugostiti Lacio, verovatno u „sudaru“ za plasman u neko evropsko klupsko takmičenje.

Iz čitave ove situacije bi mogao da profitira Milan koji do kraja prvenstva igra sa Bolonjom, Spalom, Frozinoneom i Fiorentinom, te bi sa maksimalnim učinkom u finišu sezone „rosoneri“ mogli do elite naredne sezone.

Španija

Iako je Barselona već obezbedila novu titulu namenjenu najboljoj ekipi u Španiji, uzbuđenja ne nedostaje u Primeri. Drugi će kroz „cilj“ verovatno proći madridski Atletiko, kao treći njihov najljući rival, Real, a onda se na tabeli nalaze Hetafe, Sevilja, Valensija i Atletik Bilbao u pravom „voziću“ za borbu za izlazak na evropsku scenu.

Te četiri ekipe dele svega pet bodova razlike, a do kraja sezone su ostala još samo tri kola.

Mesto u Ligi šampiona sanjaju mnogi timovi 3
Foto: EPA-EFE/ CHEMA MOYA

Iako su Hetafe i Sevilja sa po 55 osvojenih bodova na deobi četvrtog mesta, zbog rasporeda u finišu sezone „pol poziciju“ ima šestoplasirana Valensija koja je do sada sakupila 52 poena. „Slepi Miševi“ do kraja šampionata igraju sa Ueskom, Alavesom i Valjadolidom, dok Hetafe u pretposlednjem kolu igra protiv Barselone u gostima, a Sevilja u istom kolu gostuje Atletiku u Madridu.

Sedmoplasirani Bilbao bi do kraja sezone morao da pobedi sve utakmice, uključujući i Sevilju u poslednjem kolu i da se nada kiksevima Valensije i Hetafea protiv Đirone i Viljareala.

Engleska

U Premijer ligi aktuelna je borba između Mančester sitija i Liverpula za šampionsku titulu, ali ništa manje nije interesantno ni u borbi za Ligu šampiona.

Za preostala dva mesta se bore četiri ekipe, a u najboljoj poziciji je Totenhem koji ima 70 bodova i ako zabeleži jednu pobedu u naredna dva kola, koliko je preostalo da se odigra do kraja sezone na Ostrvu, imaće obezbeđeno mesto u najelitnijem klupskom evropskom fudbalskom takmičenju.

Sa druge strane, Mančester junajted je serijom loših rezultata sebe doveo u krajnje nepovoljnu situaciju.

„Crveni Đavoli“ moraju da savladaju Hadersfild i Kardif i da se nadaju kiksevima pre svega Čelzija koji se trenutno nalazi na četvrtom mestu i nakon 36 odigranih kola ima 3 boda više od Junajteda.

Mesto u Ligi šampiona sanjaju mnogi timovi 4
Foto: EPA-EFE/ MARTIN DIVISEK

Upravo se od „Plavaca“ očekuje da prođu kao četvrti „kroz cilj“, budući da u naredna dva kola igraju protiv Votforda i Lestera.

Eventualni kiks Čelzija će međutim najviše pogodovati petoplasiranom Arsenalu koji ima 66 bodova, dva manje od gradskog rivala, a do kraja sezone u Premijer ligi izabranici Unaija Emerija će odigrati utakmice protiv Brajtona i Barnlija.

Francuska

Iako je PSŽ odavno odbranio titulu u Ligi 1, borba za Ligu šampiona je neizvesna već nekoliko meseci unazad.

Drugoplasirani Lil je jedno od najprijatnijih iznenađenja ove sezone i ukoliko izabranici Kristofera Gatjea zabeleže još samo jednu pobedu u preostala četiri kola, koliko je ostalo da se odigra do kraja sezone, obezbediće mesto u grupnoj fazi Lige šampiona.

Za preostalo, treće mesto, koje vodi u kvalifikacije za Ligu šampiona bore se Olimpik Lion i Sent Etjen, a prednost od tri boda na tabeli je na strani Liona.

Ipak, Lion ima znatno teži raspored do kraja sezone, s obzirom da igra sa Lilom, ali i petoplasiranim Marsejom, dok Sent Etjen od težih utakmica ima samo gostovanje Monaku u narednom kolu, koji se bori za opstanak.

Nemačka

U Bundesligi borba za titulu između Bajerna i Borusije Dortmund traje od samog početka sezone, a nakon 31 odigranog kola ih razdvajaju samo dva boda razlike.

Prvi je Bajern sa 71 bodom, a druga Borusija Dortmund sa 69, te je jasno da su te dve ekipe sigurni učesnici naredne sezone u Ligi šampiona, a isto se može reći i za Lajpcig koji se osamio na trećem mestu na tabeli sa 64 poena.

Borba za četvrto mesto vodi se između četiri ekipe.

Najbliži eliti je Ajntraht iz Frankurta koji ima 54 boda, tri više od Borusije Menhengladbah i Bajera iz Leverkuzena, a četiri od Hofenhajma.

Do kraja Bundeslige su ostala još tri kola, a čini se da tim iz Frankfurta ima najteži raspored.

Ekipa koju predvode Luka Jović, Filip Kostić i Mijat Gaćinović do kraja sezone će igrati i protiv Bajerna i protiv Bajera iz Leverkuzena, dok će Borusija iz Menhengladbaha na megdan Hofenhajmu i Borusiji iz Dortmunda do kraja šampionata, pa najizglednije šanse u borbi za četvrto mesto ima Hofenhajm, ako u idućem kolu prebrodi prepreku zvanu Borusija Menhengladbah, jer će onda do kraja šampionata izabranici Julijana Nagelsmana igrati protiv Verdera i Majnca.

Crvena zvezda pred titulom

Šampion Srbije će u kvalifikacije za Ligu šampiona, a po svemu sudeći će to biti Crvena zvezda koja ima šest bodova prednosti u odnosu na Radnički iz Niša. Četi Vladana Milojevića treba još samo jedan bod iz preostala dva kola kako bi odbranila šampionsku titulu i ponovo, iz kvalifikacija, krenula u put zvani Liga šampiona. Drugoplasirana i trećeplasirana ekipa iz Superlige će naći mesto u kvalifikacijama za Ligu Evrope, a osim Radničkog iz Niša koji se sa 45 poena osamio na drugom mestu, borbu će za „izlazak“ u Evropu voditi Čukarički, Partizan i Mladost iz Lučana. Trenutno je Čukarički u najboljoj poziciji jer ima bod više od „crno-belih“ i dva od tima iz Lučana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari