Najveći takmaci Partizana - Virtus, Valensija, Metropolitan 1foto:ABAliga.com

Nova sezona u Evrokupu svakako će biti istorijska. Prvi put od osnivanja, takmičiće se čak 20 klubova podeljenih u dve grupe, sa dvokružnim sistemom. Po osam najboljih plasiraće se u osminu finala i sve do kraja eliminacione faze, zaključno sa finalnim duelom, igraće se na jednu dobijenu utakmicu. Sezona startuje 19. oktobra, a većina učesnika imaće za cilj da se plasira u finale takmičenja što bi trebalo da predstavlja garanciju igranja u Evroligi naredne takmičarske godine.

Povratkom Željka Obradovića, i ulaganjem velikih finansijskih sredstava, Partizan je postao jedan od favorita za prolaz do same završnice, međutim na tom putu će imati vrlo kvalitetne takmace poput Virtusa, Metropolitana, Valensije, Venecije…

Crno-beli su u Grupi A i prvi duel odigraće u utorak (19.30) u Hamburgu.

Objektivno gledano, Partizan je imao sreće pri žrebu za grupnu fazu, s obzirom na to da od najvećih konkurenata ima Metropolitano i Lokomotivu Kubanj, dok su Huventud i Andora kvalitetni timovi, koji ipak spadaju u krajnji prosek španske Endesa lige.

Partizanu će biti bitno da u takvoj konkurenciji zauzme jedno od prva dva mesta i tako sve do kasne faze takmičenja izbegne takmace formata Virtusa, Valensije, Venecije, Promiteasa, Budućnosti, Burga, pa čak i nemačkog Ulma.

Francuski Metropolitano će možda biti i najveći konkurent Partizana; dugogodišnji selektor Francuske, Vensan Kole je preuzeo ekipu i sastav ojačao iskusnim košarkašima, prevashodno na spoljnim pozicijama.

Vil Kamings, Kejt Hornsbi, Bandža Si i Džordan Mekre potvrda su želje kluba da se umeša u u borbu za mesto u Evroligi.

Zadržan je pritom nukleus tima, pod košem ojačan i sa Vinsom Hanterom koji je poslednjih sezona uspešno nastupao za Virtus. Metropolitano je odlično startovao u prvenstvu Francuske (3-1), uspevši, recimo, i da ubedljivo pobedi Monako kod kuće (prošlosezonskog osvajača Evrokupa).

Lokomotiva nesumnjivo poseduje kvalitet, ali je uvodni utisak da nema toliko snažan tim, odnosno da su u klubu rešili da veći prostor daju domaćim igračima. To je osetno i na startu VTB lige (2-1), iako je ekipa tokom leta pojačana i nekim doskorašnjim NBA igračima. Greg Vitington i Džonatan Motli upravo su novajlije na poziciji petice sa iskustvon nastupanja i u NBA.

Trener Pašutin na spoljnim pozicijama imaće rešenja u vidu izvanrednog strelca Erika Mekaluma, a tu je i zanimljivi plejmejker Darijus Tompson, koji je letos stigao iz Brindizija.

Za Lokomotivu nastupa i naš Ivan Paunić; u klubu je ostao korpulentni centar Alan Vilijams, međutim  ostatak rotacije mahom čine nedovoljno iskusni ruski igrači, među kojima su i vrlo talentovani Sergei Dolinin i Andrei Martiuk. Huventud, Andora, Leitkabelis i Turk Telekom svakako su kvalitetne ekipe ali ne u meri da bi mogli da dobrano ugroze ambicije Partizana.

Huventud ima, recimo, sijaset mladih igrača: Janik Kreg, Pep Buskets, Kris Helmanis, Arturs Žagars, Žoel Para, Žombor Maronka; Andora, pak, prekaljenu ekipu predvođenu odličnim trenerom Ibonom Navarom, u čijim redovima je naš Mario Nakić ubedljivo najmlađi.

Turk Telekom je dosta uložio, doveo prekaljene asove: Eron Herison, Tajler Enis, Oktavius Elis, Džahuan Džonson…

Grupa B je u tom pogledu još kvalitetnija. Opšti je utisak da je Virtus glavni favorit za osvajanje Evrokupa.

Umesto Aleksandra Đorđevića, ekipu je preuzeo uspešni Serđo Skariolo i već formiran, odličan tim, dodatno pojačao strelcem kakav je Isaia Kordinie, talentom formata Nikola Meniona i Tajšona Aleksandera, znanja, snage i atleticizma pod košem u vidu Kevina Hervija, Mama Žaitea, Džakaria Simpsona (zamenio povređenog Ekpea Juda).

Valensija je možda nešto slabija u odnosu na prethodne sezone, ali su novajlije Nenad Dimitrijević, Lopez-Arostegi, Hasiel Riveiro, odnosno povratnik Viktor Klaver, uz nepromenjeni nukleus tima, predvođeni odličnim stručnjakom Huanom Penarojom „paket“ koji bi na kraju mogao da bude ukrašen evroligaškom mašnicom. Promiteas i Venecija su takođe vrlo kvalitetni, naročito Venecija koja je na nepromenjeni nukleus tima pridodala izuzetno prekaljene igrače (Viktor Sanders, Džef Bruks, Tarik Filip, Martinas Ehodas, Vasilis Haralampopulos, Mikele Vitali). Budućnost i Cedevita Olimpija, kao i Ulm biće vrlo nezgodne i ambiciozne ekipe, baš kao i Gran Kanarija, pogotovo na Kanarskim ostrvima (naporna putovanja, nadmorska visina), odnosno Burg.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari