Sistem koji lomi 1Ernest Rađen

Selekcija Srbije ostavila je najjači utisak prvog dana. Kolektivna odbrana i napad, sve vreme bez izlaska iz sistema bez obzira na petorku na parketu, čak 32 asistencije, bez opterećenja igrača sa raspoređenom minutažom. Sa velikim brojem paseva, posebno ekstra paseva.

Zabluda je da je Angola loša ekipa, oni imaju američkog trenera koji je postavio kompletno američku filozofiju igre. I kondicioni trener je takođe Amerikanac, oni su odlično fizički pripremljeni, ali su bili nemoćni i u tranziciji, i u ofanzivnom skoku. Srbija je izuzetno visoka ekipa, ali je pokazala da je teško pretrčati.

Pogrešan je utisak da su pobede s velikom razlikom favorita pokazatelj da Svetsko prvenstvo nije dovoljno kvalitetno, niti takmičarski zanimljivo. Jer, nije mnogo timova koji imaju taj ekstra kvalitet, a baš oni dolaze do tih ubedljivih pobeda. Između većine timova razlika nije drastična, Rusija je, recimo, savladala Nigeriju, a znamo koja je težina ruske košarke. I ne treba suditi samo na osnovu rezultata, tek je početak i mnogo više se može saznati analizom igre, a Rusija je u tom smislu pokazala baš malo.

Nema na ovom SP rekreativaca, kako neki vole da kažu. Svi su ovde došli maksimalno i fizički, i taktički spremni, u igri svih ekipa se može primetiti visok stepen pripremljenosti, i ofanzivni i defanzivni sistem. Razlika je u ekstra kvalitetnim igračima koji ne igraju slučajno u NBA ligi ili jakim evropskim klubovima, koji su jaki takmičari i prave razliku na parketu. A takvih ekipa na Mundobasketu nema previše, velika većina koja preostaje među sobom nema drastičnih razlika u kvalitetu.

I ekipa Filipina koja je sledeći protivnik Srbije nije naravno isti nivo, ali su na svoj način specifični i kvalitetni. Njihov najkvalitetniji igrač je Endrju Blats, igra na poziciji 4 i 5, visok je 210 centimetara, ali ima problema sa sportskim životom pa i 10-12 kilograma viška. Ima odličan šut sa distance, veoma dobar pas i pregled igre, on je stožer te ekipe. Ima tu još talentovanih igrača, ali to je jedna od ekipa koja nema, što bi mi treneri rekli, ni „spejsing“ , ni „tajming“, slabi su u fizičkoj igri i na blokovima. Tip ekipe koja ne može ozbiljno da se suprotstavi timovima sa većom taktičkom disciplinom kao što je bila Italija, a posebno Srbija.

(Autor je košarkaški trener koji već osam godina radi u kineskoj profesionalnoj ligi)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari