Milošević: Ko prvi da gol; Stanković: Nije bitno kako 1Foto: STARSPORT

Ponovo su fudbaleri Partizana u „sve ili ništa“ situaciji, opet u Kupu spasavaju sezonu i drugo proleće zaredom to rade protiv Crvene zvezde, s tom razlikom što im je prošle sezone taj rezultatski mač nad glavama visio u finalu, a večeras će u polufinalnom okršaju sa večitim rivalom i novim (starim) šampionom.

– Da pričamo o značaju meča je izlišno. Što se nas tiče, moja želja je da svi igrači budu spremni, jer smo imali tri-četiri mala problema posle meča sa Spartakom. Nadam se da će sve biti okej i da će nam neki uvežbavani detalji doneti prevagu… Dobra je stvar ako stadion bude pun, jer ovakva utakmica zaslužuje takav ambijent. Treba da predstavlja srpski fudbal u Evropi i svetu i zato treba da učinimo sve da na neki način bude njegova prezentacija – bila su prva razmišljanja trenera crno-belih Sava Miloševića na brifingu sa novinarima pred 200. komšijski duel (računajući i prvenstvene).

Činjenicu da već treću godinu ostaje praznih šaka u Superligi, što je najduži takav post još od 1993, kada su u Humskoj 1 šest puta izvisili za bitnije pehar, Partizan može ublažiti jedino izbacivanjem jednako (ne)spremnog protivnika. Čemu će „parni valjak“ biti bliži, smatra njegov komandant, ako prvi dođe u vođstvo.

– Ekipa je dosta dobro spremna, imajući u vidu situaciju oko duge pauze. Ove utakmice donose posebnu dozu adrenalina, dosta potrošnje i veliki pritisak, jer je nokaut faza pa poraženi gubi sve. Onaj ko uspe da prvi postigne gol imaće ogromnu prednost. Za pobedu je potrebno i da se odličan ritam igre zadrži tokom svih 90 minuta.

U poslednje dve prvenstvene utakmice ekipa sa Topčiderskog brda, Partizan je kod kuće slavio s 2:0, dok je na „Rajku Mitiću“ bila dupla nula, a oba puta je Zvezdinu igru osmislio Vladan Milojević. Sada će to Miloševićev prijatelj Dejan Stanković.

– Osnovna razlika je logična kod svih takvih promena, a to je da je Deki doneo novu energiju. Rano je za konkretne analize šta stvarno hoće kao trener, pošto je još negde na početku… Oni igraju s mnogo više energije i mnogo više su motivisani, jer igrači verovatno žele više da se dokažu novom šefu. Ovakva utakmica će iziskivati dodatni napor, a tu ćemo videti ko je spremniji i u boljem stanju.

U slučaju egal odnosa odmah će se zavrteti penal rulet.

– Neću gledati penale ako dođe do njih. Niti sada razmišljam o njima, kada ima toliko stvari koje moramo pripremiti za meč – tvrdi Milošević, pod čijom „palicom“ su crno-beli u Ligi Evrope bili iznad svih očekivanja, ali zato su u prvenstvu prečesto kiksirali, sa sve vikend porazom od Spartaka.

Posle odbrane titule i odlaska u nove kvalifikacije za prestižnu i bogatu Ligu šampiona, fudbaleri Crvene zvezde mogu sebi da dozvole eliminaciju iz Kupa Srbije, ali nikome na „Rajku Mitiću“ ne pada na pamet da ležerno zakorači u večerašnje polufinale masovnijeg takmičenja.

Iz dva dovoljno dobra razloga, prvi je Partizan kao najinspirativniji mogući protivnik a drugi 12 godina dugo čekanje na duplu krunu u trofejnoj Sali bivšeg evropskog i svetskog prvaka.

– Ovo je utakmica sa samo jednim ciljem, a to je da prođemo u finale. Kako ćemo proći – ne znam. Hoćemo da prođemo, a videćemo kako. Da li na penale, lepom igrom, ružnom partijom, ne znam… Nije bi bitno kako – trener crveno-belih je pre odvođenja svojih izabranika u karantinski mir jasno stavio do znanja da mu je u borbi za prvi ovakav zvezdaški trofej od 2012. godine ishod bitniji od postupka.

Istorija večitih derbija puna je sjajnih uzleta i rola pojedinaca, ali novajlija u poslu kraj aut linije smatra da pobedničku filozofiju i energiju treba tražiti u kolektivnom pristupu meču svih mečeva srpskog fudbala i zajedničkoj hemiji tokom istog.

– Moraš da nađeš pravih11 da bi izveo 11 najboljih i najspremnijih, mentalno i fizički. Nema prvih 11, nego ima ekipa. Svako mora da bude spreman jer svašta može da se dešava i svako će mi trebati.

Običaj u ovakvim prilikama je da na obe strane Topčiderskog brda podsete kako u večitim derbijima nema favorite, ali ni mesta posebnim iznenađenjima u izboru taktike i kadrova. Stanković misli nešto drugačije.

– Moraš da uđeš u utakmicu kao da je poslednja, jer nosi iznenađenja. Nadam se da ćemo ga mi prirediti. Čime? Postavom. Tačno znam ko će da igra i kako treba da izgledamo u ovom meču.

U poslednja tri meča sa crno-belima, niko od Zvezdinih igrača nije našao načina da matira Vladimira Stojkovića, pa se njeni navijači nadaju da će sa Stankovićem biti promenjena ta paraksa.

– Ja sam realista. Ne znam ko bi obećao da će biti efikasan protiv Partizana. Možeš to da priželjkuješ, ali utakmica često ispadne nešto drugo. Bitno mi je da smo moji igrači, saradnici i ja spremni na svaki scenario. Sto odsto spremni – uveravao je juče trenerski debitant u večitim derbijima.

Pavlović se „javio“ da odluči

Partizanu je pobedu u prošlom Kup finalu doneo štoper Bojan Ostojić, a sada se njegov mlađani parnjak Strahinja Pavlović nada istoj privilegiji u večitom derbiju.

– Sedelo je nas nekoliko na ručku, kada je Stojković (kapiten i prvi golman, prim. aut) pitao „Ko će dati gol Zvezdi?“. Digao sam ruku – kaže (za velike pare) Monaku prodati supertalentovani defanzivac, uveren da će cela zadnja linija biti na visini zadatka.

16. polufinalna epizoda

Ovo je 16. put da se Zvezda i Partizana sastaju u polufinalu nacionalnog Kupa, a većina prethodnih duela starih takmaca završena je pobedom crveno-belih. Gosti u večerašnjem duelu imaju 12 pobeda na kontu, dok je crno-belom domaćinu svega tri puta pošlo za rukom da ode dalje preko grbače večitog rivala.

Naoštreni Čukarički i Vojvodina

Tri sata pre meča u Humskoj, Čukarički i Vojvodina će na Banovom brdu (17. 00, Arena sport) odlučiti prvog finalistu ovogodišnjeg Kupa Srbije. Obe ekipe su jednako naoštrene da priđu korak bliže peharu i osiguranom učešću u trci za Ligu Evrope, samo što je domaćim „brđanima“ to jedini put u UEFA takmičenje, jer u prvenstvu ne mogu do prva tri mesta.

– Sve nam zavisi od Kupa, ali mirne glave ulazimo u polufinale. Spremni smo za još jedan težak meč sa Vojvodinom, ali očekujem da mi budemo ti koji će dobiti jednu kvalitetnu utakmicu. Pokazali smo i na njihovom „Karađorđu“ da možemo da igramo protiv gostiju – ubeđen je bek crno-belih Miladin Stevanović.

Slična atmosfera vlada i u redovima novosadskog sastava.

– Imamo ogromnu želju da izborimo plasman u finale Kupa Srbije, u kojem nas nije bilo od 2014. godine. To bi bio veliki uspeh za ovu generaciju, mada se ne odričemo ni drugog mesta u prvenstvu. Samo da izađemo u Evropu, tako što ćemo za početak izbaciti sjajan sastav i odlično organizovan klub kakav je Čukarički – reči su štopera „lala“ Đorđa Đurića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari