Milenko Sebić u finalu „Kupa predsednika“ u trostavu 1Foto: Streljački savez Srbije

Osvajač olimpijske bronze Milenko Sebić plasirao se u finale malokalibarskom puškom iz trostava na „Kupu predsednika ISSF“ u Vroclavu, završnom takmičenju Svetske streljačke federacije za 2021. godinu, saopštio je danas Streljački savez Srbije.

Streljački savez takođe je navei da je Andrea Arsović, koja je predstavljala Srbiju u ženskoj konkurenciji u istoj disciplini, zaustavljena u kvalifikacijama.

Kvalifikacije su, kako je saopšteno, održane po eksperimentalnim pravilima. U prvoj fazi svi učesnici su pucali tri puta po 20 metaka iz svakog stava, a deset najboljih prošli su dalje.

Milenko Sebić je u prvoj fazi zauzeo osmu poziciju pogodivši 586 krugova. Najprecizniji je bio Slovak Patrik Jani sa 591.

U drugom delu kvalifikacija preostalih deset takmičara gađaju nove tri serije od po 20 metaka. Rezultati iz prve faze se ne prenose. Naš reprezentativac je u ovom delu bio još precizniji. „Skupio“  je 588 krugova, zauzeo šestu poziciju i plasirao se među osam najboljih. Najvredniji rezultat u ovom delu ostvario je olimpijski vicešampion Rus Sergej Kamenski – 597 krugova.

Zanimljivo je da je Sebić u obe faze postigao isti rezultat kao i olimpijski prvak Čaonghong Žang, ali je naš strelac bio bolje plasiran zbog većeg broja unutrašnjih centara. Međutim, i Žang je prošao u finale.

Andrea Arsović je u prvoj fazi kvalifikacija dama zauzela 11. mesto i ostala pred vratima plasmana u drugu rundu.

Finale će se održati u utorak, po eksperimentalnim pravilima, iako uoči turnira nije bilo najava da će u borbi za medalje u trostavu biti isprobavan novi format.

U prvoj fazi finala svaki strelac će ispaliti 30 hitaca (10 u svakom stavu). Posle svakih pet hitaca pravi se presek. Finalista sa najboljim zbirom pet hitaca dobija osam, drugoplasirani sedam… najlošiji jedan bod.

Četvorica najboljih posle 30 metaka prolaze u drugu fazu, u kojoj se gađa samo iz stojećeg stava. Poeni iz prve faze se ne računaju. Rezultati u krugovima se ponovo prenose u poene, ali posle svakog metka (dele se 4,3,2 i 1 poen). Posle osam hitaca ispadaju trećeplasirani i četvrtoplasirani. Proestala dvojica ostaju u duelu. Poeni iz prethodnih faza se brišu. Posle svakog hica strelac sa boljim rezultatom dobija dva, ukoliko su izjednačeni svakom ide po bod. Pobeđuje takmičar koji prvi skupi 10 poena.

MK puška trostav,muškarci, prva faza kvalifikacija (3 puta 20 metaka): 1. Patrik Jani (Slovačka) 594, 2.Sergej Kamenski (Rusija) 592 3. Juri Ščerbacevič (Belorusija) 591… 8. Milenko Sebić 586…, druga faza (3 puta 20 metaka): 1. Kamenski 597, 2. Jani 593, 3. Jon-Herman Heg (Norveška) 591… 6. Milenko Sebić 588…

MK puška trostav, žene, prva faza kvalifikacija (3 puta 20 metaka): 1. Džanet Heg Dueštad (Norveška) 597, 2. Jolin Ber (Nemačka) 594, 3. Sofija Ćekarelo (Italija) 593…11. Andrea Arsović 578…

 

U ponedeljak novo miks takmičenje

Arsovićevu i Sebića u ponedeljak očekuju kvalifikacije takmičenja miks parova u trostavu, saopštio je Streljački savez.

Kako ističu, ta disciplina nije olimpijskom programu, ali od ove godine je sastavni deo takmičenja Svetske streljačke federacije. Srpski strelci se drugi put susreću sa ovom disciplinom, prvi put su se oprobali na EP u Osijeku.

Parovi su određeni žrebom. Andrea Arsović će gađati u timu sa dvadesetdvogodišnjim olimpijskim šampionom Kinezom Čaonghong Žangom.

Partnerka Milenka Sebića biće takođe vrlo mlada takmičarka, devetnaestogodišnja Italijanka Sofija Čekarelo, koja je iznenadila favorite na ovogodišnjem Evropskom prvemstvu, kada je osvojila zlato u trostavu i bronzu vazdušnom puškom.

Kvalifikacijesu podeljene u dva dela. U prvoj fazi svaki strelac ispaljuje 45 metaka (po 15 u svakom stavu), a osam najboljih mikseva prolaze u drugu fazu, u kojoj se kreće od nule i koja kraće traje (3 puta 10 metaka). Prvoplasirani i drugoplasirani par iz druge faze prolaze u meč za zlato, a trećeplasirani i četvrtoplasirani će se suočiti u duelu za bronzu. Sutrašnji program se završava oko 21 časa, a mečevi za medalje su u utorak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari