Milošević oprezan, Lalatović motivisan 1Foto: STARSPORT

Finale Kupa Srbije predstavlja za učesnike jedinstvenu priliku da turbulentnu i nesvakidašnju sezonu definišu kao uspešnu i obećavajuću za godine koje dolaze.

Uvertira u poslednjem kolu Superlige ilustrovala je taktički pristup koji će fudbaleri Vojvodine i Partizana izvesno primeniti i u sredu uveče na niškom Čairu (19.00).

Novosađani su trijumf minimalnim rezultatom (1:0) shvatili kao model po kojem će pokušati da se domognu tek drugog trofeja u klupskoj istoriji kada je kup u pitanju, dok su crno-beli uvideli da samo jedan kiks u meču bez popravnog može imati težinu promašene sezone.

U šahovskom nadmudrivanju, Partizan je tokom poslednje tri decenije pokazao da mahom majstorski povlači poteze i predviđa namere rivala; u 14 odigranih finala, čak 12 puta slavodobitno je podizao pehar namenjen osvajaču Kupa države koja je u tom intervalu čak četiri puta menjala naziv i u dva navrata granice.

Ukoliko trijumfuju, crno-beli će postati prvi srpski klub koji je pet puta zaredom osvajao trofej u najmasovnijem takmičenju.

Osim pehara, u igri je i pozicija prema kojoj će pobednik kvalifikacije u Ligi Evrope početi od drugog kola. Partizan je svakako u boljem položaju; utisak je da ima kvalitetnije i tehnički sposobnije igrače u manevru; prodorne po bokovima Asana i Markovića i veoma teškog za čuvanje i markiranje – napadača Sadika.

– Mislim da neću reći ništa novo ako kažem da je finale utakmica u kojoj nema izrazitog favorita. Možemo da govorimo ko ima blagu prednost na papiru, ali to sve pada u vodu kada počne utakmica. Imali smo iskustvo od pre nekoliko dana, videli smo da će meč biti izjednačen, a to ne govorim zato što ne verujem u svoj tim, nego je finale takvog karaktera. Pobeđuje ko bude koncentrisaniji, ko ima veću želju, sreću. Nadam se da ćemo to biti mi – poručio je Savo Milošević, koji će u Nišu biti u prilici da osvoji drugi trofej u ulozi trenera Partizana.

Golman Vladimir Stojković trebalo bi da bude spreman za finale, nakon povrede koju je doživeo na poslednjem večitom derbiju.

Činjenica da će Milošević moći da izvede najjači sastav sigurno hrabri darovitog stručnjaka, koji inače nije sklon preteranoj rotaciji fudbalera. Pod vođstvom Miloševića, crno-beli su mahom dobro odigrali sve najbitnije mečeve, što navodi na zaključak da je priprema, kako fizička, tako i mentalna uvek bila od krucijalnog značaja.

Trener Partizana, zajedno sa saradnicima, umešno koristi iskustvo i tehničku superiornost Natha i Sume u središnjem delu veznog reda iz kojeg poslovično sledi završni pas prema najisturenijima Asanu i Sadiku.

– Slažem se sa tom ocenom, igrali smo dobro jake utakmice i na domaćoj sceni i u Evropi. Još jedna nas čeka u sredu – završio je šablonskom konstatacijom trener Partizana prekratko izlaganje u okviru najave najvažnijeg meča u takmičarskoj godini.

Veliki motivator i stručnjak koji je samopouzdanjem ispunjavao restriktivni prostor ma kojeg kluba u Srbiji u kojem je radio, Nenad Lalatović verovatno je i najproduktivniji penicilin za crno-bele. Strateg po italijanskim uzusima, koji akcenat stavlja na fizičku pripremu, taktičku pismenost i sirovu snagu svojih izabranika savršeno zna da ukoliko Vojvodina povede Partizan će teškom mukom pronaći trijumfalni algoritam.

– Rekao sam i da idemo u grotlo navijača Partizana, jer će njih biti tamo 10.000 i pravi su fanatici, bodre svoj tim. Meni je žao što neće biti naših pristalica, bili bi nam velika pomoć na Čairu, ali takav je njihov stav i ja ga poštujem – podsetio je Lalatović da Vojvodina neće imati pomoć svojih navijača u Nišu.

Trener sa najboljom komocijom na domaćim terenima, koji savršeno oseća puls kako svojih i protivničkih igrača, tako i publike na tribinama, Lalatović je godinama unazad uspevao da u presudnim trenucima „pogodi žicu“ rivala i precizno ga gađa tamo gde je najtanji. Iako nema trofej kao trener, broj igrača koje je promovisao i pomogao im u kasnijem pravljenju vrhunske karijere njegov je „sui generis“.

– Navijače Partizana poštujem, ali ih ne volim. Njima sam ja na utakmici najveća motivacija, pošto počnu da me vređaju otkako kročim na teren. Oni me ponižavaju, sipaju uvrede na račun moje porodice, majke moje dece, koju zbog toga ne mogu da dovedem na stadion. Vređaju srpsku majku koja rađa srpsku decu. Moja ćerka plače kada čuje te uvrede, a ja ne mogu da joj objasnim zašto se to dešava. Nije problem, neka vređaju mene, ja to mogu da podnesem. A, mojim igračima će sve to da bude samo dodatni motiv. Voleo bih da kao trener osvojim trofej, mislim da sam ga već zaslužio po svemu što sam dao srpskom fudbalu – uveren je Lalatović.

Grujić deli pravdu

Finalnu utakmicu Kupa Srbije između Vojvodine i Partizana sudiće Danilo Grujić. Pomoćnici iskusnom arbitru na meču u Nišu biće Milovan Ristić i Dalibor Đurđević, dok je pozicija četvrtog sudije pripala Novici Anđelovskom.

Bez testa pred finale

Petorica igrača Crvene zvezde bila su pozitivna na virus korona, što je izvesno bila posledica odigravanja polufinala Kupa Srbije pred popunjenim tribinama, a potom je obznanjeno da je zaražen bugarski teniser Grigor Dimitrov, sa kojim je Savo Milošević pre nekoliko dana igrao fudbal. Ipak, u Humskoj nemaju nameru da idu na testiranja uoči finala Kupa Srbije. „Dva puta smo se testirali i ekipa i ja. Što se mene tiče, koliko puta sam mogao da se zarazim do sada, već bih dobio koronu. Potrebno je da neko pokaže neke simptome da bi imalo rezona da ide na novo testiranje, a mi u timu takvih nemamo“, uverava trener Milošević.

Miletić crno-beli do 2023.

Nemanja Miletić, fudbaler Partizana, produžio je ugovor sa crno-belima do 2023. godine. On je u redove Partizana došao 2017. godine iz belgijskog Vesterloa, a prethodno je nosio dres Sloge iz Kraljeva, Borca iz Čačka i Vojvodine. Ima tri nastupa u dresu reprezentacije Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari