"Mušterije" FSS i UEFA 1Foto: Fonet/ Aleksandar Barda

Za danas najavljeno „većanje“ Disciplinske komisije Fudbalskog saveza Srbije o teškim incidentima na tribinama na 156. večitom derbiju i moguće brzopotezno izricanje kazni Partizanu i Crvenoj zvezdi neće biti prvi, a verovatno ni poslednji put da naša dva najveća kluba plaćaju danak svojim propustima i slabostima i(li) katastrofalnim navikama njihovih nazovi navijača.

Šta više, komšije sa Topčiderskog brda redovne su „mušterije“ FSS i Evropske fudbalske federacije, s debelim dosijeima kažnjivih dela na Terazijama 35 i u Nionu. Kao da se i u tome utrkuju, večiti rivali svake sezone isprovociraju razne vidove sankcija, pa ni ova nije izuzetak. Crveno-beli i crno-beli bili su na tapetu FSS i u septembru kada su 155. put odmerili snage, uz sada već tradicionalan „šou“ na Severu i Jugu, gde prvu i poslednju reč imaju oni koji dobro žive od navijanja i svakojakog kriminala. Tada su disciplinci FSS „orobili“ Zvezdu sa 300.000 dinara zato što su „delije“ koristile pirotehnička sredstva, ali i na mečevima sa niškim Radničkim, Čukaričkim i Bačkom pre toga, a Partizanu „uzeli“ 400.000 dinara zbog paljenja stolica i baklji od strane „grobara“, kao i zbog loše organizacije susreta sa Voždovcem. U istom košu su se našli i ovog meseca, kada je FSS reagovao na „dugačke jezike“ Zvezdinog sportskog direktora Mitra Mrkele i Partizanovog generalnog direktora Miloša Vazure, pošto su na negativan način komentarisali suđenje, a zbog neprimerenih izjava ostali kraći za (po) 150.000 dinara. Ruku u novčanik, ovog novembra, neplanirano je morao da zavuče i Damijan Le Talek, jer je njegov uvredljiv komentar na račun Mladosti iz Lučana, posle utakmice sa Zvezdom, kažnjen sa 80.000 dinara. Istom prilikom je i FKCZ sankcionisan sa novih 100.000 dinara zbog bakljadi, bacanja petardi i topovskih udara u duelima sa Zemunom, Spartakom i Radničkim (N).

U svemu razjedinjeni i zavađeni, večiti rivali su „tim“ i pred organima UEFA, koja mimo FSS pokušava da nauči pameti i njih i našu krovnu fudbalsku organizaciju i državu. U sezoni istorijskog istovremenog plasmana u nokaut rundu Ligu Evrope kritični meseci bilu su jul i avgust. Partizanu je prvo zabranjeno organizovano prisustvo navijača na prvom meču na strani u kvalifikacijama, što znači da je klub iz Humske uskraćen za pripadajuće mu karte za sektor propisan za pristalice gostujuće ekipe, i to zbog neprimerenog ponašanja i skandiranja jednog dela publike na susretu sa Zaglebljem od prošlog leta. Isti gaf je crno-bele koštao još 25.000 evra i umanjenja kapaciteta stadiona na prvoj domaćoj utakmici UEFA takmičenja (Sever). Nekoliko nedelja posle srpski prvak je dobio naredbu da sledeća dva evropska meča igra pred pustim tribinama (plus 130.000 evra), uz pretnju automatskim zatvaranjem stadiona za gledaoce u slučaju sličnih prestupa u sledeće tri godine, a sve to zbog loše organizacije mečeva protiv Budućnosti i Olimpijakosa u trci za Ligu šampiona, kada su navijači sedeli na stepenicama, koristili pirotehniku, bacali razne predmete na teren i iskazivali rasizam. Kao posledicu toga Miroslav Đukić i njegovi izabranici nisu imali podršku u prvom meču plej-ofa za Ligu Evrope sa Videotonom i u prvom kolu B grupe LE sa Dinamom iz Kijeva.

I Vladan Milojević i njegovi puleni su istrpeli sličnu stvar u revanšu drugog kola kvalifikacija za LE, sa Irtišom, kada je UEFA zatvorila Sever. Ovog puta zbog ponovljenih prozivki „delija“ na račun krovne evropske fudbalske vlasti. Da disciplinci UEFA ne tolerišu navijanje uz „vatru i pucanje“ bilo je jasno i u oktobru, kada je Zvezdina kasa olakšana za 150.000 evra zbog nedozvoljenog ponašanja njenih navijača na gostovanju u Kelnu. I tako sve dok se zlu ne stane na rep.

Čekajući januar

Početkom januara trebalo bi da bude poznat epilog postupka koji je UEFA pokrenula protiv Partizana i Crvene zvezde, posle njihovih utakmica sa Jang Bojsom i BATE Borisovim. Crno-beli se terete za utrčavanje na teren, upotrebu pirotehnike i razglasa, parolu shvaćenu kao rasističku, blokiranih stepenica na tribinama i neakreditovanih novinara na terenu protiv Švajcaraca, a crveno-beli za spornu parolu podrške Ratku Mladiću.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari