"Mnogo toga će zavisiti od Tadića": Milovan Rajevac za Danas o Piksijevom izboru igrača za start kvalifikacija za EURO 1Foto: Pedja Milosavljevic

Milovan Rajevac, iskusni srpski trener, koji je sa uspehom vodio dve reprezentacije na šampionatima sveta smatra da selekciju Srbije u predstojećim kvalifikacijama za šampionat Evrope očekuje težak zadatak.

Ekipa Dragana Stojkovića prvi meč na putu ka prvenstvu koje se igra 2024. u Nemačkoj igra sa Litvanijom u petak 24. marta u Beogradu, a tri dana kasnije gostuje Crnoj Gori u Podgorici.

– To je vrlo bitno takmičenje na kojem nismo dugo učestvovali, nekako izgleda kao da nemamo sreće kad je Evropsko prvenstvo u pitanju. Imamo selektora koji je na toj funkciji već duže vreme i ima uvid u to čime raspolaže. Mora od svih nas da dobije podršku i da uz dobru atmosferu u javnosti imali i dobru atmosferu u svlačionici. Vreme je da posle Svetskog prvenstva odemo i na Evropsko prvenstvo i da probamo da i tu napravimo rezultat – kaže Rajevac.

U kakvoj atmosferi reprezentacija Srbije dočekuje početak kvalifikacija?

– Da bi se ostvario dobar rezultat potrebna je i dobra atmosfera oko reprezentacije, ali za to je potrebno jedinstvo svih nas u fudbalu i želja i podrška da se ostvari plasman. Tu mislim na sve koji rade u nacionalnom timu, ali i na sve nas koji se bavimo fudbalom u Srbiji. Ipak, sve će se rešiti na terenu.

Koliko će neuspeh na Mundijalu u Kataru, koji jezavršen pre samo tri meseca, uticati na ekipu?

– Svetsko prvenstvo je iza nas i bez obzira na rezultat koji je tamo ostvaren veoma važno je da se izvuku pouke. Činjenica je da je ovaj tim stekao iskustvo igranja na najvećem svetskom takmičenju, jer ni predstojeće kvalifikacije, a ni eventualno učešće na šampionatu neće biti ništa manje kvalitetno u odnosu na Mundijal. Treba da povedemo računa o stvarima koje su neophodne za tako visok nivo fudbala, o fazi napada, ali i o fazi odbrane, takođe i o transformaciji, Dakle, o svemu onome od čega zavisi rezultat u modernom fudbalu.

Da li raspored odgovara reprezentaciji Srbije s obzirom da prvi meč igra protiv autsajdera u grupi, i to na svom terenu?

– Najteža utakmica će biti sa Litvanijom jer je prva i, na neki način, neophodno da se tu ostvari dobar rezultat. Ništa lakše neće biti sa Crnom Gorom u Podgorici. Svi oni koji budu na terenu moraju da pruže maksimum, ali mnogo toga će zavisiti od Tadića, koji je vođa ove generacije. Bitna je atmosfera u svlačionici, duh reprezentacije, ali i svest da se igra za Srbiju. Taj patriotski motiv mora da bude ogroman.

Kako komentarišete spisak selektora Stojkovića za prve dve utakmice, nedostaje nekoliko igrača koje je nedavno vodio na Mundijal.

– Piksi najbolje zna. Možda je neobičan izostanak Lazovića, njega sam trenirao i znam o kakvom igraču se radi. Međutim, treba verovati selektoru i pružiti mu podršku kad su njegove odluke u pitanju.

Kako su po vama prošli izbori za predsednika Fudbalskog saveza Srbije?

– Neću o toj temi da pričam, nisam kompetentan jer nisam dugo bio u Srbiji. Nemam neki određen stav, osim što želim da budemo jedinstveni u interesu srpskog fudbala. Meni je to izgledalo kao da postoje dva tabora, ali neću da govorim o toj temi, ja sam samo za pozitivne stvari – rekao je Milovan Rajevac u razgovoru za Danas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari