Krstajić putem sajta FSS objavio velike kadrovske promene u reprezentaciji 1Mladen Krstajić Foto: STARSPORT

Fudbalska javnost u Srbiji moraće još neko vreme da sačeka na prvi medijski istup selektora najbolje reprezentacije Mladena Krstajića posle (ne)uspešnog nastupa „orlova“ na 21. Svetskom prvenstvu.

U povratku iz Rusije nikome iz ekspedicije nacionalnog fudbalskog saveza, pa ni njemu, nije bilo do priče pošto ih je na beogradskom aerodromu dočekala vest o smrti sportskog direktora FSS Gorana Bunjevčevića, pa je otišao na pripadajući mu odmor, a onda „nestao“ iz novina i sa televizija, da bi sada iz nepoznatih razloga izabrao da spisak igrača za premijerne mečeve u UEFA Ligi nacija podeli putem sajta FSS umesto u uobičajenom obraćanju novinarima.

I time ostavio prostora za sumnju da izbegava nezgodna medijska pitanja. O igri i rezultatima našeg tima na Mundijalu, o čijem učinku se Izvršni odbor FSS inače nije još formalno i kolektivno izjasnio. O odnosima s pojedinim reprezentativcima, a pogotovo Lukom Milivojevićem, kojeg je Krstajićev pomoćnik Milan Obradović tek posle nedavne prozivke na račun „loših poteza“ šefa struke u Rusiji od strane veziste Kristal Palasa, putem dnevne štampe optužio da je „zajedno sa svojim menadžerom Faljijem Ramadanijem spremao puč u nacionalnom timu“. O tome zašto za septembarske duele sa Litvanijom i Rumunijom ne računa na neke od iskusnih startera iz prošlog perioda i da li je njihov izostanak trajne ili privremene prirode. I tako redom, kako to obično biva kada se jedni preko puta drugih nađu oni čije su pravo i obaveza da pitaju i ono o čemu bi javne ličnosti najradije ćutale i oni u čijem opisu posla je između ostalog da udovoljavaju medijskoj i navijačkoj znatiželji. Da li svojevoljno ili po nalogu pretpostavljenih, pre svega predsednika FSS Slaviše Kokeze (dostupnog samo odabranim glasilima), tek Krstajić je izlazak pred mikrofone i kamere odložio za 3. septembar.

– Ne znam šta je razlog Krstajićevog neoglašavanja, ali znam da bi i njemu bilo lakše i bolje da izađe pred javnost, da neka objašnjenja, reši brojne nedoumice i  stane na kraj raznim spekulacijama. Postoje ovakva i onakva novinarska pitanja, ali obaveza nas javnih ličnosti je da odgovaramo na njih. Kako bi sve bilo čisto i jasno, ovako mediji i navijači nagađaju o smeni generacija, sklapaju mozaik navodnih sukoba u ekipi, procenjuju i ocenjuju neuspešan nastup Srbije u Rusiji – tako stvari vidi Ljubinko Drulović, vršilac dužnosti selektora A tima između era Siniše Mihajlovića i Dika Advokata i osvajač evropskog zlata sa omladincima.

Ni Mirko Poledica, predsednik Sindikata fudbalera „Nezavisnost“, ne razume Krstajićevo izbegavanje konferencija za novinare.

– Njegovo legitimno selektorsko pravo je da bira i vodi igrače onako kako on smatra da je najbolje, ali je u isto vreme njegova dužnost da te svoje poteze objašnjava javnosti. Kao i svakog drugog čoveka na javnoj funkciji. Biće prilike da nam svima objasni zašto to već neko vreme ne praktikuje, ali već sada mi se čini neetičkim očekivati podršku ljudi sa strane, a ne davati im odgovore na pitanja koja ih interesuju – kaže nekadašnji fudbaler za Danas.

Gotova era Ivanovića?

Od aktera nedavnog Mundijala u konkurenciji za mečeve Lige nacija nema ražalovanog kapitena Branislava Ivanovića, koji nikada nije prokomentarisao oduzimanje „trake“ posle odlaska selektora Slavoljuba Muslina, već deceniju najboljeg srpskog golmana Vladimira Stojkovića, u poslednje vreme prilično standardnog štopera Duška Tošića, skoro redovnog startera u veznom redu Luke Milivojevića, već odavno bez bitnije klupske minutaže Marka Grujića i mladog Luke Jovića. Čekamo selektora da nam prvom prilikom objasni razloge i trajnost ovakvog svog izbora.

Krstičić jedini novajlija

GOLMANI: Marko Dmitrović (Eibar), Predrag Rajković (Makabi Tel Aviv), Aleksandar Jovanović (Arhus); DEFANZIVCI: Antonio Rukavina (Astana), Uroš Spajić (Krasnodar), Nikola MIlenković (Fiorentina), Jagoš Vuković (Olimpijakos), Miloš Veljković (Verder), Aleksandar Kolarov (Roma), Milan Rodić (Crvena zvezda); VEZISTI: Nemanja Matić (Mančester junajted), Nemanja Maksimović (Hetafe), Saša Lukić, Adem Ljajić (Torino), Sergej Milinković-Savić (Lacio), Nenad Krstičić, Nemanja Radonjić (Crvena zvezda), Filip Kostić (Ajntraht), Dušan Tadić (Ajaks), Andrija Živković (Hetafe), Mijat Gaćinović (Ajntraht); NAPADAČI: Aleksandar Mitrović (Fulam) i Aleksandar Prijović (PAOK).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari