Mitrović i Tadić, pa onda svi ostali 1foto: Pedja Milosavljevic / STARSPORT

Napadač Fulama i vezista Ajaksa dali i namestili većinu od 18 golova „orlova“ u borbi za Mundijal 2022. godine

Pedantni statističari Evropske fudbalske ferderacije ispratili su i ove mundijalske kvalifikacije, tačnije deo pod okriljem UEFA, a kako Srbija dolazi iz jedne od sedam grupa koje su i pre sinoćnjih mečeva lansirale direktne učesnike Svetskog prvenstva 2022. godine i baraž dueliste borbe za takmičenje u Kataru, već se zna ko je koliko od naših reprezentativaca doprineo velikom uspehu „orlova“.

Mada, nije bilo potrebno čekati takvo podvlačenje crte da bi se (sa)znalo da su Aleksandar Mitrović i Dušan Tadić ispred svih ostalih. Prvi kao golgeter, u čemu je toliko nenadmašan da je od ovog 27. marta najbolji strelac naše reprezentacije svih vremena. Te beogradske noći je u 46. minutu prepolovio vođstvo Portugala, da bi 14. novembra u 90. minutu srušio istog tog nabeđenog evropskog prvaka iz 2016. i iz njegove kuće odveo „orlove“ na još jedno SP.

Između toga zatresao je mrežu još šest puta, odnosno postigao skoro polovinu od 18 timskih golova. Dovoljno da završi među Top 5 strelaca, na deobi 3. mesta sa Robertom Levandovskim (Poljska) i Eranom Zahavijem (Izrael), odnosno odmah iza Engleza Harija Kejna (12) i Holanđanina Memfisa Depaja (11). Naš i Fulamov centarfor visoko se kotira i u ukupnom broju šansi (šesti, sa 31 šutem), odnosno u broju udaraca u okvir gola (deli 2. poziciju sa Kejnom, 19), pri čemu u drugoj koloni šije čak i jednog Kristijana Ronalda (17).

Tadiću, pak, nema premca u broju izvedenih kornera (53) i to ne samo među zemljacima nego u ukupnoj konkurenciji. Iza njega su daleko pomenuti Depaj (40), Švajcarac Đerdan Šaćiri (38), Norvežanin Martin Edegard (38), Francuz Antoan Grizman (36)… Još bitniji i briljantniji je skor kapitena Ajaksa u asistencijama, obzirom da mu je šest nameštenih golova donelo podelu trona sa Leonom Goreckom iz Nemačke i već navedenim Depajem.

Ono što se ne da iskazati ciframa jeste njihov ogroman uticaj na ekipu. Kada veznjaci ne znaju šta će s loptom najlakše i najsigurnije im je da je doture Tadiću, jer ponosni izdanak Vojvodine škole fudbala ima fantastičan pregled igre i osećaj za pravovremeni pas, a i sam i te kako ume da bude opasan po protivničke golmane.

Partizanov đak, pak, dominira u 16 metara i blizini kaznenog prostora, tako što sam odvlači ili razgrće odbranu, druge gura u šansu ili ih sam, što najviše voli, na sve moguće načine koristi. Otuda se obojica, kada su zdravi i pravi, podrazumevaju na terenu. Kao starteri ili zlatni džokeri u sastavima nacionalnog tima i pre Dragana Stojkovića, s tim što im je sadašnji selektor dao još slobode, poverenja i odgovornosti, a oni mu uzvratili na idealan način.

 

Timski učinak kroz brojke

* golovi 18

* asistencije 16

* posed lopte 53.88

* žuti kartoni 15

* slobodni udarci 117

* penali 2

* ofsajdi 24

* faulovi 109

* uspeli pasovi 3.437

* crveni kartoni 1

* izblokirani udarci 27

………………..

Kalendar utakmica do Mundijala

* 1-29 mart 2 prijateljske

* 2-14 jun 4 u Ligi nacija

* 22-27 septembar 2 u Ligi nacija

* 4-12 oktobar 1 kontrolna (najmanje)

* 8-16 novembar 1 prijateljska (barem)

*** Žrebanje grupa je 1. aprila, a SP kreće 21. novembra

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari