Momentum na strani Partizana 1Foto: KSS

Turbulentno je i dalje na Malom Kalemegdanu i tako će izvesno biti i tokom leta.

Crvena zvezda je porazom u finalu ABA lige upropastila sezonu i nema sumnje da ni eventualno osvajanje domaćeg prvenstva neće zaceliti rane stvorene kiksom u regionalnom takmičenju.

Ni promena trenera odlaskom Dušana Alimpijevića, nije previše doprinela poboljšanju ambijenta „u svlačionici“, jer ni Milenko Topić ne odaje utisak stručnjaka koji apsolutno vlada situacijom na terenu. Neubedljive igre na kraju regularnog dela (Borac, Tamiš), a zatim poigravanje sa slabašnim Vršcem u prvoj rundi plej-ofa, ne predstavljaju uvertiru koja bi jasno crveno-bele pozicionirala pred večerašnji prvi susret sa Partizanom u borbi za plasman u finale Superlige (18.00). U seriji na dva dobijena meča podrška frenetičnih navijača, koji su u drugom delu sezone zaboravili gde se nalazi hala „Aleksandar Nikolić“ bila bi od nemerljivog značaja za Branka Lazića i saigrače pred susret sa rivalom koji je samopouzdanje „napumpao“ osvajanjem Kupa Radivoja Koraća i uglavnom solidnim igrama u Superligi (ako se izuzme kiks u Železniku zbog kojeg su završili na drugom mestu grupe B).

– Ima nekoliko meseci od našeg poslednjeg meča u Kupu gde nismo zadržali trofej i zato smo silno motivisani da to ostvarimo u KLS ligi. Od tog meča u februaru došlo je do promena u rosteru u oba tima, tako da ulazimo sa izmenjenim sastavima – naveo je Topić.

Košarkašima Zvezde večerašnji meč biće čak 75. u sezoni i nesumnjivo su istrošeniji u poređenju sa crno-belima koji su, usled neulaska u plej-of ABA lige, imali mesec dana za odmor i adekvatne pripreme. Dolascima Đorđa Gagića, Bondže Sija i Amida Brajme, Partizan je u značajnoj meri unapredio igru pod košem, dobivši na čvrstini i atleticizmu u odbrani. Topić je u igračkim danima odigrao više večitih derbija i kao nekada vrhunski krilni centar sigurno je u prilici da „visokim“ igračima pomogne u lakšem čitanju protivničke igre pod košem, pogotovo što se Veličković i Gagić odlikuju dobrom igrom licem ka košu. Trener Čanak je spuštanjem Čakarevića na četvorku dobio na širini u napadu, a Topić bi na izazov mogao da odgovori postavljanjem Davidovca.

– Savet koji sam im dao jeste da uživaju. Moraju da znaju protiv koga igraju, da lična odgovornost dođe do izražaja, da se bore, da igraju hladne glave… Takođe, rekao sam im i da ne gledaju rezultat, da se izgara 40 minuta i onda kad pogledamo gore u semafor – i rezultat će biti dobar. Želim da to bude meč bez ikakvih tenzija, da se fokusiraju samo na zadatke koje smo stavili pred njih, pa će tako i timski duh doći do izražaja – poručio je „Top“.

Partizan će u značajnoj meri biti oslabljen s obzirom na to da Bondža Si ipak neće nastupiti. Igrač iz Malija sa francuskim pasošem, doživeo je težak pad u prvom četvrtfinalnom meču sa Megom, zbog čega je propustio revanš i po svemu sudeći nije uspeo u potpunosti da se oporavi za večerašnji susret.

– Dobro znamo kakav nas protivnik čeka. Zvezda je imala odličnu sezonu u Evroligi, prvo mesto u ABA. Reagovali su promenom trenera i to je ekipa koja, kao i mi, ima najviše ambicije. Nema favorita, obe ekipe s pravom gaje nadu za finale – istakao je trener Čanak, osvrnuvši se na izostanak Sija.

– To nam ne menja poziciju. Bilo bi lakše da je tu, ali ne želimo da pravimo alibi zbog njegovog izostanka. Lakše je sa njim, ali može da se igra i bez njega – optimističan je prvi čovek struke Partizana.

Poruka iskrenim navijačima

Zvezda je tokom sezone sve više gubila na podršci; u Superligi je hala „Aleksandar Nikolić“ uglavnom bila sablasno prazna na mečevima crveno-belih, zbog čega Milenko Topić opravdano strahuje da bi večeras njegovi izabranici mogli da ostanu bez neophodne podrške frenetičnih navijača: „Siguran sam da će navijači prepoznati situaciju i da će ispuniti salu. Nadam se da neće biti po strani i nemo posmatrati, da će zaista biti naš šesti igrač. Pozivam ih da nam pomognu“, optimista je trener Topić.

Bez prodaje karata

Crvena zvezda će večeras nominalno biti domaćin Partizanu u hali Aleksandar Nikolić u prvom meču polufinala plej-ofa Superlige. Crveno-beli su saopštili da za tu utakmicu neće biti karata u slobodnoj prodaji, kao ni razmene ulaznica. Domaćin je naveo i da iz bezbednosnih razloga nikome ko ne bude posedovao ulaznicu neće biti omogućeno da priđe hali. Klub je, takođe, apelovao na navijače da navijaju fer i sportski i da naprave „ambijent dostojan završnice nacionalnog šampionata“. Kapije dvorane biće otvorene od 16 časova. Polufinalna serija plej-ofa Superlige igra se na dve dobijene utakmice, a drugi meč zakazan je za 30. maj i tada će domaćin biti Partizan.

Raspored polufinala

ponedeljak

Crvena zvezda – Partizan 18.00

utorak

FMP – Borac 18.00

* serija se igra na dve dobijene po sistemu 1-1-1

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari