Na Monžuiku dva najbrža debitantska gola u istoriji Barselone između kojih je 27 godina 1Foto: EPA-EFE/ALBERTO ESTEVEZ

Barselona u subotu (16.15 časova) u najvećoj utakmici španskog fudbala dočekuje Real kao jedina bez poraza u prvih deset kola (sedam pobeda), ali s bodom manje od najljućeg rivala, koji deli prvo mesto s drugim katalonskim timom – Đironom.

El klasiko se prvi put igra na stadionu s odomaćenim nazivom Monžuik po brdu iznad grada. Zvanično ime mu je od 2001. „Ljuis Kompanjis” u čast predratnog predsednika Republike Katalonije, koga je Frankov režim pogubio 1940. u zamku na tom visu.

Važeći prvak se preselio za ovu sezonu jer se njegov Nou Kamp obnavlja u modernom ruhu. Plaća se kirija gradu, vlasniku objekta koji je stekao pravo da se ukrasi atributom olimpijski jer je bio poprište atletskih borbi na Letnjim igrama 1992, a i arena za ceremonije otvaranja i zatvaranja.

Barselona je tu prethodni put bila domaćin 1996. S obzirom na to da je na Nou Kampu stavljan novi busen zbog rđavog stanja igrališta, sastala se na Monžuiku kao finalista kupa s osvajačem duple krune madridskim Atletikom u prvoj utakmici za Superkup Španije.

Prestonički tim s Radomirom Antićem na klupi i njegovom produženom rukom u igri Milinkom Pantićem s „desetkom” na leđima ponovo je bio kost u grlu moćnom katalonskom sastavu, na ravnoj nozi s njim u većem delu meča. Barselona je povela s 2:0 preko Brazilaca Ronalda i Đovanija, Atletiko je u 57. minutu izjednačio Pantićevim golom iz penala, ali je kasnije izgubio dah.

Barselonin trener Englez Bobi Robson sa svojim nadahnutim pomoćnikom Portugalcem Žozeom Murinjom posegao je u 72. minutu za poslednjim adutom u prvoj utakmici sezone. Umesto Luisa Enrikea uveden je argentinski napadač Huan Antonio Pici, pojačanje tog leta iz Tenerifea.

Ubrzo pošto je kročio na teren umakao je protivničkoj odbrani i rutinski je savladao Hosea Fransiska Molinu. Nije prošlo ni 40 sekundi od njegovog ulaska.

Postao je najbrži strelac debitant u istoriji kluba. Do njega to je zvanje nosio proslavljeni engleski golgeter Gari Lineker, koji je Barseloni pristupio posle Svetskog prvenstva 1986. u Meksiku, gde se istakao kao najubojitiji sa šest golova.

Došao je po želji trenera Terija Venejblsa, svog zemljaka. Na debiju, na meču prvog kola španske lige protiv Santandera na Nou Kampu, dao je oba gola (2:0), a prvenac u 2. minutu (prednost udvostručio u 25).

Posle Picijevog pogotka Barselona je još dvaput zatresla Atletikovu mrežu – 5:2. Kapital za revanš umalo da joj se istopi na stadionu „Visente Kalderon”. Savladana je, ali s nedovoljnih 3:1.

Iz sličnog razvoja događaja na Monžuiku 27 godina kasnije ispisana je nova stranica klupske istorije. Gost u desetom kolu bio je Atletik iz Bilbaoa, koji je odolevao i izgledalo je da će se vratiti kući bez Barselonine lopte u mreži prvi put posle 14. aprila 1985 (0:0, na golu baskijskog tima Andoni Zubizareta, kasnije Barsin proslavljeni vratar, trener Havijer Klemente).

Ćavi Ernandez se odlučio da u 79. minutu ukaže prvu priliku još jednom dragulju čuvene La Masije. U vatru je bačen Mark Giu. Još maloletni napadač (17 godina, devet meseci i 18 dana) samo jednom je prethodno bio saigrač s prvotimcima, na meču u Japanu u čast bivšeg Barselononog asa Andresa Inijeste, koji se od fudbala oprostio u dresu Visela iz Kobea.

Posle 34 sekunde u igri Giu je dao gol, ispostavilo se pobedonosni. Gledano od njegovog rođenja 2006. u Granoljersu u središnjoj Kataloniji najbrži Barselonin strelac rezervista bio je Brazilac Rafinja, koji je postigao pogodak za 39 sekundi kada je u maju 2016. u ligaškoj utakmici na Nou Kampu s 5:0 preslišan gradski rival Espanjol.

Giu je najmlađi najbrži strelac na debiju u istoriji španskog prvenstva (još sedmorica su prve golove dali u prvoj utakmici pre 18. rođendana), ali ne i najbrži uopšte.

Horheu Galanu iz Osasune je trebalo 29 sekundi po ulasku u igru da na Zorilji zatrese mrežu domaćeg Rajo Valjekana za pobedu s 2:1 u septembru 2009. Već mu je bilo 20 godina.

Dijego Gonzalez, takođe poslat s klupe za rezerve, dao je gol posle 30 sekundi u Seviljinom porazu s 4:1 kod kuće protiv Granade u pretposlednjem kolu 2016. I on je bio dobro zagazio u punoletstvo.

Giu je nadmašio Atletikovog posleratnog igrača Manuela Horhea, strelca svog prvog pogotka posle 35 sekundi (1945).

U ovoj sezoni se među Barseloninim biserima već istakao Lamin Jamal, koji je u anale kluba ušao kao njegov najmlađi strelac svih vremena sa 16 godina, dva meseca i 25 dana. Giu je izbio na šesto mesto, a potisnuo je argentinskog asa Lionela Mesija.

Barselonina živa legenda je prvi gol dao 1. maja 2005. kada je na asistenciju Brazilca Ronaldinja potvrdio pobedu protiv Albasetea (2:0) na ligaškom meču pred više od 90.000 gledalaca na Nou Kampu. Bilo mu je 17 godina, deset meseci i nedelju dana.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari