MVP bio na "minimalcu" 1Foto: EPA/ MONICA M: DAVEY

Stef Kari, pobednik dva NBA finala i dvostruki MVP, ove sezone bio je tek na 82. mestu po zaradi u celoj ligi.

Dvadesetdevetogodišnji igrač, sa platom od 12.1 milion dolara po sezoni, bio je daleko iza Lebrona Džejmsa, najplaćenijeg igrača, čiji je godišnji ček 30.9 miliona dolara, ali i saigrača Kevina Duranta (26.5), Kleja Tompsona (16.6), Drejmonda Grina (15.3). Od naredne godine Kari će moći da računa na značajnu povišicu – američki mediji prenose da će igrač Voriorsa potpisati petogodišnji ugovor vredan 207.4 miliona dolara, što je najveći iznos u istoriji NBA, a vlasnik franšize DŽo Lakob ističe da će klub uraditi sve što je potrebno da zadrži Karija.

– Učinićemo sve što je potrebno da Kari ostane i da bude srećan. Znam da on želi da bude ovde, kao i mi. Zato i ne očekujem nikakve probleme oko njegovog ostatka – rekao je vlasnik kluba.

Kada je 2012. godine Stef Kari potpisivao ugovor sa Voriorsima, mnogi su taj posao videli kao rizičan s obzirom na brojne povrede koje je su ga veći deo sezone držale van terena. U periodu 2011-12 Kari je odigrao samo 26 utakmica, i iza sebe imao dve operacije zgloba, što je sve značajno uticalo na vrednost ugovora. U tom trenutku njegov dogovor sa Golden Stejtom mnogi su propratili komentarom da je Kari izuzetno dobro prošao, da bi se u narednih nekoliko sezona ispostavilo da je klub bio na dobitku. Odgovarajući na pitanje da li mu je tokom prethodnih sezona smetalo to što je mnogo manje plaćen u odnosu na lošije igrače od sebe, Kari je kazao „ako se žalim zato što zarađujem 44 miliona dolara tokom četiri godine, to znači da imam neke ozbiljne probleme.“

– Jedna od stvari koju mi je otac kazao jeste da nikad ne brojim pare druge osobe….. Sećam se da smo pre utakmice sa Sansima sedeli u hotelu Bob Majers, trener DŽekson i ja. Potpisivao sam ugovor i u tom trenutku sam razmišljao ‘Sa ovim parama moći ću da izdržavam porodicu. Zahvalan sam što znam da ću u naredne četiri godine sigurno igrati u NBA’ – rekao je Kari.

U ovom trenutku u Golden Stejtu desetorica košarkaša su postali slobodni igrači a da bi se produžio ugovor sa većinom njih, neki će morati da pristanu na manju zaradu. Ovogodišnji MVP Kevin Durant najavio je da je spreman da prihvati manju platu da bi se sačuvalo jezgro tima.

– Ovo je poseban tim. Naravno radi se o poslu i ništa nije sigurno, ali imam utisak da možemo da se dogovorimo tako da svi imamo priliku da sledeće godine ponovimo ovaj uspeh. Lakše je reći nego uraditi, ali to je cilj. Želimo da ostanemo zajedno – rekao je Durant, čiji bi pristanak na manju platu značio da tim može da zadrži Andrea Igudalu i Šona Livinstona.

I Stef Kari je potvrdio da je većina igrača spremna da žrtvuje deo svoje zarade da bi tim ostao nepromenjen.

– Niko nije primoran da tako razmišlja, ali mi svi znamo da je za nas najbolje da uradimo sve što je potrebno da bismo zadržali ovaj tim. Ja tako razmišljam i znam da i Kevin Durant tako razmišlja – kazao je Kari.

Pored Stefa Karija i Kevina Duranta, slobodni igrači u Golden Stejtu su i Dejvid Vest, Ian Klark, Zaza Pačulija, Džaval Mekgi, Džejms Majkl Makadu, Mat Barns, Andre Igudals i Šon Livinston.

Desetorica najskupljih

Lebron DŽejms Klivlend 30,9

Majk Konli Memfis 26,5

Demar Derozan Toronto 26,5

Džejms Harden Hjuston 26,5

Al Horford Boston 26,5

Rasel Vestbruk Oklahoma 26,5

Kevin Durant Golden Stejt 26,5

Dirk Novicki Dalas 25

Karmelo Entoni Njujork Niksi 24,5

Damijan Lilard Portland 24,3

*u milionima dolara

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari