Napadači pod obavezno 1Foto: FK Partizan

Dva dana pošto im je predsednik kluba Milorad Vućelić, pre izlaska na jedan od terena u trening centru crno-belih, poručio da je došlo vreme da se posle dve sušne godine vrate osvajanju domaćih trofeja, ne izgovarajući reč titula iz tradicionalnih govora na početku priprema, fudbaleri Partizana danas odlaze u slovenački Ptuj, da odrade glavnu fazu sklapanja mozaika za takmičarsku 2021/2022.

A u njoj bi neka nova lica trebalo da budu zadužena za postizanje (većine) golova, s obzirom da je najčešći egzekutor Takuma Asano od maja na drugoj adresi, a u timu nema takvog (u kontinuitetu) korisnog ofanzivca na boku niti izrazitog napadača, kadrog da razvlači protivničku defanzivu i rešeta mreže, dok se za izrazitog špica Žana Kristofa Bajbeka nema više strpljenja.

– Dovodimo dva napadača, jednog klasičnog i drugog koji igra po boku i u sredini. Jasno vam je u kom pravcu idemo. Bajbek je imao najviše problema, stalno u povredama, psihički i fizički nije odgovorio na najbolji način, pritom je zakasnio na pripreme. Verovatno ćemo taj slučaj rešiti na najbolji način… Ne smemo da pogrešimo sa napadačem. Biće neko ko je proveren. Da nam bar jedan takav igrač da sigurnost, da se ne kockamo – nije krio trener Aleksandar Stanojević na oficijelnoj prozivci, sa koje se krenulo u sezonu u kojoj valja vratiti (makar) Kup trofej i, ako je ikako moguće, opariti se od grupne faze Lige konferencije.

Na kraju prošle sezone govorilo se da će mnogi prvotimci napustiti Humsku, ali to se (još) nije desilo, ili nema ponuda (za većinu) ili im se baš i ne ide. Tako i skupo plaćeni stranci Bibras Natho i Sejduba Suma, za sada, ostaju u veznom redu.

– Natho nije sporan. Što se tiče Sume, neću da ga se odričem, odličan je igrač, a da li će imati minutažu kojom bi on bio zadovoljan – ne znam. Možda će se izboriti – objašnjava šef struke srpskog viceprvaka, spremnog da u rotaciji koristi štopera Makija Banjka (ako ne krene preko), iako mu nije oprostio odbijanje ulaska u igru u poslednjem večitom derbiju, jer je „bio i ostao veliki profesionalac, i kada je igrao i kada nije“.

U tom slučaju se mora dovesti još jedan iskusan štoper, a možda se ukaže potreba i za kupovinom na drugim pozicijama.

– Ako imate naznake da igrači poput Saše Zdjelara ili Lazara Markovića imaju ponude… Voleo bih da ostanu, ali ako odu, onda ćemo tražiti novajlije na mestima zadnjeg veznog i bočnog napadača, videćemo da li strance ili domaće – navodi Stanojević, zadovoljan dovođenjem (po) jednog defanzivca i igrača sredine terena.

– Siniša Saničanin je standardni reprezentativac Bosne i Hercegovine, redovno je igrao i kod prethodnog i kod novog selektora. Poznaje ligu, ima dobru levu nogu, što nam omogućava da pozadi igramo sa trojicom. S njim ćemo dobiti i dobar skok… Pantića je doveo njegov kvalitet. Može da igra na više pozicija, kako na boku, tako i zadnjeg veznog. On zna šta znači nositi dres Partizana. Godinama se traži, stalno je bio pozajmljen igrač, sad prvi put ima stabilnost, nema obavezu prema Čelsiju. Mirnije glave će ući. Ne želim da ga opteretim velikim očekivanjima. Sigurno je kvalitetan igrač. Očekujem da postigne pet do sedam golova, rekao sam mu da mu zameram što je prošle sezone dao samo jedan. Da bude ono što od njega očekujemo – kaže trener Partizana.

Rostov na „generalci“

Ekipa Rostova izabrana je za poslednjeg test rivala na priprememama u Sloveniji, a taj duel zakazan je za poslednji dan boravka – 8. jul i igraće se u Rogaškoj Slatini. To će biti treći put da se ovom prigodom odmere tim iz Rusije i viceprvak Srbije, a prethodna dva susreta pripala su klubu sa Dona – u vreme trenera Miroslava Đukića bilo je 0:2 pre tri leta (takođe u Sloveniji), a eri Sava Miloševića 1:3 na zimskim pripremama 2020. u Kataru. Pre superligaške premijere u sezoni 2021/2020, 17. jula protiv Proletera u Novom Sadu, crno-beli će brusiti igru i formu još na prijateljskoj utakmici sa Krakovijom iz Poljske (4. jul), domaćim Koprom (30. jun) i tamošnjom Murom (26.6).

Asano u Bohumu

Posle povezivanja sa mnogim evropskim klubovima, bivši Partizanov krilni vezista Takuma Asano predstavljen je juče kao pojačanje Bohuma, a povratnik u nemačku Bundesligu objavio je da je sa reprezentativcem Japana sklopljen ugovor do 2024. godine. Što bi bila obična vest da najbolji strelac „parnog valjka“ prošle sezone nije pred njen kraj jednostrano raskinuo saradnju i svoju tajnu bežaniju naknadno objasnio neisplaćenim zaradama, neki od saigrača ga prozvali za izdaju uoči finala Kupa Srbije, a uprava najavila tužbu pred stranim fudbalskim instancama protiv brzonogog igrača, njegovog menadžera i budućeg kluba, u slučaju da Partizan ne dobije obeštećenje. Bohum tvrdi da ga je doveo kao „slobodnog agenta“, tj bez obaveza prema Partizanu, dok u Humskoj i ostaju pri tome da dug nije tako veliki kako tvrdi Asano i da se tempo isplata odvijao u granicama dozvoljenog kašnjenja.

Bivši član Arsenala u Partizanu je proveo dve nekompletne sezone i na 77 mečeva zabeležio 30 golova i 15 asistencija, a pre dolaska u našu Superligu potucao se po pozajmicama u Štutgartu, Hirošimi i Hanoveru.

Lalatović iz Niša u S. Arabiju

Radnički iz Niša ponovo je ostao bez trenera, jer je brže nego što se očekivalo aktiviran dogovor prvog čoveka kluba Ivice Tončeva i Nenada Lalatoviću o sporazumnom tazlazu u slučaju dobre inostrane ponude za novog (starog) šefa stručnog štaba superligaša sa „Čaira“. Samo 12 dana od dolaska doskorašnjeg stratega Vojvodine, osvajač Kupa Srbije sa „lalama“ dobio je i prihvatio poziv Al Batina iz Saudijske Arabije. Lalatović će za velike pare zameniti svog zemljaka Aleksandra Veselinovića, za kog se šuška da bi posle Vojvodine, Čukaričkog i Spartaka mogao da vodi baš klub sa Nišave.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari