Mikecu zlato vazdušnim pištoljem na finalu Svetskog kupa 1Foto: Streljački savez Srbije

Damir Mikec se okitio zlatnom medaljom i Kristalnim globusom na finalnom turniru Svetskog kupa u Bolonji.

On je trijumfovao vazdušnim pištoljem, i to je druga medalja za Srbiju na takmičenju u Bolonji. Ranije danas Andrea Arsović je stigla do zlata vazdušnom puškom.

Naš strelac je dominirao tokom celog takmičenja. U kvalifikacijama je zauzeo prvo mesto sa 385 krugova. U finalu je vrlo brzo preuzeo vođstvo, koje je do kraja samo povećavao. Trijumfovao je sa 202,9 krugova. Drugoplasirani Kinez Vei Pang, bronzani sa OI u Rio de Žaneiru, je za srpskim reprezentativcem zaostao čak 3,2 kruga, navodi se u saopštenju Streljačkog saveza Srbije.

– Na Svetski kup sam došao u dobroj formi, ali i rasterećen. Nisam bio pod pritiskom. Kako stičem više iskustva, drugačije pristupam takmičenjima. Imao sam svoju taktiku, koja nažalost nije “upalila” na Olimpijskim igrama, sada jeste – kaže Mikec.

Damir je do sada u karijeri imao osam medalja u Svetskom kuu (četiri zlatne i četiri bronzane), ali u Bolonji je „upucao“ prvo odličje na završnom turniru prestižnog takmičenja.

– Šesti put učestvujem na finalnom turniru, ali do sada mi se nikako nije dalo da stignem do medalje. Imao sam mnogo motiva da u Bolonji dođem do bilo kog odličja i na kraju stigoh do najsjajnijeg i najvećeg Kristalnog globusa. Na najbolji mogući način sam završio međunarodnu sezonu.

I u kvalifikacijama i u finalu Mikec je daleko iza sebe ostavio rivale. U finalnom delu takmičenja je posle trećeg hica preuzeo vođstvo, a prednost kasnije samo uvećavao.

– Tokom takmičenja nisam ni jednom pogledao na monitor na kome se prikazuju rezultati svih finalista. Nisam mogao da ne čujem spikera, koji je govorio da sam na prvom mestu, ali nisam znao koliko sam ispred rivala. Gađao sam onako kako sam planirao, fokusirao se samo na sebe. Bilo je i teških momenata, u par navrata mi je i ponestalo snage,  ali napravio sam vrlo malo grešaka i došao do rezultata kojim sam vrlo zadovoljan – ističe osvajač Kristalnog globusa.

Mikec se na finalani turnir Svetskog kupa plasirao osvajanjem srebra na drugom ovogodišnjem SK u Rio de Žaneiru. Današnja pobeda mu je obezbedila učešće na finalnom turniru SK 2017. 

Vazdušni pištolj, muškarci: 1. Damir Mikec (Srbija) 202,9, 2. Pai Veng (Kina) 199,7,  3. Ismail Keleš (Turska) 178,4, 4. Vladimir Isakov (Rusija) 157,8, 5. Pablo Karera (Španija) 137,2, 6. Đitu Rai (Indija) 117,2, 7. Oleg Omelčuk (Ukrajina) 96,7, 8. Vili Braun (SAD) 75,5.Kvalifikacije: 1. Mikec 585, 2. Karera 583, 3. Isakov 583… Ukupno 11 strelaca. Za finale 577.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari