Minimum je da prođemo grupu 1Foto: EPA/ ALEX CRUZ

Jedini je trener na svetu koji je pet puta uzastopno bio na Svetskom prvenstvu sa isto toliko različitih reprezentacija.

Sa čak četiri (Meksiko, Kostarika, SAD, Nigerija) uspeo je da prođe grupnu fazu, često pomerajući granice mogućeg i očekivanog. Iako u 74. godini života, čuveni Velibor Bora Milutinović trudi se da bude u jeku fudbalskih dešavanja; uspostavljajući konekciju negde na pola Azije, neposredni i prijatni Bora, saopštio nam je da je na putu za Moskvu, gde je trebalo da prisustvuje zvaničnom otvaranju Svetskog prvenstva u Rusiji. Kao stručnjak neverovatne biografije i ogromnog iskustva, pristao je da u kratkom intermecu, podeli sa nama barem delić onoga što je doživeo i naučio vodeći pet različitih reprezentacija na najvećem sportskom događaju na svetu, zaključno sa selekcijom Kine. Nije želeo da priča o čuvenoj anegdoti sa Svetskog prvenstva u Italiji 1990. kada je vodeći Kostariku odneo zaklanog petla na trening Brazilaca (bili u istoj grupi), a ovi pali u nesvest od straha, jer se navodno u Brazilu jedino tog okultnog običaja više plaše od poraza u finalu planetarnog takmičenja. Punih usta govorio je o reprezentaciji Srbije, pozitivno razmišljajući, kao da je želeo da rastereti trenerskog početnika na klupi “orlova” Mladena Krstajića.

– On bi trebalo da uživa u svakom trenutku provedenom na Svetskom prvenstvu u Rusiji. To što nema dovoljno iskustva moglo bi da mu posluži da rasterećenije pristupi obavezama i da nekako lakše obavi taktičko-tehničke stvari za utakmice u grupi. Ugled srpskog fudbala zapravo je u rukama Mladena Krstajića i naših reprezentativaca – pokušao je na određeni način Bora Milutinović da rastereti trenera koji je iznebuha postao čelni čovek struke reprezentacije Srbije.

* Toliko puta ste bili na Svetskom prvenstvu da verovatno možete da predvidite svaki potez koji će vaš kolega na klupi Srbije napraviti u Rusiji. Koji su segmenti najvažniji i na koje bi trebalo obratiti posebnu pažnju tokom jednog tako specifičnog takmičenja?

– Nisam baš neko ko voli da daje savete. Znate, svako ima svoj način gledanja na stvari; šta mu je posebno bitno, a oko čega ne želi preterano da se nervira. NJemu će biti najvažnije da pronađe način kako da spremi tim, da fudbaleri odmorni i sveži nastupe na svakoj utakmici. Ambijent je svakako najvažniji; ta neka vrsta kohezije među igračima, spremnost da se žrtvuješ zarad uspeha kolektiva.

* Jeste li imali neko slično iskustvo vodeći neku od pet selekcija na planetarnom šampionatu?

– Ja sam recimo fudbalere Kostarike, pred Svetsko prvenstvo u Italiji 1990. odveo na pripreme koje su trajale 70 dana. Niko od njih u tom trenutku nije igrao u nekom od evropskih klubova; nisu imali nikakvo iskustvo života i igre na Starom kontinentu i zbog toga je takav pristup bio neophodan. Mi recimo tada nismo odigrali nijednu prijateljsku utakmicu, a uspeli smo u grupi da pobedimo Švedsku i Škotsku i plasiramo se, prvi put u istoriji Kostarike, u drugu fazu takmičenja.

* Kostarika je naš prvi protivnik u Rusiji; po čemu su oni specifični, kakav stil igre gaje, čega bi trebalo da se pribojavamo?

– Znate kako, teško je upoređivati generacije iz 1990. i 2018. Dosta se toga u tolikom vremenskom razmaku promenilo. Nesumnjivo je da smo kvalitetnija reprezentacija od njih; videli ste između ostalog šta se desilo sa njima na poslednjem prijateljskom meču protiv Belgije pred odlazak u Rusiju (poraz od 5:1, prim. aut.). Golman Kejlor Navas, koji brani za Real Madrid, najvažnija je komponenta u njihovom timu. Ubeđen sam da smo kvalitetniji, imamo daleko bolje pojedince koji igraju u vrhunskim evropskim klubovima i verujem da kao tim možemo doći do pobede.

* Često se u javnosti spominje da je prvi meč najvažniji i da se u zavisnosti od ishoda generišu pozitivne ili negativne vibracije?

– Prvi meč je svakako važan, ali nije presudan. Ne znam zašto se podiže tolika fama u vezi sa samim startom na šampionatu ako imamo primer Španije koja je 2010. postala prvak sveta, a da je pritom izgubila uvodni duel u grupi. U opticaju je devet bodova i mislim da je takav način razmišljanja potpuno pogrešan. Važno je biti koncentrisan i usredsređen na svaki meč i adekvatno se pripremiti.

* Razmak između utakmica u grupi ume da bude popriličan (četiri do pet dana). Kako ste vodeći reprezentacije, razbijali monotoniju?

– Monotonija bi morala da bude zabranjena reč dok ste na Mundijalu. Došli ste na najveću smotru svetskog fudbala i trebalo bi da svaki minut posvetite pripremi, kako fizičkoj tako i psihološkoj. Onaj kome na takvom takmičenju bude dosadno nije ni trebalo da polazi. Kada je vreme za odmor onda bi trebalo da ga igrači maksimalno koriste opuštajući se na pravilan način i to ne bi smelo da zaliči na dosadu.

* Za kraj, šta očekujete od Srbije na Svetskom prvenstvu u Rusiji?

– Neki minimum je da prođemo grupu; sve ispod toga bilo bi razočaravajuće. Emotivno, navijaću za Srbiju i želeti da se nađe među osam najboljih na svetu. Osim za nas, držaću palčeve i Meksiku, Kostariki i Nigeriji, reprezentacijama koje sam vodio na planetarnom takmičenju. Očekujem i nadam se da će par momaka koji su bili na Svetskom prvenstvu 2010. u Južnoj Africi pomoći, ne samo kolegama, već i stručnom štabu, u samoj aklimatizaciji i zahtevima koje je neophodno ispuniti da bi ambijent bio osnova dobrog rezultata. – podvukao je čuveni Bora Milutinović.

Sve je mnogo jednostavnije

– U javnosti je sve u vezi sa Svetskim prvenstvom u Rusiji predstavljeno mnogo komplikovanije nego što zapravo jeste. Stvari ne izgledaju baš tako; mnogo je jednostavnije, svakako i lakše kada se dođe na prvenstvo. Svako ima svoj deo posla, svakodnevne zadatke koje bi trebalo da obavi – neku rutinu – i tu nema previše složenih radnji – istakao je Milutinović, verovatno svestan da većina medija planetarno takmičenje posmatra kroz prizmu senzacionalizma.

Belgija favorit iz senke

– Prognoze su takve da su najveći favoriti Brazil, Francuska, Nemačka i Španija. Mišljenja sam da bi Belgija mogla daleko da dogura. Zaista su fenomenalna reprezentacija, koja na svim pozicijama ima dokazane igrače. Možda su i svesno rizikovali; propustili su par velikih takmičenja uzastopce, spremajući generaciju koja bi mogla u Rusiji da napravi veliki rezultat. Posle Engleza, Belgijanci imaju najviše igrača koji nastupaju u Premijer ligi i to je takođe pokazatelj njihovih kvaliteta. Englezi su mi takođe zanimljivi; imaju dosta mladih i vrlo darovitih igrača, koji će takmičenje u Rusiji videti kao idealnu šansu da se dokažu na svetskoj sceni. Tehnički su obučeni, brzi i trebalo bi da predstavljaju prijatno iznenađenje – izvukao je Milutinović iz rukava dve selekcije koje bi mogle da pomrse računicu vodećim favoritima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari