Miljanić kao motivacija 1Foto: STARSPORT

Iako se fudbalske okolnosti u SFRJ, pa čak i SRJ ne mogu porediti sa današnjima u Srbiji, Vladan Milojević je predvodeći Crvenu zvezdu od 2017. uspeo da se pozicionira kao jedan od najboljih i sigurno najuspešnijih stručnjaka u istoriji najtrofejnijeg i najuspešnijeg srpskog kluba.

I pre završetka takmičarske 2018/19 (ostala još dva kola), Milojević je sa crveno-belima uspeo da osvoji novu, klupsku 29. a njegovu drugu titulu u domaćem prvenstvu i tako je dodatno povećao značaj takmičarske godine u kojoj su crveno-beli prvi put od formiranja Lige šampiona igrali u grupnoj fazi. Cenjeni stručnjak je posle učešća u Ligi Evrope u sezoni 2017/18 i Ligi šampiona tekuće takmičarske godine postavio ciljeve koji će teško biti dostižni u godinama koje dolaze.

Svestan težine posla, ne samo na čelu igračkog kadra Crvene zvezde, već uopšte u domaćem fudbalu, Milojević se nalazi u fazi kada bi trebalo da prelomi da li će i dalje ostati u LJutice Bogdana, uprkos tome što je ugovorom vezan za klub i naredne takmičarske godine. Pobeda u poslednjem večitom derbiju (2:1) bila je i jedina recka koju prethodno nije uspeo da „podvuče“ u trenerskom notesu otkad je preuzeo Crvenu zvezdu, s tim u vezi pitanje motivacije verovatno će biti ključno kada bude odlučivao o tome „otići ili ostati“ i možda bi u jednom podatku mogao da pronađe i promil dodatnog elana: Miljan Miljanić je jedini trener u istoriji kluba koji je uspeo da osvoji tri uzastopne titule.

Na kraju sezone Vladan Milojević će postati prvi trener još od Velibora Vasovića koji će kompletirati dve pune sezone na kormilu crveno-belih. Vasović je to učinio u sezonama 1986/87. i 1987/88, što samo pokazuje koliko je teško na duže staze biti trener najtrofejnijeg srpskog kluba. Veliki motiv trener Crvene zvezde mogao bi da ima u dostignuću legendarnog Miljana Miljanića, jedinog trenera u istoriji kluba iz LJutice Bogdana koji je uspeo da osvoji tri uzastopne šampionske titule sa crveno-belima.

Trofejni klub sa stadiona Rajko Mitić je u svojoj istoriji samo u dva navrata uspevao da veže tri šampionska trofeja. Prvi put je to učinio pod vođstvom Miljanića u sezonama 1967/68, 1968/69, i 1969/70, dok je za drugi niz bila zaslužna zlatna generacija koja se popela na krov Evrope i sveta. Ipak, u sve tri sezone (1989/90, 1990/1991, 1991/92) Crvenu zvezdu su vodlili različiti treneri. U prvoj na klupi sedeo Dragoslav Šekularac, u drugoj LJupko Petrović, a u trećoj Vladica Popović.

Milojevićevi uspesi na klupi Crvene zvezde imaju posebnu težinu. Šef struke crveno-belih se latio posla na našem najvećem stadionu u izuzetno teškom trenutku posle izgubljene šampionske titule u sezoni 2016/2017. Crveno-beli će pred sobom imati sezonu velikih izazova, a onaj najveći će biti pokušaj da se potvrde uspesi ostvareni u prethodne dve takmičarske godine.

Milojević je sigurno svestan svih okolnosti: u klubu ima apsolutnu podršku svih vodećih ljudi, sasvim solidna primanja (oko 400.000 evra godišnje) i za sve krucijalne stvari u kadrovskoj politici on ima poslednju reč. Milioni na nekoj drugoj strani – Bliski Istok ili daleka Kina mogli bi možda i da budu presudan faktor, međutim Milojević u tim sredinama verovatno ne bi imao mir i apsolutna ovlašćenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari