Srbija vodila 16 poena razlike, pa izgubila od Italije: "Orlovi" sad mogu da ostanu i bez plasmana u četvrtfinale Mundobasketa 1Foto: Starsport

Košarkaška reprezentacija Srbije doživela je šokantan poraz od Italije rezultatom 78:76 u prvoj utakmici druge faze Mundobasketa i tako dovela u pitanje plasman u četvrtfinale ovog takmičenja

Ekipa Svetislava Pešića je polovinom treće četvrtine povela sa 16 poena razlike (60:44), ali je u naredna tri minuta, serijom grešaka u odbrani i u napadu dozvolila protivniku da naprave seriju od 17-1 i i da na početku poslednjeg perioda dođu u vođstvo od 62:61.

Srbija i dalje ima šanse za plasman u četvrtfinale, ali je neophodno da u duelu sa Dominikanskom Republikom, koji je na programu u nedelju (14.00), ostvare trijumf sa više od šest poena razlike.

Iako je cela ekipa, osim donekle Nikole Milutinova i Alekse Avramovića, prikazala lošu partiju u napadu, tragičar ovog meča bio je kapiten Bogdan Bogdanović, koji je šutirao 1/13 za tri poena.

„Orlovi“ su nervozno ušli u utakmicu i posle loše igre u odbrani dozvolili protivniku da brzo stekne dvocifrenu prednost (20:10).

Ipak, ulaskom Avramovića, Davidovca i Gudurića na parket Srbija je napravila seriju od 14-2 i preuzela vođstvo.

U tim trenucima činilo se da će Pešićev tim postepeno nametati svoj ritam igre i povećavati prednost, ali su „azuri“ uspevali da kazne svaku grešku u odbrani i napadu i da trojkama sačuvaju rezultatski priključak.

Na početku treće četvrtine, Srbija je zahvaljujući dobroj odbrani potpuno zaustavila napad rivala, polovinom ovog perioda stigla do vođstva od 60:44, pa se u tim trenucima činilo da je prelomila meč.

Međutim, tada se raspala igra Pešićevog tima i zahvaljujući neverovatnoj partiji Fontekija i Datomea, „azuri“ su za samo šest minuta preokrenuli rezultat.

Srbija vodila 16 poena razlike, pa izgubila od Italije: "Orlovi" sad mogu da ostanu i bez plasmana u četvrtfinale Mundobasketa 2
Foto: Starsport

Bilo je jasno da će meč ući u neizvesnu završnicu, u kojoj su Italijani osim psihološke prednosti na svojoj strani imali i činjenicu da su pogađali koš uvek kada je to bilo neophodno.

Više zahvaljujući sreći nego dobroj igri, „orlovi“ su u finišu utakmice sa linije za slobodna bacanja održali rezultatski priključak, a osam sekundi pre kraja dobili priliku da u poslednjem napadu zabeleže i pobedu.

Nakon defanzivnog skoka lopta je stigla do Nikole Jovića, on je dodao do Stefana Jovića, a iskusni plejmejker iz velike daljine promašio koš.

Najefikasniji u srpskoj reprezentaciji bio je Bogdanović sa 18 poena (1/13 za tri, 3/3 za dva), Ognjen Dobrić zabeležio je 15 poena (šut iz igre 3/10), Nikola Milutinov je dodao 14 poena (3/5 iz igre, 8/9 penali) i 12 skokova.

Kod pobednika istakao se Simone Fontekio sa 30 poena (11/15 iz igre, 6/8 slobodna bacanja), a imao je sedam skokova, Marko Spisu je postigao 14 poena, a Luiđi Datome deset poena.

40.min – Kraj utakmice, pobeda Italije sa 78:76. Srbija propustila priliku da u poslednjem napadu dođe do trijumfa. Posle vođstva od 16 poena razlike u trećoj četvrtini usledio rezultatski sunovrat i za dva minuta prednost je nestala. U poslednjem periodu psihološka prednost i očajan šut „orlova“ doprineli da „azuri“ zabeleže i četvrti uzastopni trijumf nad Srbijom.

40.min – Fontekio pogađa 40 sekundi pre kraja i donosi svom timu vođstvo od četiri poena prednosti (78:74). Tajm-aut, Srbiji potrebna dva brza napada.

39.min – Italijani imali napad i priliku da povećaju prednost. Srećom, Spisu promašuje a Davidovac beleži skok u napadu i sa linije za slobodna bacanja oba puta promašuje (76:71).

38.min – Bogdanović šutira 1/12 za tri poena, Pešić ga izveo sa parketa i uveo Gudurića. Srbiji neophodan pogodak iz igre da bi stigli prednost protivnika (76:71).

37.min – Uprkos dobroj odbrani „orlova“ Fontekio nastavlja da pogađa (ukupno 28 poena). Srbija sa penala održava rezultatski priključak (74:71).

36.min – Italijani u poslednjoj četvrtini u seriji od 10-3, vode sa 69:65. Utakmica ulazi u neizvesnu završnicu u kojoj „azuri“ imaju psihološku prednost

35.min – Milutinov napravio 4. ličnu grešku, „azuri“ stižu do vođstva od tri poena (67:64)

34.min – Milutinov i Bogdanović ponovo na parketu, međutim „orlovi“ se teško vraćaju u ritam igre iz većeg dela treće četvrtine.

32.min – Pešić prinuđen da odmori članove prve petorke, Italijani to koriste da se potpuno vrate rezultatski u utakmicu (62:61).

30.min – Serija grešaka u odbrani i Italijani to koriste da trojkama smanje prednost posle treće četvrtine na samo tri poena (62:59).

29.min – Opuštanje zbog visoke prednosti i tri greške u napadu Italijani koriste da smanje zaostatak (60:51). Pešić odmah pozvao tajm-aut.

26.min – I Nikola Jović konačno pogađa trojku, Srbija na 16 poena prednosti (60:44). Sjajna igra u odbrani, „azuri“ postigli samo četiri poena u nastavku.

25.min – Mnogo bolja igra „orlova“ u odbrani i Srbija prvi put stiže do dvocifrene prednosti (54:42).

23.min – Italijani bez koša iz igre skoro tri minuta u nastavku. Srbija vodi sa 47:42

20.min – Trojka Bogdanovića u poslednjoj sekundi druge četvrtine donosi vođstvo Srbiji na poluvremenu (42;40). Italijani koriste nervozu „orlova“ i greške u odbrani Pešićevog tima i trojkama održavaju rezultatski egal. Utakmica podseća na duel sa prošlogodišnjeg Evropskog prvenstva, Srbija mora da pronađe način da zaustavi šut protivnika za tri poena.

 18.min – Srbija se muči u napadu, Italija povećava prednost (38:33)

16.min – Nekoliko loših napada „orlova“ i Italijani ponovo stižu do vođstva (32:31)

15.min – Avramović i Marinković ubacili za tri poena i Srbija konačno dolazi u vođstvo. Agresivno u odbrani, nema lakih poena za protivnika (31:26).

12.min – Davidovac ubacio treću trojku za Srbiju, pa Avramović postiže poene iz kontra napada, prednost „azura“ se topi (25:23).

10.mina -Prva četvrtina završena vođstvom Italijana 23:19 koji šutiraju 4/6 za tri poena.

9. min – Pešić ubacio na parket Gudurića i Avramovića, naredna dva napada Srbija uspešno završila i stigla na minus pet (20:15), ali Spisu ponovo ubacuje šut za tri poena (23:15).

8.min – Dobrić pogađa trojku uz faul i posle pogođenog penala smanjuje zaostatak za protivnikom na tri poena (13:10). Ipak, u naredna dva napada Italijani ubacuju dve trojke i povećavaju prednost na deset poena razlike.

4.min – Italija vodi sa 13:4, „orlovi“ promašili pet šuteva za tri poena

2.min – Bogdan Bogdanović postigao prve poene za „orlove“ (2:1). Italijani već napravili dva timska faula, oba nad Milutinovim.

1. min – Srbija počela nervozno, promašaj Bogdanovića, pa izgubljena lopta. Italija povela sa 1:0 posle  ubačenog penala Melija.

Ovo je najvažnija utakmica za „orlove“ na Svetskom prvenstvu, jer bi u slučaju pobede obezbedili plasman u nokaut fazu takmičenja i borbu za medalje.

Takođe, Srbiji su u naredna dva duela potrebna oba trijumfa kako bi u četvrtfinalu izbegli duel sa selekcijom SAD, najvećim favoritom na šampionatu.

„Orlovi“ su prvoj fazi takmičenja ostvarili pobede nad Kinom, Portorikom i Južnim Sudanom i sa maksimalnim brojem bodova se plasirali u drugu rundu.

S druge strane, Italija je u svojoj grupi izgubila od Dominikanske Republike i ukoliko bi danas doživela poraz gotovo sigurno bi izgubila šanse da se plasira u četvrtfinale.

Svetislav Pešić za ovaj meč ne može da računa na povređenog Borišu Simanića, koji je operisan u sredu posle meča sa Južnim Sudanom.

Ipak, očekuje se da će, u slučaju da to bude neophodno, igrati Aleksa Avramović i Filip Petrušev.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari