Napadački ali bez jurišanja 1Foto: STARSPORT

Neće biti smak sveta ako Partizan ni drugo leto zaredom ne dočeka jesen na međunarodnoj mapi, ali neulazak u Ligu Evrope bio bi veliki udarac za klub koji je u poslednjih 10 godina igrao jednu Ligu šampiona i pet Liga Evrope, a ovog leta sačuvao bezmalo ceo tim osvajača majske duple krune i posle decenije vratio Miroslava Đukića na trenersku klupu.

Zato večerašnji duel sa Videotonom, pred praznim tribinama stadiona u Humskoj, i drugih 90 minuta za sedam dana imaju prefiks „dvomeč sezone“.

– Nalazimo se pred važnom utakmicom za Partizan. Prilazimo joj ozbiljno, jer je za nas bitno da prođemo u grupe LE. Ovi mečevi su pravo merilo gde se nalazi ekipa u odnosu na Evropu. Oni čine igrače boljim, zato je bitno je da uđemo u grupe, kako bi fudbaleri rasli, videli na licu mesta kako igraju najbolje kontinentalne ekipe i na taj način se poboljšavali. Za Partizan je bitno da bude stalni učesnik Lige Evrope ili Lige šampiona – zna jedan od naših najboljih fudbalskih stručnjaka zašto je doveden na mesto sadašnjeg stratega mađarske ekipe Marka Nikolića.

Njegov prethodnik poznat je po forsiranju čvrstog fudbala, s akcentom na čuvanje sopstvene mreže, dok nekada najbolji štoper Španije insistira na napadačkom stilu, s visoko postavljenom odbranom i presingom na rivala.

– Ne otvaramo „kapije“, nećemo da jurišamo na „ura“. Naš cilj je da igramo napadački, ali tako da uvek imamo obezbeđenje. Tako će biti dokle god sam ovde, jer ne mogu da doživim Partizan koji spekuliše, čeka šta će da se desi i plaši se protivnika. Ne, naš cilj je da napadamo tako da špicevi budu prvi stepen odbrane. Moraju da rade za ekipu. Da bih ih ubedio koliko je to važno pokazivao sam im kako to rade najbolje evropske ekipe. Tamo ne postoji poluaktivni stav, nego svi rade defanzivu dok ne uzmu loptu. Kao što je obaveza beka da se ubaci u napad, tako je obaveza centarfora da vrši presing. Dakle, totalni fudbal: svi napred, svi nazad – pokušava da ubedi svoje pulene Đukić, ali često ne uspeva, pa im je Olimpijakos tri od pet golova dao upravo posle njihovih krupnih grešaka.

Sastav za Videoton trebalo bi da pretrpi dve izmene u odnosu na poslednji nastup u kvalifikacijama za Ligu šampiona, s obzirom da je golmana Filipa Kljajića i štopera Lazara Ćirkovića slaba forma oterala među rezerviste, pa u zadnjoj liniji valja očekivati Nemanju R. Miletića, a ispred mreže Vladimira Stojkovića, iako se samo pre tri dana vratio u srpski fudbal.

– Imamo petoricu golmana. Demokratski ćemo odlučiti. Možda ćemo da izvlačimo papiriće iz šešira. Šalu na stranu, Stojke je lider i može svoja iskustva da prenese na mladu ekipu kakva je Partizanova. Tim momcima je bitno da pored sebe imaju nekog ko je preživeo velike utakmice i sposoban je da im ulije mirnoću koju nemaju. Nalazi se u dobroj formi, radio je tokom leta, možda mu nedostaju utakmica, ali se na njima i vraća u ritam – tvrdi Đukić, „neopterećen“ time što trener „teškog protivnika“ poznaje Partizan kao svoj džep, jer mu je „bitniji stav“ njegove ekipe.

Veća smetnja bi moglo da bude odsustvo navijača, kao kazna za incidente na poslednja dva evropska meča kod kuće.

– Nismo navikli na tako nešto, biće sablasno, ali je najbitnije da prođemo. Uvek sam optimista i ne razmišljam o porazu. To mi moj mentalitet ne dozvoljava – poručuje strateg Parnog valjka, čiji napad će u sudaru sa eks špicevima crno-belih Markom Šćepovićem i Dankom Lazovićem predvoditi oporavljeni Uroš Đurđević.

Bojan Ostojić: Ne primiti gol

– Ovo je najvažnija utakmica za nas do sada i zato moramo maksimalno da se spremimo za nju. Znamo ko vodi Videoton, tj. kakve je Nikolić imao uspehe dok je bio s nama u Partizanu, tako da neće biti ni malo lako. Sve će biti važno, ali bi bilo dobro da ne primimo gol na našem terenu – računa štoper čiji je udarac glavom rešio nedavni derbi sa Vojvodinom.

Put do plej-ofa

Partizan – Budućnost 2:0

Budućnost – Partizan 0:0

Partizan – Olimpijakos 1:3

Olimpijakos – Partizan 2:2

Na tribinama samo Mađari

Dogovorom dva kluba, a u skladu s promenjenim propisima UEFA, Videoton će imati podršku stotinak svojih navijača na Partizanovom stadionu, zatvorenom za pristalice crno-belih. A ovi prizivati reprizu iz dvomeča u sezoni 1984/1985, kada je njihov klub poražen u revanšu na istom mestu (2:0), ali je zahvaljujući velikoj pobedi u Sekešfehervaru (5:0) nastavio dalje u tadašnjem Kupu UEFA.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari