Milanski derbi Repeše 1Foto: Budućnost Voli

Posle kraće praznične pauze ove i sledeće noći nastavljaju se bitke za titulu klupskog šampiona Evrope u košarci, a prva tura mečeva 16. kola Evrolige donosi dva duela ekipa iz „gornjeg doma“ i onih iz lošije rangirane polovine učesnika elitnog takmičenja, uz (po) jedan međusobni okršaj timova iz Top osam i „donjeg doma“.

Na parket će najranije četvrtoplasirani Efes i Bajern (6), s dvojicom prvotimaca u dresu turskog domaćina koji imaju prijateljske relacije sa pojedincima iz sastava gostiju iz Minhena. Međutim, u profesionalnom sportu nema mesta emocijama, pa će srpski plejmejker Vasilije Micić „udariti“ na nekadašnjeg saigrača Nihada Dedovića kao da nisu jeli isti „hleb“ u redovima Bavaraca, a centar Tibor Plajs zaboraviti na družbu sa Aleksom Kingom i Maodom Loom u selekciji Nemačke, kako bi sa ostalim izabranicima Ergina Atamana pokušali da se iskupe za dva vezana poraza (od Barselone i CSKA). I Realu je ova sreda prilika da se vadi, s obzirom da je uoči Nove godine upisao svoj treći kiks od početka aktuelne EL, ostavši praznih šaka u derbiju sa liderskim Fenerbahčeom trofejnog stručnjaka Želimira Obradovića. Dobra stvar za Rudija Fernandeza, Serhija LJulja, Entonija Randolfa i društvo je to što im je sledeća prepreka baš Makabi (13) i što su rivala iz Tel Aviva dobili u sedam poslednjih duela na tlu Španije. S obzirom da Izraelci još od polufinala Fajnal-fora EL 2011. ne znaju za pobedu nad „kraljevićima“ na utakmicama igranim na Pirinejima.

I Armani (9) je favorit protiv Budućnosti (15), premda se uprava crnogorskog šampiona nada da će im se dolazak hrvatskog trenera Jasmina Repeša umesto smenjenog Aleksandra Džikića posrećiti možda baš na ovom „izletu“ u Italiju. Za šta će između ostalog biti potrebno da bivša zvezda podgoričkog sastava, a sada udarna igla milanskog evroligaša, Vladimir Micov ima loš dan. A Repeša na debiju na klupi Budućnosti iskoristi svo svoje znanje o svom bivšem klubu, čiju je opremu juče zvanično zadužio doskorašnji igrač Podgoričanina Alen Omić. Za razliku od ovog, na meču Gran Karije i Himkija niko nije u papirnatoj prednosti, jer ni španski (12) ni ruski (14) klub ne mogu da se pohvale učinkom u ovoj sezoni. Jedino što domaćin ima dobar skor sa takmacima iz najveće zemlje sveta, kada igra kod kuće (6-3), mada je jedan od tih poraza pretrpeo baš od Himkija.

Raspored i tabela

danas

Efes – Bajern 18.30

Real – Makabi 20.45

Armani – Budućnost 20.45

Gran Kanarija – Himki 21.30

sutra

Fenerbahče – Baskonja 18.45

Žalgiris – CSKA 19.00

Olimpijakos – Panatinaikos 20.00

Barselona – Darušafaka 21.00

1. Fenerbahče 14-1

2. Real 12-3

3. CSKA 11-4

4. Efes 9-6

5. Olimpijakos 9-6

6. Bajern 8-7

7. Barselona 8-7

8. Žalgiris 7-8

9. Armani 7-8

10. Baskonja 7-8

11. Panatinaikos 7-8

12. Gran Kanarija 6-9

13. Makabi 5-10

14. Himki 5-10

15. Budućnost 3-12

16. Darušafaka 2-13

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari