Srbija 14. septembra sa Češkom za utešno peto mesto 1Foto: STARSPORT

Košarkaši Srbije pokazali su na utakmici sa SAD-om da za velike ekipe ne postoje male utakmice, pristupili ozbiljno i makar malo zatrpali sopstveno razočarenje zbog ispadanja u borbi za medalje.

Naredni i poslednji protivnik na ovom turniru nije ni upola atraktivan kao prethodni, niti ima težinu za lečenje rane, ali ekipi renomea Srbije ne sme biti nevažno da li će biti peta ili šesta, niti da li će sebi dozvoliti poraz od protivnika koji, uz svo uvažavanje, nije istog nivoa kvaliteta.

Srbija danas od 14.00 časova u Pekingu igra poslednju utakmicu na Svetskom prvenstvu u Kini, i to protiv Češke za peto mesto. U petak su iz Šenžena stigli u glavni grad Kine, trenirali u hotelskoj teretani, a juče su vežbali i u dvorani u kojoj će igrati.

Selektor Srbije Aleksandar Đorđević smatra da sledeću utakmicu treba završiti na pravi način.

– Onako kako smo to učinili protiv Amerike, a tu utakmicu smo odigrali fantastično, skoncentrisano, vodili smo 40 minuta… Tako treba da uđemo i u meč protiv Češke, da završimo turnir na dostojanstven način, kako pristaje pravim, ozbiljnim profesionalcima. Došli smo ovde, naravno da su misli i dalje na toj utakmici četvrtfinala i to će da ostane, to je tako… Međutim, treba se samo skoncentrisati na košarkaške stvari i iz toga tražiti dobar završetak takmičenja – kaže Đorđević

O rivalu je imao samo pohvalne reči.

– Česi su ekipa koja se jako digla. Bez obzira na to što nema Veselog, u Balvinu, na poziciji pet, našli su stub odbrane, a i napada, uz Satoranskog koji je apsolutni lider i koji je odigrao jedno fantastično prvenstvo… Oni su jedno od iznenađenja ovog Svetskog prvenstva, zajedno sa Poljskom, jer su ušli među prvih osam i tako napravili sjajan rezultat. Sve čestitke, imaju još staru gardu kao što su Auda i Pamprla, ali i neke nove momke koji su se pojavili i igraju dobru, rasterećenu košarku. Tu je i trener Ginzburg, koji ih već dugo vodi i sa kojim smo se još 2015. susreli u četvrtfinalu Evropskog prvenstva u Francuskoj. Dakle, reč je o reprezentaciji koja je iz jednog rada, iz procesa i kontinuiteta, došla do ovog rezultata i zaslužuje samo čestitke – obrazložio je Đorđević.

Košarkaška reprezentacija Češke po prvi put u svojoj istoriji učestvuje na Svetskom šampionatu, na bilo kojim drugim velikim takmičenjima nikada nisu osvojili medalju. Po bajatom FIBA renkingu (februar 2019) bili su 24 selekcija na svetu. Na Mundobasket kvalifikovala se kao trećeplasirana reprezentacija grupe K i iza Francuske i Rusije sa osam pobeda i četiri poraza, a bez plasmana su ostale Finska, Bugarska i Bosna i Hercegovina.

U Kinu su došli bez svog najboljeg igrača, Jan Veseli nije mogao da doputuje zbog povrede. Najbolji pojedinac u Kini je Tomaš Satoranski, bivši igrač Barselone, prošle sezone član Vašingtona, a buduće Čikago Bulsa. Na turniru prosečno beleži skoro 16 poena i devet asistencija. Po poenima efikasniji od njega je samo Jaromir Bohačik (16,6) član češkog Nimburka, a bitna imena su još Patrik Auda, košarkaš španske Manrese i Blejk Šilb, bivši igrač Crvene zvezde, sada u Šalon Remsu. Selektor je izraelski trener Ronen Ginzburg, koji je čitavu igračku karijeru proveo u Beitaru iz Tel Aviva.

Česi su na Mundobasketu zabeležili četiri pobede i tri poraza, izgubili su na premijeri od SAD (67:88), da bi potom očekivano bili bolji od Japana (89:76) i neočekivano od Turske (91:76) koju su eliminisali sa turnira. Još jednom su napravili iznenađenje pobedom nad Brazilom 93:71, a poraz od Grčke (77:84) je bio dovoljan za prolaz u četvrtfinale. Usledio je poraz od Australije (70:82) i pobeda nad Poljskom (94:84).

Vox populi za Bogdanovića

FIBA će svoje nagrade najboljima podeliti poslednjeg dana Svetskog prvenstva (nedelja, 15. septembar), ali je istovremeno htela da čuje i glas navijača, iako se radi o nezvaničnom izboru koji neće uticati na odluku o MVP-u čitavog turnira. U anketi koju su okačili na zvanični sajt našao se i Bogdan Bogdanović, nesumnjivo najbolji košarkaš Srbije na Mundobasketu koji se bliži kraju.

Na listi se još nalaze Peti Mils, Evan Furnije, Fakundo Kampaco i Luis Skola (Argentina), DŽo Ingls (Australija), Riki Rubio i Mark Gasol (Španija), Mateuš Ponitka (Poljska), Donovan Mičel (SAD), Rudi Gober (Francuska) i Tomaš Satoranski (Češka).

Bogdanović je posle 126.000 glasova navijača bio lider sa 50 odsto glasova, a pratio ga je Tomaš Satoranski sa 41 odsto.

Kolanđelo: Ko se nije pojavio u ratu

Direktor američke košarkaške reprezentacije DŽeri Kolanđelo se oglasio posle lošeg rezultata nacionalne selekcije na Svetskom kupu. SAD će danas igrati za sedmo mesto, protiv reprezentacije Poljske.

„Mogu samo da kažem, da ćemo zapamtiti i zabeležiti ko je trebalo da ide u rat i ko se nije pojavio. Čvrsto verujem da čovek može da igra samo sa kartama koje ima u rukama. Uradili smo sve što smo mogli, a uspeli smo da dobijemo vernost mnogih igrača“, naveo je Kolanđelo.

U američkoj javnosti se Svetski kup ne doživljava kao „važno takmičenje“, za razliku od Olimpijskih igara, sledeće su 2020. godine u Tokiju.

„Moraćemo da imamo saradnju sa timovima, agentima, moraćemo i da imamo lične razgovore sa igračima kako bismo potvrdili da postoji posvećenost nacionalnom timu. Imam nervozu, ali zbog toga što očekujem da vidim koliko igrača će se u kratkom roku javiti da kaže da žele da igraju“, dodao je Kolanđelo.

On je naglasio da će u sastavljanju tima veliku ulogu imati i odluka koga stručni štab neće želeti u nacionalnom timu.

„To će biti bitnije od toga koga će želeti, zaključio je Kolanđelo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari