Mladi košarkaši prvaci Evrope 1

Juniorska košarkaška reprezenacija Srbije, igrači do 18 godina, osvojila je
titulu prvaka Evrope, pošto je večeras u Bratislavi u finalu savladala selekciju Španije sa 74:62 (11:18, 17:11, 21:11, 25:22).

Naši juniori su tako ponovili uspeh generacije koja je zlatnu medalju na šampionatu Evrope osvojila 2009. godine, a zanimljivo je da je i tada i sada ekipu sa klupe vodio Vlada Jovanović.

Na prvenstvu koje je održano u Slovačkoj reprezentacija Srbije je izgubila samo jednu utakmicu u grupi, i to upravo od Španije. Šansa za revanš je stigla u finalu i iskorišćena je na briljantan način.

U prvih petnaestak minuta izgledalo je da će mladi srpski košarkaši teško stići do titule. Imali su velikih problema u napadu i Španci su dosta lako kontrolisali igru. Početkom druge četvrine zaostajali smo 11 poena, ali se i tada videlo da kod naših igrača postoji ogromna energija.

Od 15. minuta bekovi našeg tima su uspeli da povežu igru, pogođeno je nekoliko važnih šuteva i samopuzdanje je počelo da raste. Već do poluvremena smo uspeli da nadoknadimo minus, a prava rapsodija je usledila u trećoj i početkom poslednje četvrtine.

Kada je trojkama Mikole Miškovića i Alekse Uskokovića Srbija u 33. minutu povela sa 57:43, Španci su shvatili da neće stići do zlata, pa je četiri minuta pre kraja naša prednost iznosila 18 koševa.

Tada je plaćen danak neiskstvu, jer su mladići počeli prerano da slave, i Španci su uspeli da smanje zaostatak na osam poena (68:60), ali je Uskoković novom trojkom razrešio sve dileme.

Do velikog uspeha stiglo se, pre svega, fantastičnom igrom u odbrani. Španci su imali dosta problema da pronađu otvorene pozicije za šuteve spolja, pa su pogodili samo tri trojke iz 16 pokušaja. Pored toga, zbog stalnog pritiska na loptu naših igrača izgubili su 16 lopti, sedam više od Srbije, a imali su tri osvojene lopte manje od našeg tima.

Iako je za svaki uspeh uvek zaslužan tim, mora se istaći izvanredna igra Nikole Miškovića, koji je proglašen i za najkorisnijeg igrača šampionata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari