Mitrović doneo bod 1Foto: STARSPORT

U četvrtom kolu kvalifikacija za prvenstvo sveta u Rusiji 2018. godine, reprezentacija Srbije igrala je u Kardifu protiv Velsa nerešeno 1:1 i na drugom je mestu u D grupi sa osam bodova, dva manje od vodećih Iraca.

Domaćini su poveli golom Gereta Bejla u 30. minutu, a veliki bod našoj selekciji doneo je Aleksandar Mitrović četiri minuta pre kraja.

Posle svega viđenog u Kardifu možemo biti potpuno zadovoljni ovakvim ishodom, jer su Velšani  odigrali veoma grubo, a često i prljavo. Reprezentativci Srbije na to
očigledno nisu bili spremni, a od sudije nisu dobili zaštitu, pa je naš tim u većem delu susreta bio dosta pasivan.

Najveća žrtva takve taktike domaćina bio je Dušan Tadić, vođa tima, koji je bio strelac ili asistent kod svih osam golova u ovim kvalifikacijama. Svaki put kada je primio loptu usledili bi startovi u rasponu od bezazlenih do pogibeljnih.

U 35. minutu Nil Tejlor je na sredini terena udario Tadića kopačkom u glavu i slomio mu nos, a arbitar mu nije pokazao ni žuti kartoni. Uz to su fudbari Velsa žestoko protestovali
što je uopšte dosudio prekršaj.

Uprkos obilnom krvarenju, Tadić je insistirao da nastavi utakmicu i ostao je na terenu do kraja sa krvavim tamponima u obe nozdrve. Vels je došao u vođstvo posle grube greške Matije Nastasića, koji je imao loptu u nogama i početnički je pogrešio. Robson Kan mu je oduzeo loptu, dodao je Bejlu, a on je sa ivice šesnaesterca neometan šutirao i savladao Vladimira Stojkovića.

Srbija je mogla da izjednači u 45. minutu, kada je Nemanja Matić driblingom izbacio iz igre svog čuvara i snažno šutirao sa dvadesetak metara, ali je Henesi odbranio.

Mitrović doneo bod 2

U drugom poluvremenu bilo je malo igre i šansi, a najbolju su propustili domaćini u 85. minutu, kada su naši odbrambeni igrači zaboravili Bejla, a on je na našu sreću pogodio stativu.

U skladu sa nepisanim pavilom, Velšani su odmah kažnjeni za promašaj. Atonio Rukavina je posle sedam-osam nepreciznih centaršuteva konačno uputio jedan pravi, u srce šesnaesterca, gde je Mitrović uspeo sa protivničkim igračem na leđima da neodbranjivo šutira glavom.

Tako je reprezentacija Srbija osmu utakmicu zaredom ostala neporažena i, što je još važnje, zadržala je šansu da se bori za prvo mesto i direktan plasman na Svetski kup.

U kvalifikacijama sledi četvoromesečna pauza, a u petom kolu reprezentacija Srbije će 24. marta naredne godine gostovati u Gruziji.

U preostale dve utakmice u našoj grupi Irska je u Beču pobedila Austriju sa 1:0, dok su Gruzija i Moldavija igrali nerešeno 1:1.

Posle četvrtog kola u vođstvu je Irska sa 10 bodova, Srbija je druga sa osam, Vels ima šest, Austrija četiri, Gruzija dva i Moldavija jedan bod.

Vels: Henesi, Ganter, Čester, Vilijams, Tejlor, Bejl, Alen, Ledli, Remzi, Vouks, Robson Kanu (Lorens, 68).

Srbija: Stojković, Ivanović, Maksimović, Nastasić, Rukavina, Matić, Milivojević, Obradović, Kostić (Katai, 70), Tadić, Mitrović (Gudelj, 88).

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari