Milojević između pokuda i ponuda 1Foto: STARSPORT

Možda dok budete čitali ove redove informacija o još nezavršenim pregovorima rukovodstva Crvene zvezde i trenera njenog prvog tima Vladana Milojevića bude bajata, tj. dve strane obnaroduju vest o nastavku saradnje do poslednjeg dana postojećeg ugovora, obaveste javnost o sporazumnom razlazu ili po ovdašnjem običaju demantuju da se uopšte razgovaralo na tu temu, ali nesporno je da se ovih dana na „Rajku Mitiću“ dešava tačno ono što se dalo jasno naslutiti posle 22. septembra i lagane pobede Partizana nad večitim rivalom (2:0).

Možda je čovek s dva plasmana u Ligu šampiona, jednim učešćem u prolećnoj rundi Ligi Evrope i dve nacionalne titule, za svega tri godine provedene u Ljutice Bogdana, i pre javnog izvinjenja Zvezdana Terzića navijačima crveno-belih za lošu igru i rezultat u tih 90 minuta razmišljao o ponovnom odlasku iz srpskog klupskog fudbala, ali je tek posle sledeće izjave osetio potrebu da, takođe putem medija, poruči da nije problem da on ode i ironično dovede u pitanje lično znanje.

– Duboko sam nezadovoljan igrom Crvene zvezde. Nedopustivo ja da naš tim, u  koji je investirano mnogo novca, odigra tako. Uslediće ozbiljna analiza narednih dana, jer je ovaj tim najbolji u poslednjih 25 godina, mnogo novca je u njega uloženo. Samo za obeštećenja deset miliona evra, 15 za bruto plate, pet za plate, preko 30 miliona za igrački i stručni kadar…. Svesni smo mi da se u Evropi svuda ulaže veliki novac. Ako želimo da pobeđujemo Salcburg, Kopenhagen i Jang Bojs moramo da ulažemo i mi da bismo opravdali želje navijača. Uspevamo, na njihovu radost, međutim – tu nešto škripi. Uslediće ozbiljna analiza, zbog kvaliteta igrača i uloženog novca – izrekao je tada faktički prvi čovek kluba i, kako sam voli da se hvali, produžena ruka predsednika države Aleksandra Vučića.

Od tog trenutka se polako, ali sigurno steže „obruč“ oko šefa struke crveno-belih, čije opredeljenje za igru na rezultat sve češće nije po ukusu „delija“ i medija, istih onih što su ga koliko juče proglašavali fudbalskim svecem, ponizno i unapred mu praštajući sve eventualne greške u budućnosti.

Bez obzira šta je istina: da mu je preko glave svakolikog pritiska i (ne)osnovanih kritika; sporenja sa nadređenim Terzićem i sportskim direktorom Mitrom Mrkelom oko dovođenja igrača i njihove minutaže; problematičnog odnosa sa pojedincima iz svlačionice; odbijanja jakih ponuda za rad u inostranstvu; neslaganja oko visine ličnog profita od enormne finansijske zarade od vezanih učešća u LŠ…. očigledno je da se Milojević više nego ikada premišlja da li mu je i dalje mesto u klubu koji je pre njegovog dolaska i pomoći države bio težak bolesnik na izdisaju.

Od njega samog i(li) pretpostavljenih mu zavisi da li će se pozdraviti već na pola sezone, na čijem kraju će crveno-beli izvesno otići u nove kvalifikacije za LŠ, ili će se međusobno istrpeti do isteka saradnje u junu mesecu. Kad god da se desi, Milojevićev odlazak će ostaviti prazninu, koju će teško biti nadomestiti. Mnogi su skloni mišljenju – čak nemoguće. Pogotovo u Evropi.

Pantović digao sidro

Osim Milojevića ovih nedelja bi Crvenu zvezdu mogao da napusti i određeni broj igrača, pre svih onih iz grupacije beskorisnih stranaca, ali je prvi to učinio Stefan Pantović, u poslednje vreme angažovan kao operativni direktor kluba. Još nije poznato na koju će tačno stranu otići (od prošlog marta) član Izvršnog odbora Evropske asocijacije klubova (ECA).

Dejan Stanković – realnost ili fikcija

Stara srpska fudbalska praksa kaže da čim se približi odlazak uspešnih trenera njihovi šefovi puste u etar informacije o pregovorima sa mogućim naslednicima zvučnih imena. U ovom slučaju se radi o Dejanu Stankoviću, čiju vrhunsku igračku karijeru u Crvenoj zvezdi, Laciju, Interu i srpskoj reprezentaciji znaju i ptice na grani, a vreme će pokazati da li je dolazak nedavno postavljenog trenera mlađih kategorija u Interu samo Terzićeva pusta želja ili kec iz rukava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari