Murinjo dočekao Nemanju Matića 1Nemanja Matić Foto: STARSPORT

Fudbalsko tržište je kao živ organizam, nikada se ne zna na koju će stranu da krene, pa Nemanja Matić ne bi bio ni prvi ni poslednji kojem se izjalovio već gotov transfer.

Ali u slučaju reprezentativca Srbije višenedeljni pregovori Čelsija i Mančester junajteda završeni su hepiendom, pa je fudbaler Plavaca juče i zvanično sa Stamford Bridža prešao na Old Traford. Čemu se osim njega najviše obradovao Žoze Murinjo, njegov bivši trener u Čelsiju i budući šef u Mančester junajtedu.

– Mislim da imamo šansu, ali dok ne bude zvanično… Nagledao sam se u fudbalu toliko stvari da odbijam da kažem više od ovoga što sam rekao. Čekam vesti. I znam da Matić želi, baš želi da pređe kod nas. A kad sam igrač želi onda su šanse za realizaciju transfera veće – podelio je juče sa engleskim novinarima svoj komad istine poznati stručnjak pre podne, da bi nekoliko sati kasnije dočekao toliko željano pojačanje.

Korpulentni zadnji vezni iz Vrela kraj Obrenovca prošao je lekarske preglede i parafirao nedavno postignut usmeni dogovor tri strane, jer je Čelsijev gazda Roman Abramovič pristao na obeštećenje od 45 miliona evra, odnosno rešio da pusti igrača koji nije bio u planovima trenera Antonija Kontea za sledeću takmičarsku godinu.

Murinjo je nagovestio i da bi osvajač dve Premijer lige, (po) jednog FA i Liga kupa mogao da preuzme dres s brojem 31, koji je pre njega nosio nekadašnji kapiten selekcije Nemačke Bastijan Švajnštajger, a poznato je i da bi dolazak Nemanje rasteretio defanzivnih obaveza Pola Pogbu. Francuski igrač sredine terena je u prvoj sezoni po dolasku iz Juventusa igrao daleko od gola protivnika, a novi kolega bi trebalo da mu ostavi veći prostor i slobodu u kreaciji. Posebno što je Nemanja u Benfiki sam igrao zadnjeg veznog u sistemu 4-1-3-2, u Čelsiju je redovno imao partnera na sredini terena (prvo u liku Seska Fabregasa, pa Engola Kantea), a sad bi mogao u tandemu sa Anderom Ererom da dejstvuje ispred odbrane i omogući Pogbi da više bude u završnici.

Najskuplje plaćeni fudbaler sa prostora Srbije (pre njega je to bio Nikola Maksimović, sa 25 miliona evra vredni transferom iz Torina u Napoli), već sutra bi mogao da debituje za Crvene đavole na prijateljskom meču u Dablinu, sa italijanskom Sampdorijom. Onaj drugi, pravi takmičarski predviđen je za 8. avgust u Skoplju, gde se igra Superkup Evrope, između pobednika poslednje Lige Evrope (Mančester junajteda) i aktuelnog osvajača Lige šampiona – Real Madrida. Matiću će ovo biti šesti klub u seniorskoj karijeri, započetoj u Kolubari i građenoj u slovačkim Košicama, holandskom Viteseu i portugalskoj Benfiki, koja ga je 2014. vratila Čelsiju.

Nejmar od danas u PSŽ?

Iako se u jednom trenutku učinilo da će Barselona uspeti da ga zadrži većim ugovorom, prijateljskim odvraćanjem saigrača i prijavljivanjem Pari Sen Žermena nadležnima u Evropskoj fudbalskoj federaciji, zbog kršenja finansijskog fer-pleja, sva je prilika da će Žunior Nejmar koliko danas završiti u francuskom klubu. Prvo na lekarskim pregledima, a onda i na promociji na „Parku prinčeva“. Golgeter iz Brazila već neko vreme nije zadovoljan statusom u katalonskom timu, ta ga je nervoza često dovodila u sukobe sa saigračima, a izlaz je našao u prelasku među Svece, koji će plaćanjem 222 miliona evra za njegov potpis pomeriti granice fudbalskog biznisa (ili ludila).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari