"Naša igra 'pročitana' još na Mundijalu, vreme da Piksi nešto promeni": Dragan Okuka o nastupu "orlova" protiv Bugarske 1Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Fudbalska reprezentacija Srbije osvojila je bod u duelu sa Bugarskom (1:1) u svom trećem meču u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo i sa sedam bodova deli prvo mesto na tabeli Grupe G sa Mađarskom.

Iako je nastupala bez trojice standardnih napadača, Mitrovića, Vlahovića i Jovića, ekipa selektora Dragana Stojkovića bila je veliki favorit u duelu sa Bugarima, ali je prikazala lošu partiju i izbegla poraz golom Lazovića u 96. minutu.

Nekadašnji selektor mlade reprezentacije Srbije i Crne Gore Dragan Okuka kaže u razgovoru za Danas da je veoma važno to što je Srbija, uprkos lošoj igri, ipak uspela da osvoji bod na gostovanju u Razgradu.

– Jasno je da ova reprezentacija može mnogo bolje od onoga što je prikazala protiv Bugarske. Činjenica je da su nedostajali standardni napadači, ali moramo priznati da Bugarska nije dobra ekipa. Uostalom, da su dobri oni bi nas pobedili, jer je Srbija igrala ispod svog nivoa. Ono što je važno je da se u utakmicama kad se ne igra dobro ipak dođe do dobrog rezultata i mi smo to uspeli – kaže Okuka.

On tvrdi da ovaj rezultat neće bitno uticati na raspored timova na tabeli na kraju kvalifikacija

– Protivnici u grupi su očigledno nedovoljno kvalitetni timovi i mi ćemo sigurno otići na Evropsko prvenstvo. Bez obzira na Piksijeve izjave kako je svaka utakmica kao finale, jasno je da su rivali veoma loše ekipe i bio bi zločin da se ne plasiramo na šampionat. Možda Mađarska može da nam parira, a ovi ostali nam pružaju šansu da osvajamo bodove i kad igramo slabo – kaže Okuka, i dodaje da opravdanje za lošu partiju ne može da bude to što su igrači u padu forme nakon što su završena takmičenja u ligama u kojima nastupaju:

– Sve reprezentacije su u istoj situaciji tako da to nije opravdanje. Isto je i sa igračima koji nastupaju za Bugarsku, ali su oni prikazali svoj maksimum u duelu sa Srbijom. Srećna okolnost je da oni, ali ni Litvanija i Crna Gora, nisu dovoljno kvalitetni da mogu da iskoriste naše loše partije – kaže poznati trener.

Okuka smatra da je još od Svetskog prvenstva očigledno da postoje sistemske slabosti u igri reprezentacije.

– Nešto se poremetilo, izgubila se čvrstina i agresivnost u igri, što su bile najvažnije karakteristike ovog tima od dolaska Stojkovića na mesto selektora. Već na Mundijalu je bilo očigledno da su nas protivnici „pročitali“, znaju gde su nam slabe tačke i možda je vreme da Stojković nešto menja. Ove kvalifikacije su bile prilika da se to uradi, da se stvori igra i napravi ekipa za Evropsko prvenstvo. Nadam se da nije kasno da Piksi započne taj posao – kaže Okuka.

Fudbalska reprezentacija Srbije naredni meč u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2024. godine igra 7. septembra protiv Mađarske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari