Micić: Za mene je košarka zabava, titule nisu velika stvar 1foto: Pedja Milosavljevic / STARSPORT

MVP Fajnal-fora minule Evrolige i veliki adut selektora Pešića za Danas o reprezentativnim izazovima ovog leta, odluci da ne ode u NBA ligu, Efesu, Zvezdi i Partizanu.

U gotovo najjačem sastavu, sa Nikolom Jokićem kao osloncem i najsnažnijim mogućim jedrom, košarkaška reprezentacija Srbije uploviće u avgustovski deo kvalifikacija za plasman na Svetsko prvenstvo, a potom zaigrati na Evropskom šampionatu. Višegodišnja oseka u našoj košarci na poziciji plejmejkera samo je još više usložila značaj odaziva i igranja za reprezentaciju Vasilija Micića i Miloša Teodosića.

Na sreću, obojica će biti ideolozi igre i sprovođenja u delo zamišljenog od strane selektora Svetislava Pešića. Micić je na pripreme u Staru Pazovu stigao vidno spreman, svestan svog statusa kao MVP poslednjeg Fajnal-fora i dvostrukog uzastopnog osvajača Evrolige. Raspoložen i odmoran, u razgovoru za Danas, nije odavao utisak da je preterano zabrinut zbog poslednjih loših rezultata naše reprezentacije u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo, zbog kojih “orlovi” u drugoj fazi praktično nemaju prava na grešku.

– To su sve košarkaške stvari. Niko to nije priželjkivao, ali je to realnost koju moramo da prihvatimo. Moja vodilja je da se ide utakmicu po utakmicu. Rivali u narednoj fazi su veoma kvalitetni, naročito Turska i Grčka (i Velika Britanija je jedan od protivnika). Turci su ovog leta možda i u najboljem sastavu u poslednji deset godina. Mi treba da budemo fokusirani na nas, i da hladnih glava pristupimo predstojećim obavezama – bez fatalističkih primesa, Micić posmatra predstojeće izazove u reprezentativnom dresu.

Postoji opasnost da bi eventualni neuspesi protiv Grčke i Turske u avgustovskom “prozoru” negativno mogli da utiču na pripremu i nastup Srbije na Evropskom prvenstvu.

– Ne znam; psihološka situacija u ekipi zavisiće individualno od igrača. Naravno, trener kao naš predvodnik, uradiće sve što je u njegovoj moći da nas posle svakog meča oporavi mentalno i fizički, ali sam pristup meču zavisi od individue. Ja na to gledam samo kao na jednu utakmicu i ništa više. Sve što sam do sada u životu uradio, titule koje sam osvojio, nisam gledao kao neku veliku stvar, već jednostavno kao vid posla, zabave… Svi ćemo dati maksimum, niko nije došao ovde da bi revijalno nastupao za reprezentaciju.

Neke su prognoze da bi na predstojećem kontinentalnom šampionatu moglo da učestvuje oko 40 NBA igrača, što je najbolja ilustracija očekivanog kvaliteta na Evrobasketu.

– Mislim, prevashodno, da će Evropsko prvenstvo biti izuzetno kvalitetno. Svi su se uželeli igranja; poklopilo se i to da NBA igrači imaju malo više odmora između sezona. Doći će sveži. Većina ih je i potpisala te bitne ugovore, što je sigurno uticalo na njihove odluke da zaigraju na kontinentalnom prvenstvu. Nama će mečevi sa Grčkom i Turskom u avgustovskom kvalifikacionom “prozoru” predstavljati i najbolju moguću proveru pred izazove na Evrobasketu. Verujem da ćemo spremno dočekati utakmice u grupnoj fazi.

Imali ste i privatno zanimljivo leto. Iako je postojalo uverenje da ćete karijeru nastaviti u NBA, odlučili ste, na kraju, da ostanete u Efesu.

– Želeo sam da odem u NBA, međutim odlazak u najkvalitetniju ligu na svetu mi se očigledno nije dao. Bilo je tu i nekih tehničkih stvari, ali na kraju balade, do 20. jula, nisam imao ponudu koju sam želeo. Želeo sam da dobijem takav ugovor u klubu u kojem bih imao ulogu drugog plejmejkera sa dobrim statusom i poverenjem od strane trenera. Da ne moram da se predstavljam kao novajlija koji zna da igra košarku. To je bio prvi uslov. Kasnije je taj finansijski deo bio važan, ne i najvažniji, zato što samim uspehom u Evropi igrač dolazi do nivoa na kojem sam trenutno, a do tog statusa uopšte nije bilo lako doći, naprotiv. Ja to veoma poštujem i mislim da bi to trebalo da bude reper igračima koji se bore za bilo kakav ugovor. Nijedan ugovor nije lako zaraditi. To su bila dva osnovna uslova da bih otišao u NBA. Sve je nekako bilo u raskoraku, a kako je vreme prolazilo, shvatio sam da bi trebalo da ostanem gde sam. Ne volim ništa na silu da radim.

Efes je tokom leta bitno promenio izgled ekipe. Otišli su pojedinci sa bitinim epizodnim rolama, a stigao je as formata Vila Klajburna, kao i niz igrača koji bi trebalo da uskoče u patike Simona, Moermana, Singltona, Andersona…

– Sviđa mi se što se ekipa malo osvežila; nedostajaće mi Krunoslav Simon, naravno, ali je to i neki normalan splet događaja. Drago mi je što je potpisao Vil Klajburn. Mislim da je on zaista dobar igrač, koji ima inidividualni kvalitet. Verovanto svi misle da će to biti malo teže uskladiti sa mnom i Šejnom Larkinom u smislu te podele uloga, igre sa loptom, ali ja tako ne mislim. Generalno, znamo šta želimo i na čemu je fokus. Naravno, stigao je i Ante Žižić; i on je super momak. Mislim da ćemo imati dobru ekipu.

 Još je rano o tome govoriti, ali Efes je na putu da posle Jugoplastike postane prvi tim na Starom kontinentu koji bi mogao da veže tri titule u Kupu šampiona, odnosno Evroligi.

– To je predaleko, niti o tome uopšte razmišljam. Ni ovu drugu titulu, tačnije ni prvu ni drugu nemam pojma kako smo osvojili. Toliko stvari treba da se poklopi; toliko događaja se i desilo, objektivnih, da prejudicirati nešto stvarno je nemoguće. Mnogo je dobrih ekipa ove godine i Evroliga će biti vrlo zanimljiva.

Zvezda i Partizan mogu do Top 8

U aktuelnom formatu Evrolige, prvi put će se istovremeno nadmetati Crvena zvezda i Partizan. Srpski velikani su, željni što boljeg pozicioniranja, doveli brojna kredibilna evroligaška imena, odigravši na tržištu igrača, mahom na „sigurnu kartu.” – Meni obe ekipe izgledaju odlično. U najmanju ruku su respektabilni i uz navijače, koji će im pružati neverovatnu podršku, kao i vrhunske trenere mislim da obe ekipe imaju kvalitet za Top 8 – stava je Vasilije Micić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari