Mladi Englezi samo jednog protivnika pobedili i ubedljivije nego Srbiju: I San Marino primio devet golova, ali nije dao nijedan 1Foto: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

Prvi put posle dve uzastopne titule evropskog fudbalskog prvaka za igrače do 21 godine (1982, 1984) mladi Englezi su ponovo na tronu.

Pre tri meseca u finalu u Batumiju su savladali Špance s 1:0, a prvu utakmicu pred svojom publikom sa zvanjem šampiona Evrope odigrali su protiv Srbije pred skoro 15.000 gledalaca na stadionu Notingem Foresta.

U drugom kolu kvalifikacija za iduće Evropsko prvenstvo, koje se 2025. igra u Sloveniji, skresali su krila mladim „orlovima“ koji su rano poleteli, stičući vođstvo s 1:0, ali su zatim nisko pali, jer im je mreža napunjena do vrha – 9:1.

U istoriji mlade fudbalske reprezentacije Engleske, koja je prvi meč, prijateljski, odigrala protiv Velsa na Vulverhemptonovom stadionu 15. decembra 1976 (0:0), samo je jedan njen protivnik stradao i užasnije. Isto u duelu u kvalifikacijama za Evropski šampionat engleske nade su 19. novembra 2013. slistile nejaki San Marino u Šruzberiju s 9:0, kada su se istakli neki budući asovi Premijer lige.

Isto u trci za titulu evropskog prvaka, koja se tada odvijala u drugačijem formatu, Englezi su u Halu preslišali Fince s 8:1 u oktobru 1977. Zatim su u četvrtfinalu izbacili Italijane, a u polufinalu su se namerili na Jugoslovene. U Novom Sadu je bilo 2:1 za „plave“, a u revanšu na stadionu Mančester sitija 1:1. Sva tri gola za jugoslovenski tim postigao je Vahid Halilhodžić, koji je bio i jedini strelac na meču u prvom finalnom okršaju s Istočnim Nemcima u Haleu.

U revanšu na Veležovom stadionu u Mostaru, drugoj kući Princa s Neretve, gosti su posle prvog poluvremena vodili s 4:3, a ljubimac domaće publike dao je dva gola. Izjednačujući pogodak Bogdana u 50. minutu doneo je Jugoslaviji titulu (4:4).

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari