Krajem pošle nedelje Centar za sportske stuidije ( CIES) objavio je da je Partizan najveći proizvođač fudbalera u Evropi. Prema njihovoj studiji Partizan ne samo da ima najveći broj fuidbalera koji su prve fudbalske korake napravili u u crno – belom dresu (78), već i najviše igrača (13) i sada nastapaju za tim iz Humske 1. Već tokom minulog vikenda ova studija je dobila potvrdu i na samom terenu – mladi fudbaleri Partizana, generacija rođena 2002. godine, deklasirala je najvećeg rivala Crvenu zvezdu 7:1 (2:1).

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

Ubedljive su bile i ostale selekcije crno-belih – „petlići“ su savladali Voždovac 8:0, a pioniri ekipu Dominusa 10:0, kadeti su bili bolji od Teleoptika 4:0, dok su omladinci slavili protiv Lokomotive u gostima 3:1.

Na pitanje u čemu je tajna uspeha Darko Tešović, trener juniora Partizana, odgovara:

– Mi smo kao Koka kola. Devet sastojaka vam mogu reći, ali deseti ostaje tajna. Šalim se. Tajna je u radu. Koncepta naše škole je odavno osmišljen i tačno se zna ko šta i kako radi, počev od skautinga, preko trenera do direktora škole – objašnjava Darko Tešović, bivši fudbaler Partizana, trenutno trener juniora crno – belih.

Da bi se „napravio“ vrhunski fudbaler potrebno je mnogo više od pukog rada?

– Naravno. Rade i treneri u drugim klubovima. Ali, neke nijanse, kao što su nijanse između Koka kole i nekih drugih gaziranih pića, postoje. Tako je i u radu naše i u radu drugih škola fudbala. Da li je to tradicija, posvećenost poslu trenera, njegova ljubav prema klubu…Ne znam. Ne intersuje me ni šta rade naši rivali, kako u Srbiji, tako i okruženju. Znam da smo Šćepović, Klinčarski, Zavišić, Popović,… i ja Partizanova deca, da smo u ovom klubu sve naučili i da svoje znanje i ljubav prema klubu prenosimo na „našu decu“ – objašnjava Tešović.

Partizanova škola izbacuje, praktično, sveke godine dva – tri igrača za prvi tim. Hoće li se takav trend nastaviti?

– U to nema sumnje. Bili su „juče“ Marković i Mitrović, „danas“ su to Živković i Šaponjić, a koliko u janurau, najkasnije junu sledeće godine, iz naše „fabrike“ izaći će nova dva – tri vrhunska igrača – samouveren je Tešović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari