Dragan Stojković Piksi: Marko Dmitrović više neće igrati za reprezentaciju 1Foto: Starsport

Selektor fudbalske reprezentacije Srbije Dragan Stojković na konferenciji za medije pred okupljanje igrača za utakmice sa Litvanijom (24. marta) i Crnom Gorom (27. marta) govorio je o igračima koji će nastupiti na ove dve utakmice.

Stojković je u petak saopštio spisak od 26 igrača na koje računa, a među pozvanima su i golman niškog Radničkog Dragan Rosić, zatim Nemanja Stojić iz TSC, kao i Lazar Samardžić iz Udinezea.

Za pomenute duele, Dragan Stojković odlučio je da ne pozove Miloša Veljkovića, Darka Lazovića i Nemanju Maksimovića, koji su bili u ekipi za Svetsko prvenstvo u Kataru.

– Ispada da vas više interesuju onih koje nema, nego onih koji ima. Nalazimo se pred početkom jednog novog ciklusa. U pitanju je Evropsko prvenstvo, kvalifikacije. Prioritet svih prioriteta je da budemo učesnici i učinićemo sve da kroz kvalifikacije ostvarimo cilj. Mislim da je ovo grupa igrača koja je u ovom trenutku najpotrebnija. Individualno da pričam zašto nekoga nema, mislim da bismo otišli daleko. Ovo je moja odluka i stojim iza nje. Igrači znaju da sam otvoren i direktan i tu nema ljutnje. Pratili smo formu, minutažu… U planu je bio poziv Kovačeviću golmanu, ali nismo želeli da rizikujemo jer papirologija nije završena. On će biti pozvan čim to bude završeno. Važno je da smo postigli saglasnost da debituje i tu je sve jasno – rekao je Stojković.

On se potom osvrnuo i na izostanak golmana Marka Dmitrovića, za kojeg su mediji objavili da je ljut na selektora i da neće nastupati za Srbiju dok je on selektor.

– Obavestio nas je pre nekoliko dana da neće više igrati za reprezentaciju, da želi da se posveti klupskim obavezama. Posle dve godine naše saradnje, želim da mu posvetim sve najbolje. To je njegova odluka, pretpostavljam da želi da se bori da bude prvi golman u Sevilji. Prema njegovim rečima, ima dovoljno mladih golmana kojima treba pružiti šansu. To je prava istina, ovo što ja kažem – izjavio je selektor.

Selektor je rekao da očekuje veoma tešku utakmicu protiv Litvanije.

– Želimo da srušimo negativnu tradiciju, one i postoje da bi se rušili. Zdravstveni bilten, da kucnem u drvo, je u redu. Uradićemo prvi korak da pobedimo Litvaniju, a onda ćemo misliti od utakmice do utakmice. Znamo da smo grešili i šta bi trebalo popraviti. Da defanzivna slika reprezentacije bi trebalo da bude bolja i odgovornija, ali defanziva nije individualna. Mi počinjemo utakmice kao tim i završavamo. Jedan moderni tim se ogleda u svim zadacima, imali smo puno analiza, znamo gde su bile greške, pa i individualne, na dobrom smo putu da rešimo te probleme. Sad pričati o EP, znate kad je ono? Nismo se ni kvalifikovali, imamo i dalje iste šanse kao svi timovi u grupi. Svi smo u istom šeširu, vrlo teška grupa, neću da dozvolim nikom da kaže da je laka. Vrlo teška grupa.

Selektor je najavio da će prvi sastanak sa reprezentativcima imati večeras i da će im objasniti „neke stvari“ kako bi spremni dočekali u predstojeće izazove. On je, takođe, uporedio nastupe na Mundijalu i ono što njegov tim očekuje u kvalifikacijama

– Znam da ste razočarani prethodnim rezultatima, okrećemo novu stranicu, kvalifikacije za EP su važne kao i za Mundijal. Na nama je da se borimo, da radimo, to je jedini lek da imate podršku. Svako ko prati utakmice mora da ima pozitivan utisak kada se završi utakmica, da su momci dali sve od sebe. Nema tu velike filozofije. Poznajući mentalitet ove grupe igrača sa pravom mogu da kažem da ih dobro poznajem… Znam da su takvi tipovi igrača koji će za Srbiju uvek dati maksimum, to su pokazali igrači koji su u Dohi igrali pod injekcijama. Retko ko bi to prihvatio, tako su pokazali privrženost zemlji, reprezentaciji i to jako poštujem – izjavio je Piksi.

Stojković se potom osvrnuo na prvi meč u kvalifikacijama sa reprezentacijom Litvanije, sa kojom se Srbija sastaje u petak 24. marta.

– Moramo da se plašimo svakog, ne da nam oduzme noge, nego da imamo poštovanje. Svaka utakmica će meni i igračima biti ista, svaka utakmica je zahtevna takmičarka i veliki je ulog. Svaka utakmica za Srbiju predstavlja finale, samo sa tim pristupom možemo da se nadamo nečemu. Sve ekipe razmišljaju kako da dođu do prvog ili drugog mesta, svi će reći isto da će se boriti za ta mesta. Da li će neko da nas gleda kao favorite ili autsajdere to je manje bitno. Bitno je kako mi sebe gledamo, ovih par dana ćemo poraditi na nekim segmentima igre, da se poboljša. Treba nastaviti kao i do sada – a potom dodao da za sada ne razmišlja o utakmici sa Crnom Gorom, koja je na programu tri dana nakon duela sa Litvancima.

– To ćemo gledati na najsportskiji mogući način, to je samo još jedna utakmica u nizu, ko će kako da je gleda to ne znam. Igraće se sigurno sa 22 igrača, počeće tako i mene to zanima najviše. O Crnoj Gori je zabranjeno da se priča, pričamo samo o Litvaniji, kada prođe to onda ćemo pričati o Crnoj Gori.

Šef stručnog štaba našeg nacionalnog tima smatra da Srbija nije favorit u svojoj kvalifikacionoj grupi za EURO.

– Skloni smo da idealizujemo stvari, da budemo i nerealni. Po meni ne smatram da smo favoriti u grupi, što su ovi ostali slabiji od nas? Sama činjenica da nas na najvišem nivou u evropskom fudbalu nije bilo od 2000. godine, neću reći poražavajuće, ali je malo „degute“ što bi se reklo. Ali sada imamo novu šansu da kroz rezultate i požrtvovanost dođemo do cilja. Sve ekipe u Evropi imaju isti cilj, videćemo na kraju ko će zaslužiti da ode na EP. Svaka utakmica će biti teška sama po sebi, svaka je novo dokazivanje… Svaka traži maksimalnu koncentraciju, pa i kada vodite 3:1 da znate da utakmica nije gotova. Svaka greška može da nas košta. Cilj je odlazak na Evropsko prvenstvo, da li ćemo otići videćemo, ali idemo korak po korak. To što pričaju ljudi da je laka grupa, za mene nije tačno. To ću i igračima da kažem, prvi put kad pomislite ‘Ma, šta to’ znajte da ste gubitnik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari