Najbolje treba da putuju u Rio 1Foto: STARSPORT

S obzirom da smo imali tri takmičarke u pištolju obuhvaćene programom OKS RIO 2016, Zoranu Arunović i Bobanu Veličković u 2. kategoriji i Jasnu Šekarić u 3. kategoriji, a samo dve olimpijske kvote, morali smo da odredimo dve najspremnije takmičarke koje će biti u timu za Rio.

 To je bilo potpuno čisto kao suza i tu su Zorana i Bobana neprikosnovene u odnosu na Jasnu. Medijska bura je izazvana Jasninim izjavama o njenom nastupu na OI iako je u sportu normalno da se timovi saopštavaju od strane selektora a ne sportista – kaže za Danas Srećko Pejović, sportski direktor streljačke reprezentacije, objašnjavajući odluku da se u timu za Rio nađe Zorana Arunović a ne Jasna Šekarić koja je ispunila olimpijsku kvotu za Igre u Brazilu 2014. godine.

On naglašava da Šekarićeva, koja je rekorderka po broju olimpijskih nastupa, uživa veliko poštovanje u Streljačkom savezu za rezultate koje je postigla u toku svoje tridesetogodišnje karijere i “teško da će je neko uskoro prevazići”. Ipak, kako kaže, “nije bilo moguće da se kriterijumi izigraju i da se slabiji sportista pošalje na najznačajnije svetsko takmičenje”.

Pejović ističe da pravila Međunarodnog olimpijskog komiteta i ISSF-a predviđaju da olimpijska kvota pripada zemlji a ne pojedincu, što znači da države prave svoj sistem kvalifikacija kako bi do određenog roka stvorile najbolji tim za OI. Streljački savez Srbije kao kriterijume za odlazak u Brazil uzeo je rezultate postignute na tri velika takmičenja ove godine (Prvenstvo Evrope u Đeru, Svetski kup u Riu i Minhenu), kao i mesto na svetskim rang-listama.
Na prethodno pomenutim takmičenjima Zorana Arunović ima polovičan učinak. Na Evropskom prvenstvu u Đeru osvojila je bronzu u disciplini vazdušni pištolj u pojedinačnoj konkurenciji, a ovoj medalji pridodala je još i zlato u disciplini vazdušni pištolj miks sa Damirom Mikecom. Na svetskim kupovima pak nije uspela da se plasira u finale – u Riju je zazela 10. mesto a u Minhenu 28. Na drugoj strani Jasna Šekarić je na pomenutim takmičenjima osvojila 66, donosno 44. mesto, dok na PE u Đeru nije učestvovala na osnovu kriterijuma za ovo takmičenje. Takođe, na rang listi Svetske streljačke federacije Zorana zauzima 14. mesto dok je Jasna 46.

– Po pravilima ISSF u svakoj disciplini jedna zemlja može da osvoji dve kvote. U vazdušnom pištolju, kada je Bobana Veličković osvolila drugu kvotu u toj disciplini (nakon što je prvu izborila Jasna Šekarić, prim. aut.), niko više nije mogao da to uradi. Postojala je mogućnost da Zorana Arunović osvoji kvotu u MK pištolju ali objektivno tu nismo gajili velike nade – kaže Pejović, naglašavajući da je Zorana posle zatvaranja mogućnosti za kvotu u kontinuitetu osvojila tri zlata (na Prvim evropskim igrama u Bakuu, na četvrtom Svetskom kupu u Gabali i na Finalu Svetskog kupa), kao i da je uzela veliki kristalni globus za 2015. godinu, završivši godinu na prvom mestu svetske rang-liste u vazdušnom pištolju.

Na pitanje da li je Streljački savez mogao ranije da izađe sa ovom odlukom, Pejović kaže da je i posle Prvenstva u Đeru mogu da “preseče i odredi tim za Rio”, ali da je želeo da sačeka završetak takmičenja na kojima je plasman uziman kao kriterijum za učešće na OI u Brazilu.

– Posle završetka Svetskog kupa u Minhenu bilo je potpuno jasno ali se čekao UO Saveza da ozvaniči tu odluku i ona je donešena gotovo jednoglasno sa samo jednim suzdržanim članom – kaže Pejović.
Sportski direktor podseća da je pre četiri godine doneta slična odluka – kada se u srpskom timu našla Jasna Šekarić a ne Dimitrija Grgića. U tom trenutku legendarna srpska sportiskinja nije imala ispunjenu normu, ali jeste beležila dobre rezultate na kupovima koji su prethodili igrama, dok je Grgić na drugoj strani učešće u Londonu uspeo da osigura godinu dana ranije. Po rečima Pejovića u obe situacije odluka je doneta na osnovu rezultata i kriterijuma da zemlju treba da predstavljaju u tom trenutku najbolji sportisti.

Jasna Šekarić, učesnica sedam Olimpijskih igara u nizu, ima osvojenih pet medalja – zlato (Seul, 1988. u disciplini 10 metara vazdušni pištolj), srebro (Barselona, 1992; Sidnej, 2000 i Atina, 2004, u istoj disciplini), bronza (Seul, 25m vazdušni pištolj). Najtrofejnija srpska olimpijka takođe je proglašena za najboljeg strelca sveta 20. veka, a sa ukupno 108 finala na svetskim kupovima nalazi se na prvom mestu večne liste. U preko 100 završnica SK, Jasna Šekarić je osvojila 61 medalju (37 zlatnih, 14 srebrnih, 10 bronzanih), pa je i po tom kriterijumu na prvom mestu, kako po ukupnom broju, tako i po broju zlatnih medalja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari