Naselje Benska Bara bez fudbala 1Foto: D. Eraković

Deo stanovnika naselja Benska Bara, u ponedeljak i juče, protestovali su zbog trenutnog urbanističkog rešenja rekonstrukcije ovog naselja, kojim se uklanja sportski teren.

Kako ističu taj teren, asfaltiran i ograđen visokom žicom, decenijama bio je prostor za igru, uglavnom fudbal. Umesto sportskog terena, planom je predviđeno da u centru naselja bude park sa dečijim igralištem.

Međutim, sa ovim urbanističkim rešenjem većina stanovnika nije bila upoznata. Uporedo se potpisuje i peticija kako bi se omogućilo da deca iz ovog naselja imaju prostor za igru. Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović ukazao je da je plan rekonstrukcije naselja urađen pre dve godine i da je bio dostupan javnosti. On ističe da postoje alternativna rešenja i da su gradski urbanisti spremni da u razgovoru sa građanima dođu do najpovoljnije solucije.

Podsetimo, u prethodnom periodu bilo je pritužbi stanara iz okolnih zgrada da se tu okupljaju grupice mladih koje ometaju javni red bi mir u kasnim noćnim satima. Radovi su stali, a ovo najveće šabačko naselje sa oko osam hiljada žitelja zasad nema asfaltirano igralište. Moguće je prostor pronaći na rubnim delovima naselja, ali se očigledno zaboravilo da se nekad fudbal igrao na poljanici, na travi.

Prema projektu, naselje će dobiti travnate površine koje itekako nedostaju. Inače, rekonstrukcija Benske Bare jedan je od najvažnijih projekata u šta će biti uloženo više od 200 miliona dinara. Menjaju se dotrajale podzemne instalacije, rade se trotoari od behatona kao i nove biciklističke staze, asfaltiraju kolovozi.

Sportski tereni sve manje posećeni

Prostora za igru mladih u Šapcu ima dovoljno, tako je rekonstruisan Koš klub, ali nije posećen kao ranije, na Starom gradu urađeni su sportski tereni za košarku, odbojku, postoji veliki fudbalski teren, a na Gradskom stadionu urađena je nova atletska staza, a tu su i tereni za tenis i male sportove. Ne može se reći da manjka terena, ali očigledno da mladi imaju i neka druga interesovanja, a da su nekada sportski tereni, pogotovo oni travnati, bili daleko posećeniji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari