Milojević: Jeftine greške odvele nas u poraz 1Foto: EPA-EFE/Tibor Illyes

Fudbaleri Crvene zvezde izgubili su od Ferencvaroša (2:1) u Budimpešti u meču 4. kola Lige Evrope i tako došli u situaciju da strahuju za plasman među prva tri tima na tabeli grupe H i učešće u jednom od evropskih takmičenja i na proleće.

Ovome je doprinela i iznenađujuća pobeda Trabzonspora u Monaku, nakon koje su crveno-beli ostali usamljeni na poslednjem mestu, sa tri osvojena boda iz prethodne četiri utakmice.

Nakon što su na svom stadionu dominirali u utakmici sa mađarskim timom i stigli do ubedljivog trijumfa (4:1) crveno-beli su u Budimpešti doživeli neočekivan i pomalo nezaslužen poraz.

Upravo je tih 180 minuta duela sa Ferencvarošom najbolji pokazatelj onoga što Zvezda može, ali i problema šampiona Srbije u od početka sezone.

Ekipa trenera Miloša Milojevića je prikazala dobru partiju na „Grupama areni“ i u većem delu meča nadigrala protivnika. Ipak, mađarski tim je iskoristio greške odbrane gostiju i stigao do pobede.

Iako je trener uvek krivac za poraz svog tima čini se da Milojević ne snosi odgovornost za ovakav rezultat. Taktički je nadmudrio svog kolegu na klupi Ferencvaroša Stanislava Čerčesova i doveo svoje igrače u situaciju da iz ovog duela izvuku čak i sva tri boda.

Ipak, defanzivna linija crveno-belih napravila je dve neshvatljive greške, na koje retko koji trener može da utiče. O tome svedoči i izjava prvog stručnjaka crveno-belih posle meča, koji je rekao da su njegovi igrači pobedili sami sebe.

Kod oba gola protivnika levi bek Milan Rodić je zakasnelim i nedovoljno agresivnim reakcijama ostavio prostor Zakirijasenu i Maeu da postignu pogotke. Kod onog koji su domaći postigli u prvom poluvremenu Rodić je napravio grešku na desnoj strani, ali mu je potom „asistirao“ Aleksandar Dragović, nesigurnom i zakasnelom reakcijom.

Takođe, gol kojim je domaćin stigao do trijumfa ozbiljan tim koji nastupa u grupnoj fazi evropskih takmičenja sebi ne sme da dopusti. Lopta je posle kornera dugo putovala do kaznenog prostora, Rodić je ponovo sporo reagovao, a nije se proslavio ni Gobeljić, za kojeg se mislilo da je u prethodnih nekoliko mečeva ponovo u nekadašnjoj formi, koja ga je dovela do kandidature za reprezentativni dres.

„Mislim da smo primili dva jeftina gola, dva naivna gola koja ne mogu da se „istrpe“ na ovom nivou. Nismo bili dovoljno konkretni u napadu, nismo punili šesnaesterac sa dosta igrača, nešto što smo pri kraju radili, ali to je više bilo stihijski nego neki plan“, opisao je posle utakmice igru defanzivaca crveno-belih trener Milojević.

Crveno-beli su i psihološki pali posle drugog gola Ferencvaroša i čini se da je u tim trenucima nedostajao veći učinak veznog reda, u kojem je jedina svetla tačka bio Stefan Mitrović. Talentovani reprezentativac je sjajno obavljao napadački deo obaveza, bio je disciplinovan u defanzivnim zadacima, postigao je gol, ali, čini se da nije imao podršku saigrača. Dodatni problem predstavljao je i izlazak iz igre Sanogoa, koji je poremetio uloge u veznom redu.

Činilo se da je Crvena zvezda rešila pitanje golgetera dovođenjem Osmana Bukarija, koji je na početku sezone prikazivao odlične partije, ali je sad očigledno da i njemu nedostaje partner u napadu, odnosno pravi špic. Uprava srpskog šampiona već godinama ne ume da reši ovaj problem, bez obzira na to što je potrošila veliki novac dovodeći brojne napadače. I u trenucima kada je imala terensku inicijativu na utakmici u Budimpešti videlo se koliko ovom timu nedostaje takav tip igrača.

Priliku za popravni crveno-beli će imati 27. oktobra kada na svom stadionu dočekuju Trabzonspor. Ukoliko žele da i na proleće nastupaju u jednom od evropskih takmičenja igrači Crvene zvezde moraće da prikažu mnogo bolju igru protiv turskog šampiona i da osvoje sva tri boda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari