MVP nagrada je jedno, a uticaj na igru nešto drugo: Denver bez Jokića ne može, dok Fila i bez Embida pobeđuje 1Foto: Beta/AP Photo/David Zalubowski

Džoel Embid je zasluženo dobio nagradu za najkorisnijeg igrača sezone, međutim, kada se pogleda uticaj na igru dvojice najvećih takmaca, jasno je da je Nikola Jokić nemerljivo bitan za Denver Nagetse.

Nalik prošlosezonskom „nadgornjavanju“ za MVP nagradu i da je za tekuću najkorisnijim igračem proglašen Nikola Jokić apsolutno bi izbor bio na mestu.

Jednostavno, možda i najbitniji parametar u proceni ko je igrač koji kompletnim partijama zaslužuje najvrednije priznanje u ligaškom delu sezone, prema uticaju na kompletnu igru saigrača Nikola Jokić je nemerljivo bitniji za Denver nego li Džoel Embid za igru Filadelfije.

Prema net rejtingu, statističkom parametru koji ocenjuje koliko na produktivnost ekipe utiče jedan igrač, tačnije ukupan broj poena – Jokić ima 4,7. Bez njega na parketu, Denver je na – 3,9.

Kada je Filadelfija u pitanju, sa Džoelom Embidom Siksersi imaju net rejting 3,8, međutim, bez Kamerunca čak 7,2.

U mečevima na kojima Jokić nije igrao za Nagetse, a bilo ih je ukupno 13, Denver je ostvario svega pet pobeda, uz osam poraza. Sa njim na čelu, imao je skor 48-21.

Embid je u toku ligaškog dela propustio 16 utakmica i na njima je Filadelfija ostvarila čak 11 trijumfa. Sa Kamernucem kao liderom Siksersi imaju odličnih 43-23.

Interesantno je i da bez Embida Fila u proseku ubacuje 118,4 poena, a sa njim u sastavu četiri poena manje. Takođe, pogađa više trojki, ima više asistiranih poena i ono što je posebno zanimljivo i više skokova.

Embid je predvodio ligu u broju utakmica sa 35 ili više postignutih poena (28) i upisao najviše nastupa sa 50 ili više poena još od Karima Abdul Džabara.

Na suprotnoj strani, osim što je „koketirao“ sa tripl-dabl prosekom – 24,5 poena, 11,8 skokova i 9,8 asistencija, Jokić je prema „istinskom šutu“, statističkom parametru koji objedinjuje sve šuteve jednog igrača, na impresivnih 70,1 odsto po čemu je bolji od Embida (65,5 odsto).

U skokovima i asistencijama, Jokić je među trojicom najdominantnijih košarkaša ove seozne, posledično, ispred Kamerunca.

Istovremeno, zabeležio je 29 tripl-dabl učinaka ove sezone, dok je Embid to učinio samo jednom.

Jokić je lider u ligi i u igri na niskom postu, a sve to radio je beleživši više asistencija, uz bolje procente šuta nego u MVP sezonama.

Džoel Embid je odigrao 66 utakmica ove sezone i imao procenat pobeda od 65,2 odsto (43 trijumfa). Nikola Jokić je upisao tri nastupa viša, uz procenat 69,6 odsto (48 trijumfa).

U jedinom direktnom okršaju ove sezone, s obzirom na to da je Embid propustio gosotvanje Denveru, Kamerunac je individualno bio bolji sa 47 poena i 18 skokova. Jokić je meč u Pensilvaniji završio sa 24 poena, devet asistencija i osam skokova.

Prema defanzivnom rejtingu, Embid je bolji, s obzirom na to da sa njim u gir Fila u proseku prima 108,8 poena na 100 poseda, dok Denver sa Jokićem u igri rivalu dopušta 109,6.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari