Mitrović: Čast svakome, bodovi nikome 1foto: Srđan Stevanović /Starsport

Fudbalska reprezentacija Srbije juče je odradila prvi trening pred mečeve u oktobarskom ciklusu kvalifikacija za Svetsko prvenstvo u Kataru, u kojem ekipu selektora Dragana Stojkovića očekuju dueli u Grupi A sa Luksemburgom (9. oktobar) i Azerbejdžanom (12. oktobar).

Pobedom u Luksemburgu definitivno bi bilo obezbeđeno drugo mesto u grupi i učešće u baražu, a trijumf nad Azerbejdžanom u Beogradu doveo bi Srbiju u priliku da u poslednjem meču kvalifikacija 14. novembra u Portugaliji pokuša da se izbori za direktan plasman na Mundijal.

Najavljući utakmicu u Luksemburgu Aleksandar Mitrović je naglasio ogromni napredak te selekcije.

– Luksemburg je primer da nema lakih protivnika. Ukoliko se ne uđe potpuno koncentrisano i sa sto odsto mogućnosti mogu da nam naprave problem. Imaju kvalitetne pojedince, ali smo favoriti po svim osnovama. Idemo tamo po tri boda. Poštujemo protivnika, ali smo favoriti i tako ćemo da se ponašamo.

Mitrović smatra da je od dolaska Dragana Stojkovića na mesto selektora Srbija postala ekipa koja na svakoj utakmici i protiv svakog protivnika ide na pobedu.

– Odigrali smo veoma dobro protiv Iraca. Sve je izgledalo kako treba osim krajnjeg rezultata. Otkad je došao novi selektor ostvarili smo dosta dobrih rezultata, mi se pitamo protiv koga god igramo i publika može uvek da očekuje ofanzivu. Nedostajalo je možda malo sreće da postignemo drugi gol, ali to je fudbal. Nadam se da ćemo u naredne dve utakmice da budemo jednako dobri, a da će rezultat biti bolji. Nekad lopta jednostavno neće u gol, pa makar i rukom da probaš da je uguraš. Protiv Portugalije smo imali malo sreće, što nam se vratilo u Dablinu.

Rekorder po broju golova za reprezentaciju Srbije je u poslednja tri duela sa Luksemburgom postigao šest golova i to na svakom po dva.

– Voleo bih i na narednoj utakmici da postignem još dva, ali najbitnije je da ekipa igra dobro. Kad imate igrače poput Kostića, Sergeja, Tadića i prilike i golovi dođu. Posao napadača je da postigne gol i u svaku utakmicu ulazim da zatresem mrežu. To je ono što i volim da radim i za šta sam plaćen – kaže centarfor Fulama.

Golman Predrag Rajković takođe ističe da je Luksemburg ekipa koju ne treba potceniti.

– Luksemburg je pokazao da ima kvalitet, u Beogradu su posle gola za 2:1 imali igru, vršili presing, ali smo bolja ekipa i ne treba da razmišljamo ni o čemu osim o pobedi.

Čuvar mreže Remsa potom se osvrnuo i na ono što njega očekuje.

– Video sam poslednji gol Sebastijena Tila protiv Reala. Usmeravamo pažnju na svakog igrača i segmente u kojima bi mogli da prave razliku. Spreman sam i koncentrisan u potpunosti, svestan da moram da budem na nivou svih 90 minuta. Primer je Irska protiv koje nije bilo posla do završnice utakmice, a potom sam imao dosta iskušenja u poslednjih pet minuta – rekao je Rajković.

Daleko je Lisabon

Ukoliko želi da se plasira na Svetsko prvenstvo u Kataru Srbija će morati da pobedi Portugaliju u Lisabonu u poslednjem meču grupne faze.

– Ima još dosta do Lisabona, još mnogo utakmica očekuje i nas i Portugaliju. Potrebno je pre svega da pobedimo Luksemburg i Azerbejdžan. U Beogradu smo pokazali da može da se igra sa njima. Za utakmice kakva nas očekuje u Portugaliji ne treba poseban motiv – smatra Mitrović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari