Dragan StojkovićFoto: STARSPORT

Novinar Sport kluba Ivan Lončarević dugo prati reprezentaciju Srbije i dešavanja u srpskom fudbalu, a kao jedan od autora podkasta „Piramida radosti“ verovao je da je dolazak Dragana Stojkovića na funkciju selektora našeg nacionalnog tima dugoročno pravo rešenje za ekipu koja je pre Piksijevog dolaska izgubila povrenje javnosti.

Ipak, nakon izbora za predsednika FSS čini se da nas očekuju velike promene u srpskom fudbalu.

Prošlo je desetak dana od izbora za prvog čoveka FSS, kako sa ove distance gledate na sve što se dešavalo?

– Meni to izgleda kao režija koja je napravljena i koja je ostvarena do tančina. Mislim da čak ni Vidić nije očekivao ravnopravnu borbu i regularne uslovi. Ključna stvar je ono što je posle izbora i saopšteno – pare koje su dobijene za izgradnju novih stadiona. Biralo se ko može time da se bavi, a to svakako nije Nemanja Vidić. Ali, izbori su samo prvi deo, ono što sledi je to da će nakon prvog lošeg rezultata u kvalifikacijama Piksi morati da ode.

Kako tumačite želju Nemanje Vidića da se takmiči u unapred izgubljenoj trci?

– Verujem da on ima plan i da je prvi korak FSS, a drugi odlazak u UEFA. On je mlad i ambiciozan, bio je veliki fudbaler u velikim klubovima i zna kako se promene izvode. Najveći plus ovih izbora je to da se pojavio neko ko je prkosio sistemu. Iz kuloara je moglo da se sazna da je Vidić imao ponudu kako da u izbore uđe na drugačiji način i da bude nominalno predsednik, a da se neko drugi bavi stvarima koje su bitne, ali da to nije prihvatio.

Predstavnik UEFA na Izbornoj skupštini nije mogao da sakrije oduševljenje što je FSS dobio predsednika.

– Uloga predsednika UEFA Aleksandera Čeferina u izborima je bila velika. On je u januaru posetio ceo region, ali samo je kod predsednika Vučića bio na kafi i intimnom razgovoru. Očekivanja UEFA od Srbije su ogromna i podrška koju su dobili predsednik Srbije i FSS je bez zadrške. Sve što se dešavalo je bilo pod patronatom i uz odobravanje UEFA. Ovde je uložen ogroman novac i zažmurili su na oba oka.

Da li se dolaskom novog rukovodstva u Savez menja i pozicija selektora Stojkovića? Bivši čelnici FSS su mu pružali veliku podršku i nisu se mešali u njegov rad.

– Da je ostvario uspeh na Svetskom prvenstvu i njegova pozicija bi bila drugačija. I izbori za predsednika FSS su prošli pod utiskom onoga što se desilo u Kataru i mislim da su nakon Mundijala redefinisane uloge i pozicije moći. Da li će Imperija uzvratiti udarac? Mislim da hoće i da su spremni za prvi loš rezultat u kvalifikacijama. Pitanje je kako će na to reagovati Piksi. Japanski fudbalski savez će uskoro morati da angažuje ambicioznog selektora koji nije Japanac, a ja vidim samo jednog kandidata. Piksi je Nišlija, tvrdoglav je, voli da pobedi, ali pitanje je do kog trenutka će moći da izdrži tu nameštenu utakmicu u borbi za pozicije moći u Savezu. Mislim da to ne može dugo da traje.

"Dok ne budu dirali Piksija sve će biti u redu": Ivan Lončarević o igri moći u FSS i mogućnosti da "orlovi" uskoro traže novog selektora 1
Foto: Ilija Duni

Kako će na to reagovati igrači?

– Dok imaju mir i dok ne budu dirali Piksija sve će biti u redu. I protivnici u ove dve predstojeće utakmice su odgovarajući, Srbija je za tri klase bolja od oba protivnika i očekujem obe pobede. Međutim, prvi kiks će biti veliki test.

Utakmica sa Crnom Gorom je specifična zbog puno razloga, a dodatnu težinu donosi i činjenica da se igra između dva kruga izbora za predsednika Crne Gore.

– Nefudbalske stvari će svakako imati uticaj i fudbal dobija značenje koje ne bi trebalo da ima. I jedni i drugi će imati veliku podršku sa tribina. Nadam se da neće biti stvari koje nisu fudbalske i koje su protiv razuma. Svakako to neće biti obična utakmica dve reprezentacije, niti će ikad biti kad se sastaju Srbija i Crna Gora. Verujem da to neće uticati na igrače Srbije i očekujem pobedu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari