Može biti samo jedan Dejan 1EPA/TAMAS KOVACS

Srpski stručnjaci istih imena vode večeras Srbiju i SAD u međusobnom duelu na startu grupne faze Svetskog prvenstva u vaterpolu.

Posle povremenih okupljanja preko godine i samo devet dana treniranja u kompletnom sastavu, sa tek nekoliko nedelja distance u odnosu na teške klupske sezone u slučaju skoro polovine reprezentativaca, kucnuo je čas za svetsku premijeru podmlađene vaterpolo reprezentacije Srbije. I to najjaču moguću, jer će već u prvom kolu D igrati derbi sa Sjedinjenim Američkim Država, očekivanim rivalom za prvo mesto u grupi, izbegavanje osmine finala i duži predah pred borbu za Top 4 takmičenja u Mađarskoj.

– Napasti tron svetskog šampiona je ogromna stvar. Posle Olimpijskih igara, to je drugo najveće takmičenje i takvo nam predstavlja ogroman izazov i motiv. Igrali smo u sličnom sastavu na prošlom SP u Gvangžuu, godinama smo na okupu i odlično se poznajemo i kroz rad u klubovima i kroz razne selekcije. Ovo je trenutno najbolji sastav. Znamo koga predstavljamo i tako ćemo se ophoditi prema obavezama i protivnicima – uverava Strahinja Rašović, kao i njegov rođeni brat Viktor „povučen“ iz redova novog srpskog prvaka Novog Beograda.

Biće to i selektorski obračun dvojice Dejana, Savića na klupi pobednika dva poslednja olimpijska turnira i gomile drugih nadmetanja nacionalnih timova i Udovičića za komandnom tablom prekookeanske selekcije, često u blizini tradicionalnih evropskih osvajača medalja na OI i SP, u Svetskoj ligi i FINA kupu, ali mestimično u njihovom društvu i na pobedničkim postoljima. Prvi je nasledio drugog na mestu idejnog tvorca igre Delfina, dobro ga poznaje i veoma ceni, a kako je odnos dvosmeran kad god su u prilici ova dva tima sparinguju. Tako je bilo i prošle sedmice u Beogradu.

– Na nekoliko zajedničkih treninga videli smo da su kvalitetna ekipa i da će sigurno biti neugodan protivnik. Prva utakmica na šampionatu uvek nosi specifičnu težinu, a mi ćemo baš u njoj igrati s najjačim rivalom u grupi – podvlači trofejni Nikola Jakšić, iz Vašaša, svestan da će sa ostatkom ekipe već u startnih 32 minuta borbi u Segedinu morati da naoštri oko, napumpa andrenalin i podesi ruku, jer će Amerikanci na svakom turniru pre Igara u svojoj zemlji 2028. vrebati priliku da se probiju u samu završnicu.

– Jako su dobra i fizički kvalitetno pripremljena selekcija, neće nam biti lako sa njima. Ali, znamo šta nam pobeda donosi i želimo da pokažemo da smo dobro radili za ovaj šampionat – oprezni je optimista Viktor Rašović, kome je na licu mesta, kao i ostalim Savićevim adutima, sreću poželeo doskorašnji kapiten Filip Filipović.

I biće im potrebna, a ne samo znanje i snaga, što protiv SAD što u nastavku turnira, jer kada si u lakšoj grupi – čitaj, van domašaja Mađarske, Italije, Španije, Hrvatske, Grčke i Crne Gore – onda može biti problem preveliki vremenski razmak između utakmica, tj manjak onih jačeg karaktera. Obzirom da u četvrtfinalu nema popravnog, a neki novi momci na pozicijama Andrije Prlainovića, Stefana Mitroviča, Milana Aleksića, Miloša Ćuka, braće Gojka i Duška Pijetlovića kipte od želje da dokažu da su dostojni njihovog trofejnog nasleđa. Odmah ili u doglednoj budućnosti.

Satnica mečeva Delfina

grupna faza

1. kolo (21. jun)

SAD – Sbija 19.30

2. kolo (23. jun)

Srbija – Australija 18.00

3. kolo (25. jun)

Kazahstan – Srbija 18.00

* svi mečevi se igraju u Segedinu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari