Na putu za pretprošli vek: Liverpul još jednom ide ka rekordu koji je postavljen kad je rođen Enfild 1Foto: EPA-EFE/PETER POWELL

Liverpul je prebrinuo jednu brigu u fudbalskoj Ligi Evrope.

Obezbedio je mesto u osmini finala kao prvi u grupi pošto je u pretposlednjem kolu na svom igralištu savladao Lask iz Linca s 4:0.

U austrijskom timu Filip Stojković je zamenjen u 61. minutu, a Branko Jovičić je ostao na klupi. Obojica su bivši Zvezdini igrači.

Salahov 199. gol

Pogotke su dali sva tri Liverpulova napadača. Kolumbijac Luis Dijaz je načeo protivnika u 12. minutu, Holanđanin Kodi Gakpo je bio strelac u 15. i 90, a egipatski as Mohamed Salah, najbolji među „redsima“, postigao je u 51. minutu iz penala 199. gol od dolaska na Enfild pre šest godina.

On je već neko vreme treći najubojitiji u istoriji slavnog kluba (sledi Stiven Džerard sa 186). Kad bi rešio da ostane i posle juna 2025, kad mu ističe važeći ugovor, možda bi i mogao da dostigne Rodžera Hanta (261), ali velšku gol-mašinu Jana Raša (336) nikako.

Od početka sezone „crveni“ su ostvarili pobede u svih deset utakmica kod kuće (šest u Premijer ligi Engleske). Od kada ih vodi nemački trener Jirgen Klop (oktobar 2015), to je najbolja serija od starta, ali ne i u klupskim analima.

Jedanaest ih je bilo u šampionskoj 1972/73, a trinaest 1985/86, isto u sezoni lovora, ali bez evropskih iskušenja jer su engleski klubovi izbačeni iz takmičenja UEFA zbog tragedije na Hajselu.

Pre 130 godina

Rekord je ipak stoletni. U prvoj Liverpulovoj sezoni u ligaškom sistemu domaćeg fudbala, 1893/94, kad je klub igrao u Drugoj diviziji, kod kuće je postignuto svih 14 pobeda i još dve u kupu. Zahvaljujući takvoj niski „redsi“ su se s prvog mesta drugoligaškog karavana domogli najboljeg društva.

Prvi put su zaigrali na Enfildu, koji je kapije otvorio 9. septembra 1893, pre 130 godina.

Na putu za pretprošli vek: Liverpul još jednom ide ka rekordu koji je postavljen kad je rođen Enfild 2
Foto: EPA-EFE/PETER POWELL

S deset radosti uzastopce pred svojom publikom Liverpul je na tragu još jednog dostignuća engleskog fudbala za sva vremena, budući da je na svakom od tih mečeva pobeđivao s najmanje dva gola razlike.

Vulverhempton je imao 12 takvih domaćih uspeha u nizu 1939, u predvečerje moratorijuma na fudbal u njegovoj kolevci zbog mirisa Drugog svetskog rata.

Liverpul na Enfildu igra sledeće dve utakmice u prvenstvu u nedelju protiv Fulama, a 17. decembra s Mančester junajtedom. Zatim mu tri dana kasnije na megdan dolazi Vest Hem u četvrtfinalu Kupa ligaša, a za njim Arsenal u Premijer ligi.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari