Na vrhu rešeno, gužva na dnu 1Foto: Starsport

Što se babi snilo, to joj se i zbilo u ligi od 20 klubova.

Ono što se znalo na početku sezone obistinilo se u drugom delu, a to je da je sve u gornjem delu tabele potpuno rešeno, iako ima još osam kola do kraja. Jedina neizvesnost odnosi se na selidbu u niži rang takmičenja.

Crvena zvezda još samo teoretski nije šampion. U kvalifikacije za evrokupove ići će još i Partizan, Čukarički i Vojvodina (pomeranje moguće samo u slučaju da neko iz nižeg dela tabele osvoji Kup Srbije). Radnik, Spartak, TSC i Proleter osigurali su gornji deo tabele i opušteni su za bodove do kraja prvenstva, što bi u slučaju da bude sumnjivih rezultata moglo da bude pogubno kada izbije svađa „malih“ oko toga ko treba da ispadne.

Na dnu su praktično sigurni Bačka, Mačva i Zlatibor, dok će se za preostala tri mesta za niži rang voditi žestoka bitka. Inđija, Napredak i Rad za sada se nalaze u opasnoj zoni, ali u istoj ih lako mogu smeniti Javor i Novi Pazar, a možda čak i Voždovac, Metalac, Radnički Niš i Mladost.

Upravo zato što je na vrhu sve rešeno ostavljen je prostor za mahinacije, pa će svaki poraz nekog iz gornjeg doma biti pod većom lupom nego što bi to uobičajeno bio slučaj. Žalbe i primedbe onih iz donjeg dela tabele sve su učestalije kako sezona odmiče, a biće sigurno još žešće kako se seoba u Prvu ligu Srbije bude bližila.

Na Zajednici klubova i FSS biće težak zadatak da ne dozvole da pod pritiskom liga naredne sezone broji više od 16 klubova. Ove smo uvideli da je 20 ekipa previše, a fudbalski stručnjaci tvrde da najjjače takmičenje Srbije ne bi smelo da ima više od 10 ili 12 klubova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari