"Metaloplastika" ostaje bez terena za treninge 1Hala "Zorka" svedok svetskih uspeha "Metaloplastike" Foto: D. Eraković

Vlasnik Sportske hale „Zorka“, AIK banka, obavestila je predstavnike Grada Šapca i sportsku javnost da nije produžen ugovor za zakup hale i da sportski klubovi i kolektivi moraju da napuste halu do 31. maja.

Prema rečima Dragana Nikolića, člana Gradskog veća zaduženog za sport, Grad Šabac je pokrenuo inicijativu i pregovore sa vlasnikom – AIK bankom, u nameri da postigne dogovor.

-Kao korisnik javnih sredstava, Grad je u obavezi da naruči procenu vrednosti objekta, što je i učinio. Institut za građevinarstvo i arhitekturu DOO Novi Sad, kao licencirana institucija, procenio je vrednost objekta na iznos od 710 hiljada evra, što je bila i zvanična ponuda Grada za kupovinu Hale „Zorka“. Grad je po zakonu u obavezi da poštuje procenjenu vrednost. Ovu ponudu izložili smo predstavnicima banke na sastanku održanom početkom maja. Tom prilikom smo podsetili na činjenicu da je Grad Šabac zakupac ovog prostora već pet godina i da je u proteklom periodu u održavanje uloženo oko 500 hiljada evra, istakao je Nikolić.

On je istakao da je banka ovu ponudu odbila, postavljajući cenu od 1,3 miliona evra, što značajno premašuje procenjenu vrednost.

– Grad je ponudio da i dalje, po dosadašnjim uslovima, bude zakupac Hale do prodaje objekta potencijalnom novom vlasniku. Banka je i ovaj predlog odbila. Imajući u vidu novonastalu situaciju i zahtev AIK banke da prostor bude slobodan do kraja maja, mi ćemo postupiti u skladu sa zahtevom, a sportistima će, do trajnog rešenja pitanja smeštaja, biti obezbeđen adekvatan prostor, ističe Dragan Nikolić.

Kao potencijalnu mogućnost za rešavanje prostora za treninge sportista, održavanje manifestacija i sajmova, razmatra i opciju izgradnje novog objekta, koji će zadovoljiti potrebe i standarde takmičenja i redovnih treninga velikog broja sportista.

Slaviša Stojinović, sportski direktor RK „Metaloplastika“, zahvalio se Gradu Šapcu na podršci u ovoj situaciji. On podseća da RK „Metaloplastika“ od prvog juna 2017. godine upravlja Halom „Zorka“, i da su do sada uložili više od sedam miliona dinara u rekonstrukciju objekta.

– Ne možemo reći da smo Halu doveli u savršeno stanje, ali je objekat u pristojnom stanju, adekvatan je za sve sportske i kulturne događaje i sajmove. Domaćinski smo upravljali objektom. Sledi nam težak period, očekujemo probleme za klub, ali se nadamo se da ćemo uz pomoć Grada doći do rešenja. Cilj nam je ulazak u SEHA ligu, a za učešće u tom takmičenju moraju da se ispoštuju strogi propisi, po kojima nijedna dvorana sem Hale „Zorka“ ne ispunjava uslove za utakmice, napomenuo je Stojinović.

Inače, sedamdesetih godina HI „Zorka“ izgradila je kompletan sportski centar, sa halom od tri hiljade mesta gde su rukometaši „Metaloplastike“dosegli svetski vrh, zatvoreni bazen, fudbalski teren kao i terene za košarku i tenis. Halu je otkupio „Farmakom MB“ u okviru „Zorka Društveni standard“i poklonio gradu na korišćenje, ali nakon odlaska u stečaj ovog koncerna ona prelazi u ruke AIK banke. Sam grad izgradio je zatvoreni bazen na osnovu municipalnih obveznica, kao jedini takav primer u Srbiji. Koštao je tri miliona evra, ustupljen je na korišćenje Vaterpolo klubu Šabac koji je pored izuzetnih uspeha omogućio da više od tri hiljade mališana nauči da pliva. Ostao je dug države od 130 miliona dinara za izgradnju bazena, a takođe država svake godine uskrati četiri miliona evra Šapcu po osnovu transfernih sredstava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari