Nacionalni stadion: Skup i (ne)potreban 1foto: Srdjan StevanovicStarsportphoto ©

Izuzetno loša posećenost na utakmici koju je fudbalska reprezentacija Srbije igrala u Beogradu protiv Norveške, i tek nešto bolja na meču protiv Slovenije, pokrenule su još jednom pitanje da li je Srbiji potreban Nacionalni stadion.

Uz sve ekonomske nedoumice vezane za samoodrživost takvog projekta, nametnula se i ova sociološka- šta će stadion bez publike?

Nebojša Leković, bivši predsednik Fudbalskog saveza Srbije, smatra da Srbiji treba nacionalni stadion jer se moraju stvoriti dobri uslovi za budućnost našeg fudbala.

– Nacionalni stadion nam je potreban i zbog organizacije nekih velikih sportskih događaja. Ova dva stadiona na kojima igra reprezentacija, „Rajko Mitić“ i stadion Partizana, se jedva provlače kod UEFA za odigravanje evropskih utakmica. Ekonomska isplativost je na dugom štapu, ali treba imati u vidu da bi izgradnju dobrim delom finansirala FIFA i UEFA ili sredstva iz nekih fondova koje možemo dobiti bespovratno. Nenormalno je da utakmice reprezentacije prati ovako mali broj ljudi.

Novica Tončev, ministar bez portfelja u Vladi Srbije takođe nema dilemu oko opravdanosti takve investicije

– Kao neko ko lično voli fudbal i sport, uvek sam za to da se izdvajaju sredstva za ulaganje u sport, jer je to jedan od načina da se mladi sklone sa ulica i uče zdravom životu i pravim vrednostima. Ali, to sve treba da bude usklađeno sa mogućnostima države i njenim prioritetima.

S druge strane, ima i skeptičnih po tom pitanju. Milan Kovačević, ekonomista i savetnik za strana ulaganja smatra da se u aktuelnoj krizi mora biti racionalan u trošenju.

Postoje mnoge stvari koje su nam potrebne. Treba imati štednju i novce koristiti pametno kako bi se životni standard građana poboljšao a efekti ekonomske krize ublažili. Građani putem inflacije itekako osećaju posledice rata u Ukrajini i zato moramo oprezno razmotriti u koje ćemo projekte novac ulagati u narednom periodu.

Najeksplicitnije protiv je Boško Obradović, predsednik Dveri.

– Nacionalni stadion nam nije potreban jer ih imamo više odgovarajućih na kojima reprezentacija može da igra, a ta sredstva treba uložiti u povećanje minimalnih penzija, početni kapital za pokretanje privatnog preduzetništva mladih ili u Fond za kreditiranje domaće privrede i poljoprivrede.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari