Milojević do septembra neće znati prvi tim 1Foto: Peđa Milosavljević / STARSPORT (arhiva)

Postoji mnogo dilema oko prvog tima Crvene zvezde ove sezone, a pitanje je koliko njih će biti otklonjeno na prvom takmičarskom meču ove sezone, kada u utorak klub bude gostovao Suduvi u prvom kolu kvalifikacija za Ligu šampiona.

Trener Vladan Milojević je na pet pripremnih mečeva u Austriji konstantno mešao karte isprobavši većinu igrača. Na neka rešenja, poput ponovnog guranja Filipa Stojkovića s pozicije beka na centralnog odbrambenog, bilo je prinudno (Babić bio na EP s mladom reprezentacijom, Pankov povređen), dok su druga, poput Milana Jevtovića na desnom krilu, bila taktička zamisao.

Neke igrače, poput portugalskog napadača Tomanea ili levog beka Žendera nije ni stigao da valjano isproba, pošto su preogovori oko transfera trajali paralelno s pripremama. Srećna okolnost je što je Crvena zvezda nosilac u prva dva kola kvalifikacija za najelitnije klupsko takmičenje, pa će utakmice protiv litvanske Suduve i finskog Helsinkija ujedno Milojeviću poslužiti kao jake provere da li na pojedine igrače može računati u odlučujućim mečevima.

Dok na golu crveno-belih neće biti promena (Borjan je siguran, Vasiljević je doveden iz Radnika kao jaka zamena), u odbrani će očigledno biti tumbanja. Vujadin Savić ovog leta nije ostao samo bez kapitenske trake već verovatno i bez startnog mesta u prvom timu (očekuje se i da uskoro ode iz kluba).

Centralnu odbrambenu liniju Zvezdin strateg će najverovatnije tražiti u starosedeocima Babiću i Milunoviću, kao i novajliji Radovanu Pankovu. Na bekovskim pozicijama rotiraće se Stojković, Rodić i Gajić, s tim što je sada konkurenciju ozbiljno pojačao pomenuti Žender. U sredini je sada već po navici najveća gužva, a sigurni u prvom timu su verovatno samo novi kapiten Marko Marin, Mirko Ivanić i El Fardu Ben.

panski vezista Hoze Kanjas (32) trebalo bi da pravi ozbiljnu konkurenciju, a veruje se i razliku na terenu, ali i to tek vreme treba da pokaže. U napadu je za sada enigma šta se može očekivati pd portugalske akvizicije Tomanea. Ričmond Boaći trenutno figurira kao prvi špic i od njega se očekuje da popravi bledi utisak iz prošle sezone, dok će Nikola Krstović (vratio se s pozajmice iz Zete) figurirati tek kao poslednje rešenje. Milan Pavkov je posle propalog transfera u Kini i dalje član Zvezde, ali se očekuje da će do kraja prelaznog roka napustiti klub.

Upravo će kraj prelaznog roka tek poslednjeg dana avgusta iskristalisati Milojeviću tim na koji može da računa naredne sezone. Lista igrača koji će smeti da napuste klub u slučaju dobre ponude nije kratka (Stojković, Rodić, Savić, Ben, Pavkov…), a nije isključeno da se njoj i neočekivano pridoda još neko ime, poput Marka Marina, u slučaju da ponuda bude višemilionska. Za Zvezdu je ulazak u Ligu šampiona ili Ligu Evrope kao utešna nagrada priritet ne samo u takmičarskom već i finansijskom smislu, tako da će i međunarodni rezultati takođe diktirati sastav s kojim će biti završen prelazni rok.

Kada je formacija u pitanju, Milojević se na pripremama u Austriji držao uobičajene 4-2-3-1, ali je na pojedinim mečevima isprobavao i klasičnu 4-3-3. Dve pobede, dva remija i poraz od favorizovanog Zenita mogu se oceniti kao solidni rezultati, ali nema sumnje da će tek prvi takmičarski mečevi pokazati navijačima čemu realno mogu da se nadaju ove sezone.

Rezultati

C. zvezda – Vindišgarsten 7:0

C. zvezda – Kluž 1:1

C. zvezda – Apolon 1:1

C. zvezda – Zenit 0:1

C. zvezda – Blau Vajs 3:1

RTS prenosi meč iz Litvanije

Radio televizija Srbije saopštila je da je otkupila pravo prenosa utakmice Suduva – Crvena zvezda koja se u utorak (20.00) igra u Litvaniji. Inače, Javni servis će i ove sezone prenositi samo one mečeve Lige šampiona koji se igraju sredom, kao i Ligu Evrope koja je standardno na programu četvrtkom.

Novi semafor na “Rajku Mitiću”

Crvena zvezda je saopštila da je kupila novi semafor koji će uskoro biti montiran umesto starog na južnoj tribini stadiona “Rajko Mitić”. Iz kluba su naveli da će “novi semafor biti najmoderniji i najsavremeniji”, poput onih koji se “viđaju na evropskim stadionima”.

Tomane: Rikardo mi rekao da je Zvezda najveća

Portugalski napadač Tomane zvanično je u petak postao novi igrač Crvene zvezde.

– Razgovarao sam sa nekoliko igrača koji su igrali u Srbiji i na Balkanu, kao i sa Rikardom Gomešom iz Partizana koji mi je rekao da je Zvezda najveći klub na Balkanu – rekao je Tomane na promociji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari