Može li Teodosić da iznese više od 70 utakmica u sezoni Crvene zvezde i šta će mu za to biti potrebno? 1Foto: Eurocup

Navijači Crvene zvezde su još uvek euforični zbog dolaska Miloša Teodosića, međutim, sjajnom plejmejkeru biće neophodna podrška ali i dogovor u vezi sa minutažom.

Konačan izgled ekipe za narednu sezonu još uvek nije ni blizu spoznaje. Velike korekcije očekuju se u spoljnoj liniji, naročito nakon odlazaka Luke Vildoze i Ognjena Dobrića, odnosno penzionisanja Stefana Markovića.

Status Fakunda Kampaca još uvek nije definisan, iako je bliži prelasku u Real Madrid nego li ostanku na Malom Kalemegdanu.

Izlišno je pričati i govoriti o košarkaškim kvalitetima jednog od najboljih plejmejkera na Starom kontinentu svih vremena.

Možda i najbolju ilustraciju njegove vizije na terenu dao je Serđo Skariolo, čovek koji je poslednje dve godine sarađivao sa Teodosićem u Virtusu iz Bolonje.

„Teo je genije, on vidi i muvu u letu.“

Momenat u kojem je stigao u Crvenu zvezdu, ali i prethodne četiri sezone provedene u Virtusu, pak, naznačuju da će Duško Ivanović morati da osmisli dobar plan kako i na koji način da koristi Tea.

Aleksandar Đorđević, potom i Serđo Skariolo vrlo su pedantno to uradili vodeći italijanskog velikana.

Teodosić je u Virtusu bio okružen sa još trojicom dobrih „bol hendlera“ što je bilo plodotvorno sa aspekta njegove dozirane minutaže, ali i uloge na terenu.

Teo nije igrao samo kao klasičan plejmejker. Još u moskovskom CSKA, Etore Mesina ga je povremeno oslobađao obaveza prenošenja lopte, postavljanja akcija i čekanja reakcija saigrača prilikom uvodnih kretnji.

Delujući u paru sa još jednim organizatorom igre, on je bio taj koji je zapravo pokretao i realizovao akcije otvarajući se iz steger blokada, realizujući ideje mahom u piku sa visokim igračima u čemu je i dalje bez premca u Evropi.

U 37. godini života, Teu će biti neophodno da i u Crvenoj zvezdi bude okružen kvalitetnim saigračima u bekovskoj liniji, umešnih u kreiranju igre, saradnji sa visokim igračima i sposobnih da sami rešavaju akcije kada primarna ideja ne prođe.

U poslednje dve sezone u Virtusu, Teodosić je kraj sebe imao Alesandra Pajolu, Daniela Heketa, Ifea Lundberga, Nika Meniona, kao i vrlo dobre šutere Marka Belinelija i Isaiju Kordiniea (između ostalog).

Bio je to sastav prepun igrača kadrih da kreiraju za sebe i druge i u takvoj konstelaciji Teodosić je mogao da igra u proseku 20 minuta tokom kojih je rešavao situacije, ne samo u piku, kreirajući za druge, već neretko se podižući na šut za tri poena.

Samo prošle sezone u Evroligi, Teo je „ispalio“ 142 trojke i na 39,4 odsto uspešnosti bio je jedan od najboljih šutera u ekipi.

Da bi bio najbolja verzija sebe, Teodosiću će biti važno i kakve će defanzivne zadatke imati, odnosno koliko će saigrači defanzivno biti mobilni na strani pomoći, sinhornizovani i čvrsti.

Penzionisanjem Stefana Markovića, ali i odlaskom Ognjena Dobrića Zvezda je u datim aspektima mnogo izgubila. Nemanja Nedović, nalik Teodosiću, vrstan je u ofanzivnim segmentima igre, međutim odbrambeno nije na nekom posebnom nivou.

Posledično, Zvezda bi odbrambeno mogla da bude u problemu kada i ako Teodosić i Nedović istovremeno budu bili na parketu.

S tim u vezi, crveno-beli će biti na teškom zadatku da pronađu adekvatno primarno rešenje na mestu jedinice, nekoga ko je kvalitetan u oba pravca i ko se u konkurenciji Teodosića i Nedovića može izboriti za primarno rešenje na jedinici.

Iako će navijači imati ogromna očekivanja, kao i Teodosić sam od sebe, nije realno misliti da u 37. godini Teo može da kao lider odigra na vrhunskom nivou više od 70 utakmica u sezoni.

Ivanović i Teodosić su u ponedeljak imali sastanak na kome je srpski as dobio odgovore na brojna pitanja u vezi sa ulogom i minutažom.

Nekadašnji reprezentativac Srbije fizički se oseća dobro, telo mu je u adekvatnom stanju ali u skladu sa fazom karijere u kojoj se nalazi važno će biti za crveno-bele da naprave plan i pronađu način kada i na kojim utakmicama mogu da ga odmaraju.

Da bi tako nešto mogli da čine, crveno-bele očekuju veoma zahtevni potezi na tržištu igrača.

Minimum još dvojica plejmejkera ili dobrih „bol hendlera“ Zvzeda mora da dovede, pogotovo kada su u obzir uzme da crnogorski stručnjak ne računa na Nikolu Ivanovića, dok status Nikole Topića još uvek nije rešen.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari