Nađa Higl: Bolujem od teške, autoimune bolesti 1Foto: EPA / PATRICK B. KRAEMER

Plivačica i bivša prvakinja sveta na 200 metara prsno Nađa Higl objavila je tekst o tome kako se suočila sa tim što boluje od teške autoimune bolesti.

Bivša reprezentativka Srbije pisala je o tome kroz kakva je iskušenja prolazila i koliko je hrabrosti potrebno da bi čovek ostao na nogama kada se suoči sa tim da je bolestan, prenosi Sport klub.

„Našla sam se u situaciji da su svi simptomi jednostavno bili zamaskirani zbog stanja u kom sam se nalazila. Tri puta nedeljno sam u bolnici primala gvožđe, međutim nije bilo pomaka. Došlo je do toga da će mi možda biti neophodna transfuzija, što me je užasno plašilo. Svi simptomi su ukazivali na pankreatit, što su kasnije analize i potvrdile…

Verujte mi, nisam bila svesna u kojoj sam se opasnosti nalazila. Hitno su me prebacili na intenzivnu negu u Višegradskoj bolnici i pristupili svemu veoma ozbiljno. Konstatovano je da sam zaradila klostridiju, međutim i nakon duge terapije, odlazak u toalet je postao svakodnevnica…

Na nagovor kume, otišla sam na kolonoskopiju, gde su, čim su malo zašli u crevo, videli o čemu se radi jer je crevo bilo u katastrofalnom stanju. Dijagnostikovan mi je ulcerozni kolitis, bolest debelog creva. U prvi mah sam bila užasnuta što je to autoimuna bolest koja će me pratiti do kraja života. Počela sam sa terapijom, i nadala se poboljšanju, ali nakon nekog vremena sam opet pala jer nije bilo napretka.

Tek kada sam hospitalizovana na odeljenju za gastroentrelogiju na Zvezdari, počela sam da osećam boljitak. Moja borba i dalje traje, još uvek nisam ušla u remisiju, ali imam dva najlepša motiva za borbu“, napisala je u jednom delu teksta Nađa Higl.

U Rimu 2009. godine bila je autsajder u trci sa favorizovanim plivačicama poput Rebeke Soni, Mirne Jukić, Anamei Pirs, ali je trku završila na prvom mestu, podseća Sport klub.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari