"Zvezda je igrala bolje i lepše prošle sezone sa domaćim trenerom nego sada": Milorad Kosanović za Danas o stranim trenerima u srpskom fudbalu 1foto: Srđan Stevanović /Starsport

Iskusni fudbalski trener Milorad Kosanović u razgovoru za Danas ističe da se klupski i reprezentativni fudbal u Srbiji mora okrenuti domaćim snagama jer u njima i dalje ima dovoljno snage, znanja i kvaliteta da sednu na klupu reprezentacije i večitih rivala, te da kvalitetni inostrani treneri mnogo koštaju, a da za njih jednostavno nema dovoljno para.

– Davno je bilo kada je većina tih trenera radila u Srbiji, a i da priznam nisam ispratio baš svačiji rad u našoj zemlji do sad. Moje neko generalno mišljenje o toj stvari je dobro poznato: moramo se osloniti na domaće snage. Kad to kažem onda mislim i na igrače i na trenere. Ne možemo da dovedemo i platimo vrhunske inostrane igrače i trenere, pa onda radimo ovo što radimo, a to je sve nešto na pola puta, kako ja to žargonski volim da objasnim. OK, jasno je da Zvezda i Partizan imaju više sredstava jer igraju u Evropi, ali po meni se ti strani treneri nisu nešto pokazali do sada. Bahar je najbolji primer za to. Zvezda je igrala mnogo bolje i lepše za oko gledaoca prošle sezone sa domaćim trenerom nego što igra sada. Ovu igru Zvezde sada je čak teško i prokomentarisati.

Prekaljeni stručnjak ističe da se moramo vratiti korenima, jer su nam koreni dobri i zdravi.

– Moramo da se vratimo na osnovu, na talentovanu decu koje imamo u izobilju. Sada mi se čini da se neki igrač lansira u prvi tim samo da bi se prodao, ali on je poluproizvod. Moramo da se vratimo domaćem kvalitetu u struci još od školica fudbala za decu, pa onda petlića, juniora i na kraju seniora. Tek kad u čitavom tom lancu napravimo dobar posao onda igrača možemo prodati kao finalni proizvod, a taj će igrač onda kroz reprezentaciju vratiti sve u njega uloženo. Pogledajte samo Hrtvatsku. Gde igraju Gvardiol i Kovačić? U Sitiju. A Modrić? U Realu. A nama najbolji igrači igraju na Bliskom Istoku. A nekada su te uloge bile promenjene. Hoću reći, setite se zlatne generacije iz Litvanije i sa Novog Zelanda. Ti uspesi nisu bili slučajni. Oni su bili plod talentovane generacije srpskih mladića u kopačkama i odličnih selektora koji su ih predvodili sa klupa.

Poznati stručnjak nema ništa protiv inostranih trenera u Srbiji.

"Zvezda je igrala bolje i lepše prošle sezone sa domaćim trenerom nego sada": Milorad Kosanović za Danas o stranim trenerima u srpskom fudbalu 2
foto: Srđan Stevanović /Starsport

– Nemam ništa protiv stranih trenera, da me pogrešno ne razumete. Svi oni su posao u Srbiji shvatali ozbiljno i nema dileme da su želeli da naprave uspeh. Ali isti bi svaki put izostao – završio je u svom stilu razgovor za Danas Milorad Kosanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari