Najbolje izdanje Mažića 1Foto: N1

Suđenje u četvrtfinalu očekivano je bilo na višem nivou u odnosu na prethodne utakmice, jer su ga sudili najkvalitetniji arbitri i oni u najboljoj formi, kakvi se inače delegiraju za sam kraj prvenstva.

Meč Francuske i Urugvaja vodio je pomalo teatralni Pitana, u svom stilu, dakle sigurno i bez puno propusta, osim u 68. min kada se nije baš najbolje snašao u situaciji Mbapeovog simuliranja prekršaja od strane Rodrigeza. Godin, Suarez i Pogba su to probali da to reše na svoj način i nastala je velika gužva koja je mogla da se pretvori u veći incident. Sudija se odlučio da posle svega javno opomene Mbapea i Rodrigeza, neopravdano. Ako je Mbape sankcionisan zbog simuliranja, Rodrigez ne može biti opomenut zbog prekršaja, a glavni krivci za gužvu i incident su ostali nekažnjeni. „Finale pre finala“ je odlično sudio naš Mažić i ovo je bilo njegovo najbolje sudjenje na prvenstvu. Dobra procena prekršaja u nekoliko navrata, posebno u kaznenom prostoru, kao i puna kontrola ponašanja igrača i izuzetno dobra saradnja sa pomoćnicima svrstali su ga u najozbiljnije kandidate za finale.

Susret Engleske i Švedske, sa Kujpersom u ulozi glavnog arbitra, potvrdio je moje mišljenje da su pomoćne sudije najslabija karika na ovom SP. U dve najzanimljivije situacije postupili su upravo suprotno uputstvima. U prvom poluvremenu igrač Švedske je bio zaustavljen u izglednoj situaciji za postizanje pogotka, a nije bio u nedozvoljenoj poziciji, kada je pomoćnik trebalo da sačeka završetak akcije. Zatim je njegov kolega na suprotnoj strani kasno signalizirao ofsajd poziciju napadača Engleske, iako je on bio usamljen, te niko drugi nije mogao igrati tom loptom. Kujpers je dva identična igranja rukom okarakterisao na drugačiji način, zato što je u jednoj situaciji odbrambeni igrač igrao rukom, a u drugoj napadač. Naravno, u prvoj situaciji je pustio da se nastavi igra, a u drugoj je prekinuo, a nije trebalo ni u jednoj. Rezultatski najneizvesnija utakmica imala je najmanje spornih trenutaka, čemu je vrlo doprinelo ponašanje igrača. Brazilac Sandro Rici zadovoljio je vođenjem duela Hrvatske i Rusije, iako je nekoliko puta svirao prekršaje posle duela s korišćenjem ruku, a nije bilo opravdanja za to.

Autor je bivši fudbalski sudija i komesar suđenja

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari