Nagrada predsednika Uefe lekarima i kapitenu Danske zbog spašavanja Eriksena 1Kristijan Eriksen Foto: Friedemann Vogel / POOL (arhiva)

Osmorica lekara i kapiten fudbalske reprezentacije Danske Simon Kjer dobili su danas predsedničku nagradu Evropske fudbalske unije (Uefa).

Oni su na meču grupne faze Evropskog prvenstva, 12. juna ove godine spasili danskog reprezentativca Kristijana Eriksena, koji je doživeo srčani udar na terenu.

Eriksen je nakon što mu je ugrađen defibrilator napustio bolnicu u Kopenhagenu, 18. juna, i sada se prema oceni milanskog Intera, za koji nastupa nalazi u odličnom stanju, ali još uvek nije poznato da li će nastaviti igračku karijeru.

„Svako je znao svoju ulogu i znali smo šta radimo. Ostavili smo emocije u svlačionici. Nakon toga smo, naravno reagovali kao i svi drugi“, rekao je lekar Mogens Krojcfeld, koji je danas takođe odlikovan.

Nagrada predsednika Uefe nastala je 1998. godine, i dodeljuje se za „izuzetno dostignuće, visoku profesionalnost i izuzetne lične kvalitete“.

„Beskrajno se divim izuzetnoj reakciji i smirenosti koju su pokazali lekari i medicinski tim. To je bilo presudno za Kristijanovo preživljavanje“, rekao je predsednik Uefe Aleksander Čeferin.

Nagradu je prošle godine dobio bivši fudbaler Obale Slonovače Didije Drogba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari